Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η οικονομικη κατάρευση των δήμων και οι συνέπειες της.

  
Αγώνας για να μην καταρρεύσουν οι Δήμοι και να διασφαλιστούν ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών και οι θέσεις εργασίας.

Ανακοίνωση της Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α.
Από τις δραματικές επιπτώσεις  της εφαρμογής των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκήθηκε από τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις των τελευταίων ετών  δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου, οι Δήμοι βρίσκονται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλές υπηρεσίες τους να υπολειτουργούν είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω έλλειψης βασικών λειτουργικών ειδών.
Με την κρατική χρηματοδότηση να έχει μειωθεί συνολικά στο 60% περίπου, αλλά και με τα ίδια έσοδα των .Ο.Τ.Α. να έχουν περιοριστεί κατά πολύ, λόγω της μείωσης της αγοραστικής αξίας των εργαζομένων και του κλεισίματος καταστημάτων, οι Δήμοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές λειτουργικές τους ανάγκες                                                                                                                       
Η τραγική αυτή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι δεν ήρθε τυχαία, απορρέει από:

Α)Την χρεοκοπία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των προηγούμενων χρόνων και των οδυνηρών συνεπειών της εφαρμογής των μνημονίων.

Β)Την εφαρμογή του «Καλλικράτη», που μεταφέροντας ευθύνες τους κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρόχειρο σχεδιασμό και  χωρίς επιπλέον οικονομικούς πόρους και

Γ)Τις ευθύνες των ιδίων δημοτικών αρχών με την οικονομική κακοδιαχείριση τους, που λειτουργώντας όπως και η κεντρική εξουσία,  την συναγωνίστηκαν στην αδιαφάνεια, τη διαπλοκή και τη διαφθορά . Σπαταλώντας δε πολλές φορές το δημοτικό χρήμα σε ανούσιες δαπάνες που δεν είχαν κανένα κοινωνικό αντίκρισμα.

Αυτό το οικονομικό αδιέξοδο χρησιμοποιείται και θα χρησιμοποιηθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα για την σύμπτυξη υπηρεσιών που θα επιφέρουν κατάργηση οργανικών θέσεων και απολύσεις εργαζομένων στο πλαίσιο μάλιστα και των 150.000 απολύσεων των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν εξαγγείλει. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι προεκλογικά  το ΥΠ.Ε.Σ. ζήτησε με έγγραφό του, «εξαιρετικά επείγον», στοιχεία για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στους Δήμους «… στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με την τρόικα», ενώ αργότερα ζήτησε ακόμα και τις πρόσθετες αμοιβές του, όπως είναι οι «κουρεμένες» υπερωρίες.

Με τους Δημάρχους να πρωτοστατούν, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας, να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, ενώ δρομολογούνται και οι διαδικασίες fast truck  για την ανάληψη της διαχείρισης απορριμμάτων από τα μεγάλα οικονομικά – εργολαβικά συμφέροντα. Μετακυλώντας φυσικά το υπέρογκο οικονομικό κόστος τους στις ήδη επιβαρυμένες πλάτες των δημοτών μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.

Βλέπουμε επίσης με αφορμή  την οικονομική κρίση,  να επιχειρείται η απαξίωση και η κατάργηση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Ο στόχος είναι όλες αυτές οι υπηρεσίες να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια.,  και αν γίνει αυτό τότε είναι σίγουρο πως θα επιβαρύνει ιδιαίτερα, τα οικονομικά αδύναμα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Πρόθεση εξάλλου της πολιτικής των μνημονίων είναι να βάλει στο «χέρι» αρχικά τους υπερχρεωμένους Δήμους που δεν θα μπορέσουν να παρουσιάσουν αληθείς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θα προχωρήσουν στην αναγκαστική για τη λειτουργία τους δανειοδότηση, η οποία συνεπάγεται με αυτόματη ένταξη στον μηχανισμό στήριξης και σε εποπτεία. Γεγονός που θα κάνει τους δήμους να χάσουν την αυτονομία τους και ενώ θα συνεχίσουν να έχουν την διοικητική ευθύνη δεν θα μπορούν να χαράξουν την δική τους οικονομική και κοινωνική πολιτική, με αποτέλεσμα ο ελεγκτικός «μνημονιακός»  μηχανισμός να είναι αυτός που θα αποφασίζει για προσλήψεις (?), συγχωνεύσεις υπηρεσιών, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις,  καθορισμό κοινωνικών παροχών και των εν γένει  οικονομικών δαπανών.

Η κατάσταση με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας αλλά και με την συνενοχή των Δημοτικών Αρχών, έχει χτυπήσει ΚΟΚΚΙΝΟ και αρκετοί Δήμοι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες να μην παρέχονται και οι μισθοί των εργαζομένων να καταβάλλονται με καθυστέρηση ή και καθόλου όπως χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Δήμου Έδεσσας και Περάματος.

Με δεδομένο ότι για την οικονομική κρίση δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, η Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α. εκτιμά ότι σε δύο ζητήματα πρέπει να στραφεί η προσοχή και η αγωνιστική παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος:
―Στην αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης των δήμων, που δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών , οι οποίες περιορίζουν  τις δημόσιες δαπάνες για τη συντήρηση των υποδομών των πόλεων, υποβαθμίζοντας παράλληλα και τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και
―Στην ανατροπή αυτής της πολιτικής, που συνοδεύεται με την απαγόρευση των προσλήψεων, που οδηγεί σε ένα κύμα εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων, συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, χάνοντας έτσι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τους, ενώ  καθιστά ανασφαλή την εργασία μας.

Για τους λόγους αυτούς η Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α. καλεί όλους τους εργαζόμενους μέσα από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες συντονισμού από τα κάτω για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα που σχετίζονται με την κανονική καταβολή της μισθοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους και στην αποτροπή κάθε προσπάθειας εκχώρησης υπηρεσιών και εργασιών σε Ιδιώτες, τόσο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που το πολιτικό τοπίο είναι ακόμα ρευστό, όσο και μετά από αυτήν.

Καλούμε τέλος την ΠΟΕ-ΟΤΑ να πάρει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα οργανωτικά προβλήματα του κλάδου, να ενώσει όλους τους εργαζόμενους και να μπει μπροστά σε ουσιαστικές δυναμικές παρεμβάσεις  ώστε να αποτραπεί κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των Δήμων που θα επιβαρύνουν  οικονομικά  τους δημότες και θα αποδειχτούν καταστροφικές  για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ανακοίνωση σε μορφή Word ΕΔΩ