Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Υπουργείο Εσωτερικών : Ανάσα στους υπερχρεωμένους δήμους.


Το οικονομικό αδιέξοδο που επικρατεί σε αρκετούς υπερχρεωμένους δήμους της χώρας, υποχρέωσε το υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει σήμερα τροπολογία στο νομοσχέδιο «για τις δαπάνες των υποψηφίων και συνδυασμών στην αυτοδιοίκηση», με την οποία χαλαρώνει σχετικώς το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο του νόμου για τη δανειοδότηση των δήμων.

Με την τροπολογία προβλέπεται ότι «εφόσον διαπιστώνεται ότι τα χρήματα αφορούν στην εξόφληση μισθοδοσίας και την κάλυψη ανελαστικών δαπανών των δήμων, να αποδίδονται γι΄ αυτό το σκοπό και να μην παρακρατούνται» από τρίτους ή όπως συμβαίνει στον Πειραιά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν ότι υπερχρεωμένοι ορίζονται οι δήμοι που το συνολικό κόστος από τα τοκοχρεολύσια υπερβαίνει το 60% επί των τακτικών εσόδων ή ετήσια τοκοχρεωλυτική τους δόση αγγίζει το 29% των ετήσιων τακτικών εσόδων και σημείωσαν ότι αυτοί οι δήμοι θα βοηθηθούν έως και το τέλος της χρονιάς.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ.Ντόλιος, τους όρους των δανείων θα καθορίζει επείγουσα υπουργική απόφαση.

Η ρύθμιση αυτή προσφέρει μια πρόσκαιρη λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα του δήμου Πειραιά, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του δημάρχου, Παναγιώτη Φασούλα, ότι ο δήμος θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών των εργαζομένων από τις 15 Αυγούστου, εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση από την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ 99,5, ο Παναγιώτης Φασούλας δήλωσε ότι όταν ανέλαβε το δήμο, το πρώτο δεκαπενθήμερο δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν οι υπάλληλοι.

«Είχε και έχει ένα τεράστιο χρέος γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ απέναντι στην Πολιτεία, το οποίο έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα 16 χρόνια. Για να πληρωθούν αυτά τα 200 εκατομμύρια, πρέπει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να κάνει μια παρακράτηση στη χρηματοδότηση του Δήμου Πειραιά κάθε μήνα ένα ποσό, ώστε να μειώνεται αυτό το ποσό που χρωστάει ο Δήμος Πειραιά».

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι τον μήνα Ιούλιο η χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ήταν μηδενική.

«Πώς λοιπόν θα ανοίξουμε παιδικούς σταθμούς το Σεπτέμβρη, πως θα λειτουργήσουν τα ΚΑΠΗ, πως θα λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, πως θα λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Με απλήρωτους εργαζόμενους είναι αδύνατον να λειτουργήσει το μόνο πρόσωπο που έχει ο Δήμος, το κοινωνικό του πρόσωπο. Γιατί από ποιόν εργαζόμενο μπορεί να ζητήσει κανείς να εργάζεται όταν δεν πληρώνεται;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Πειραιά.

Ο δήμαρχος Πειραιά, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν ζητά νέα δάνεια, ούτε η Πολιτεία να χαρίσει οφειλές, αλλά «να γίνει ρύθμιση των δανείων του Δήμου Πειραιά σε περισσότερες δόσεις, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με χαμηλότερο επιτόκιο».

Ο δήμος Πειραιά δεν είναι ο μόνος που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι δήμοι της Αχαΐας με πρώτο το δήμο της Πάτρας.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομίας και Διοίκησης του δήμου Πατρέων Γ. Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στο attack.tv αποκάλυψε ότι και η Πάτρα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη της στάσης πληρωμών, εάν δεν λάβει τις αναγκαίες και επαρκείς τακτικές επιχορηγήσεις.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=346209&dt=30/07/2010#ixzz0vEMAGTWm