Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Δηλώσεις του Δημάρχου Πειραιά για το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

 Υπό την Προεδρία του Δημάρχου Πειραιά κ. Παναγιώτη Φασούλα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο νέο Δημαρχείο για την αντιμετώπιση του άμεσου οικονομικού προβλήματος του Δήμου, μετά από την παρακράτηση του συνόλου της τακτικής επιχορήγηση αυτό το μήνα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς το Δήμο ύψους: 2.192.267,80 ευρώ.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν: η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεονίτσα Βλασσοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι κκ: Τάκης Αβραμίδης, Αντώνης Αρώνης, Γιάννης Μπενέτος, Γιώργος Αξαρλής, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Στέλιος Γαϊτανάρος, Δημήτρης Βρόντος, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γιώργος Οικονομόπουλος.

Επίσης ο κ. Φασούλας συναντήθηκε με τον βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νησιών κ. Δημήτρη Καρύδη και τον ενημέρωσε σχετικά.

Μετά τη σύσκεψη και τη συνάντηση ο Δήμαρχος Πειραιά έκανε στους δημοσιογράφους τις εξής δηλώσεις:

«Το οικοδόμημα του Δήμου Πειραιά που χτίσθηκε τα τελευταία 40 χρόνια, με πάνω από 2 χιλιάδες υπαλλήλους, με πολλές Δημοτικές επιχειρήσεις, με πολλές κοινωνικές και άλλου χαρακτήρα δράσεις κινδυνεύει πλέον άμεσα. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Από τη μέρα που αναλάβαμε το αντιμετωπίζουμε βεβαίως το οικονομικό πρόβλημα και τις δανειακές υποχρεώσεις που είχε ο Δήμος μας, που απέκτησε τα τελευταία 16 χρόνια. Φτάσαμε πλέον στο αποκορύφωμα.

Η χρηματοδότηση που περιμένει κάθε μήνα ο Δήμος για τις λειτουργικές του δαπάνες και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και κατ’ επέκταση τη λειτουργία όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου που είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ και όλα αυτά, δε δόθηκε με συνέπεια να κινδυνεύουν. Γιατί δεν μπορούμε να μην κάνουμε στάση πληρωμών, όταν παίρνουμε έγγραφο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο μας πληροφορεί ότι η χρηματοδότηση του Δήμου μας αυτό το μήνα είναι μηδέν ευρώ, επειδή παρακρατείται για τις δανειακές υποχρεώσεις που δημιούργησε ο Δήμος τα τελευταία 16 χρόνια.

Εμείς αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο. Το θεωρήσαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ζητούσαμε διακαώς μια λύση των υποχρεώσεων που δημιούργησε ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μας δόθηκε αυτή η λύση. Καταφέραμε να κρατήσουμε το Δήμο όρθιο μέχρι τώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι με μηδέν έσοδα από την κεντρική εξουσία, είναι αδύνατον να λειτουργήσει ένας Δήμος 2 χιλιάδων ανθρώπων. Καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει σε μια πόλη που η μεγαλύτερη «επιχείρηση» της πόλης του Πειραιά είναι ο Δήμος Πειραιά, με 2 χιλιάδες εργαζόμενους. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αναγκαστική στάση πληρωμών, αν και εφόσον βεβαίως η κυβέρνηση δεν δώσει άμεσα μια λύση σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Δημοσιογράφος: Η απάντηση ποια ήταν από το Υπουργείο Οικονομικών, στις συναντήσεις που είχατε;

Π. Φασούλας: «Η απάντηση είναι ότι κατανοούν το πρόβλημα, αλλά είμαστε σε δύσκολη κατάσταση κτλ. Εγώ δεν το κατανοώ όμως, γιατί αυτά τα χρήματα που είναι υποχρεωμένο το κράτος να δίνει στους Δήμους έχουν εισπραχθεί από τους Έλληνες πολίτες, με φορολόγηση. Είναι μέσα από τον ΦΠΑ, ένα ποσό του ΦΠΑ, ένα ποσοστό από τα τέλη κυκλοφορίας κτλ. Έχουν εισπραχθεί και απλώς δεν τα αποδίδουν στο Δήμο Πειραιά και τα αποδίδουν στο Παρακαταθηκών και Δανείων που χρωστάει ο Δήμος Πειραιά από το 1990 μέχρι σήμερα».

Δημοσιογράφος: Ζητάτε μια μεσολάβηση του Υπουργείου;

Π. Φασούλας: «Ζητάμε όχι να μην πληρώσουμε, γιατί έχουμε ξεπληρώσει πάνω από το 1/4 των δανειακών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν στα 16 χρόνια πριν από εμάς. Ζητάμε μια καλύτερη ρύθμιση. Να μας κρατάνε κάποιο ποσοστό το μήνα, και βεβαίως θέλουμε να αποπληρώσουμε αυτό το χρέος, με ένα καλύτερο επιτόκιο. Το επιτόκιο που δανείζονται όλοι οι Δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι 5,9%.

Με τον τρόπο αυτό, να μας παρακρατούν το σύνολο της χρηματοδότησης, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος. Είναι απλό το πράγμα. Δεν έχει καμία σημασία τι μπορεί να κάνει κανείς ή όχι. Επαναλαμβάνω για να γίνω ξεκάθαρος, δεν είναι υποχρεώσεις που έχουμε δημιουργήσει. Είναι υποχρεώσεις απέναντι σε υπαλλήλους οι οποίοι έχουν διοριστεί σε όλη τη διάρκεια από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα».

Σαν επισυνάπτουμε το έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς το Δήμο Πειραιά.




































Από την ιστοσελίδα του Δήμου Πειραιά http://www.pireasnet.gr/