Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

"Γενναίες" περικοπές στο εφάπαξ των μισθωτών

Η αφαίμαξη των μισθωτών συνεχίζεται με νέα περικοπή στο εφάπαξ βοήθημα

Οι ασφαλισμένοι σε 21 Ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ αλλά του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προετοιμάζονται για νέα επιδρομή στις παροχές τους. Η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος σε ποσοστό πάνω από 22% που σε ορισμένα ταμεία μπορεί να φθάσει και στο 40%, έχει μπει στο στόχαστρο της "τρόικα" και η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται... πυρετωδώς να υλοποιήσει τις επιταγές της.

Η περικοπή του εφάπαξ στα Ταμεία αυτά προβλέπεται στο Μνημόνιο, το οποίο ορίζει ότι τα ποσά των εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εισφορές των δικαιούχων.

Ήδη διαμηνύθηκε χθες προς την ΑΔΕΔΥ ότι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων η μείωση θα ανέρχεται σε 22,5% και θα αφορά όλες τις περιπτώσεις εκκρεμών αιτημάτων που σήμερα ανέρχονται στις 53.000!!! Δηλαδή η περικοπή θα έχει αναδρομική ισχύ για όλες τις περιπτώσεις που ήδη εκκρεμούν και δημιουργείται αυτόματα μια άνιση μεταχείριση των υπαλλήλων, δηλαδή εκείνων που... επιτυγχάνουν να συνταξιοδοτηθούν γρηγορότερα σε σχέση με κάποιους άλλους. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά να λάβουν αυτό που δικαιούνται, σε σχέση με κάποιους άλλους που εξασφαλίζουν αυτό το δικαίωμα σε πολύ πιο σύντομο χρόνο.

 
;Το ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση των αιτημάτων που εκκρεμούν στο ΤΠΔΥ ανέρχεται σε 2 δις ευρώ και η περίοδος αναμονής με τους υφιστάμενους ρυθμούς μπορεί να φθάσει και τα 6 χρόνια!!!
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έξι στα δέκα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα ενώ 10 Ταμεία χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερο κατά 2% έως 83% από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Τα μέτρα που προτείνονται για το ΤΠΔΥ είναι:

-Περικοπή του εφάπαξ κατά 15-22%
-Επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της της εισφοράς αλληλεγγύης
-Αύξηση των απαιτούμενων ετών στα 25 χρόνια για την καταβολή του εφάπαξ
-Αύξηση των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας με την υποχρεωτική υπαγωγή και άλλων κατηγοριών υπαλλήλων.

Πηγή: Φορολογικά Νέα