Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Δυναμικό ΟΧΙ των εργαζομένων στην Ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας του Δ. Χανίων




ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Μπλόκο στην εργολαβία για την αποκομιδή απορριμμάτων

'Μπλόκο' στον διαγωνισμό, ύψους 1.600.000 ευρώ, για την ανάληψη του έργου της σάρωσης του Δήμου Χανίων από ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας, έβαλε χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Νομού Χανίων.
Οι εργαζόμενοι, που έκαναν λόγο «για σχέδιο ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας», πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην αίθουσα όπου είχε προγραμματιστεί η δημοπρασία, με συνέπεια να μην υποβληθεί καμία προσφορά στην αρμόδια επιτροπή.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, υπεραμύνθηκε της επιλογής του Δήμου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Δήμος δεν έχει προσωπικό για να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις», ενώ διευκρίνισε ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού Χανίων επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η παρέμβασή του είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπεί «η προσπάθεια του Δήμου Χανίων να εκχωρήσει κομμάτι της καθαριότητας σε ιδιώτες για έναν χρόνο αντί του ποσού των 1.614.000 ευρώ, που θα εκτοξεύσει στα ύψη τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς», ενώ τονίζει ότι «η Δημοτική Αρχή Χανίων με την απόφασή της προκαλεί τους πολίτες καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ανεργίας η διάθεση 1.614.000 ευρώ σε ιδιώτες εργολάβους οδηγεί βασικές Υπηρεσίες στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα, όταν θα μπορούσε με αυτά τα χρήματα να δώσει δουλειά σε 100 και πλέον δημότες. Η επιλογή της είναι ευθυγραμμισμένη με αυτές της παραπαίουσας συγκυβέρνησης και της τρόικας, που ξεπουλάει κάθε δημόσια υπηρεσία και τον εθνικό πλούτο».
Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «με κάθε τρόπο θα αποτρέψουν οποιαδήποτε νέα προσπάθεια εκχώρησης της αρμοδιότητας σε ιδιώτες» και καλούν τη Δημοτική Αρχή «να αγωνιστεί μαζί τους για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας».
Να σημειώσουμε ότι στην κινητοποίηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.,  Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στα «Χ.Ν.», χαρακτήρισε «πρόκληση» τη διενέργεια δημοπρασίας ύψους πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε περίοδο κρίσης για να αναλάβουν μεγαλοεργολάβοι την καθαριότητα, τη στιγμή που, όπως είπε, θα μπορούσαν με τα χρήματα αυτά «να δώσουν δουλειά σε περισσότερες από 100 χανιώτικες οικογένειες». Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση του κλάδου της καθαριότητας «είναι μια στρατηγική υπό τις εντολές του Δ.Ν.Τ.», ενώ κάλεσε όλους τους εργαζομένους του Νομού Χανίων να βρεθούν στον επόμενο διαγωνισμό, ώστε να τον αποτρέψουν.
Για το ίδιο θέμα το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. και του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Χανίων, Ευτύχης Μιχελάκης, σημείωσε ότι «η κεντρική εξουσία οδηγεί την αρμοδιότητα της καθαριότητας από του Δήμους σε 2 - 3 μεγαλοεργολάβους», ενώ υπογράμμισε ότι ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει η αρμοδιότητα στην Αυτοδιοίκηση και να ενισχυθεί τη στιγμή που η ανεργία έχει αυξηθεί δραματικά. 
Ο γραμματέας του τοπικού σωματείου και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, Μανώλης Νταγκουνάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ως τέως διευθυντής της Καθαριότητας από τις 3 Ιανουαρίου του 2011 είχα εκπονήσει πλήρη εμπεριστατωμένη μελέτη και πρόταση για το πως θα λειτουργήσει ο Δήμος Χανίων χωρίς εργολάβο και είναι ψέματα ότι δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό. Την ίδια πρόταση που τους έκανα και την έχουν στα χέρια τους την έδωσα, ως δημοτικός σύμβουλος, στον Δήμο Πλατανιά, ο οποίος από πέρυσι λειτουργεί χωρίς εργολάβο και συνεχίζει να λειτουργεί».

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Από την πλευρά του ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, δήλωσε σχετικά στα «Χ.Ν.»: «Είχαμε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία είναι φορέας εκτέλεσης του διαγωνισμού για την καθαριότητα. Ο διαγωνισμός αφορούσε όχι την αποκομιδή, αλλά τη χειροσάρωση με ανθρώπινο δυναμικό σε όλο το φάσμα του Δήμου. Καταλαβαίνετε ότι ο Δήμος αυτή τη στιγμή δεν έχει προσωπικό το οποίο εκ των πραγμάτων να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις και ως εκ τούτου πολιτικά ο Δήμος αποφάσισε να προκρίνει ένα μικτό σύστημα διαχείρισης της κατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αποκομιδή από τον Δήμο Χανίων και τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και επιπλέον υπάρχει η διαδικασία της σάρωσης από τον εργολάβο όπως υπήρχε ανέκαθεν».
Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό ο κ. Πρωτοπαπαδάκης τόνισε: «Εμείς στην Οικονομική Επιτροπή, ως υπεύθυνοι να εκτελέσουμε τον διαγωνισμό, δεν διαπιστώσαμε ότι προσήλθε κάποιος, ως εκ τούτου ο διαγωνισμός σήμερα δεν εκτελέστηκε. Συνεπώς θα τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σε σχέση με τον διαγωνισμό».
Καταλήγοντας, πάντως, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης άφησε αιχμές κατά των εργαζομένων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι της αποκομιδής και όχι της σάρωσης. Υπάρχει, λοιπόν, ένα θέμα να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τη σάρωση, υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας, υπάρχουν διάφορα. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Λύσεις υπάρχουν πάντα».