Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Σε "αυστηρή δίαιτα" ο Δήμος Πειραιά ....



"κλεμένο" από :
http://plateiaippodameias.blogspot.com

   Σε πρόγραμμα αυστηρής οικονομικής «δίαιτας» με στόχο να γίνουν υγιείς οργανισμοί αναμένεται να μπουν εντός του καλοκαιριού οι 24 πιο υπερχρεωμένοι δήμοι της χώρας, ενώ πιθανότατα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν άλλοι 34 δήμοι οι οποίοι δεν βρίσκονται μεν στο «κόκκινο», αλλά δεν απέχουν και πολύ από αυτό. Από τα στοιχεία της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων προκύπτει ότι σε 58 από τους 325 δήμους της χώρας τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα τακτικά τους έσοδα. Οι 20 από τους πλέον χρεωμένους δήμους βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής, με τη Φυλή, το Μαρούσι, το Πέραμα, τις Αχαρνές και τον Πειραιά να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ανήκουν στην «πράσινη» ζώνη, αλλά όχι στο πιο υγιές τμήμα της. Συγκεκριμένα εντάσσονται στην υποκατηγορία των 45 δήμων των οποίων τα χρέη κινούνται στο 80 - 100% των τακτικών τους εσόδων.
Οσοι δήμοι ενταχθούν στο «πρόγραμμα εξυγίανσης» θα πρέπει μέχρι το τέλος αυτής της θητείας (2014) να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους ακολουθώντας ένα αυστηρό... μενού πειθαρχίας, το οποίο περιλαμβάνει απαγόρευση και περιορισμό προσλήψεων και συμβάσεων, κατάργηση ή περιορισμό εγγεγραμμένων κονδυλίων για δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις, ταξίδια, αλλά και πάγωμα αναπτυξιακών έργων. Εξαιρούνται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευών, ενώ θα υπάρχει το παράθυρο για νέα έργα μόνο μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ και ΕΛΛ. Α. Δ. Α. Οι υποχρεώσεις αυτές μπορεί να αφορούν είτε όλο τον δήμο είτε μια δημοτική ενότητά του, εφόσον αυτή είναι ο φορέας των χρεών. Σε αντιστάθμισμα των «θυσιών» οι δήμοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έως και 25 χρόνια, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Αλ. Αντωνόπουλο, αυτό πρακτικά συνεπάγεται μείωση της τοκοχρεολυτικής τους δόσης κατά περίπου 55%. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει και από τις τράπεζες που έχουν συνάψει δάνεια με δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να δοθούν ευνοϊκότεροι όροι για την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ραγκούσης η ένταξη στην «κόκκινη» ζώνη δεν συνεπάγεται απαραίτητα κακή και λανθασμένη διαχείριση, καθώς η υπερχρέωση μπορεί να συνδέεται π. χ. με δανεισμό για μεγάλο αναπτυξιακό έργο.
Ενα είδος «τρόικας», αλλά ελληνικής, θα αναλάβει σε τακτική βάση τον έλεγχο για την τήρηση του προγράμματος. Πρόκειται για τριμελή επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον γενικό διευθυντή Τοπ. Αυτοδιοίκησης του υπ. Εσωτερικών και εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ.
Για το χρέος του Δήμου Αμαρουσίου, του 3ου πιο υπερχρεωμένου σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δήμαρχος κ. Γ. Πατούλης εξηγεί στην «Κ» ότι «το 2007 παραλάβαμε ένας χρέος 280 εκατ., το οποίο καταφέραμε να μειώσουμε στα 170. Επομένως έχουμε ήδη προχωρήσει σε εξυγίανση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την εξυγίανση, αρκεί να συνεκτιμηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δήμου». Πάντως, όπως εξήγησαν στελέχη του υπ. Εσωτερικών, η προσφυγή κάθε δήμου στον «μηχανισμό εξυγίανσης» θα εξεταστεί ξεχωριστά.
Στο μεταξύ, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της τρόικας με τα στελέχη του υπ. Εσωτερικών. Οπως είπε ο κ. Ραγκούσης οι εκπρόσωποι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι, χαρακτηρίζοντας το έργο που έχει γίνει «πέραν πάσης προσδοκίας».