Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ποιοι συναινούν αθόρυβα με την μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης ...???

"Ενώ οι φοροεπιδρομές, τα χαράτσια, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και δομών του δημοσίου, οι απολύσεις, οι εκ νέου μειώσεις μισθών και συντάξεων και μια σειρά άλλων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων έχουν μπει στην τελική ευθεία πραγματοποίησης τους, τα ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστικά συμπεριφέρονται σαν "σιαμαίοι".
Αρνήθηκαν να ψηφίσουν στο Γενικό Συμβούλιο υπέρ του να καλέσει η ΑΔΕΔΥ τα κόμματα της Βουλής να υιοθετήσουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων καθώς και κάθε άλλη πρόταση νόμου που καταργεί νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στα μνημόνια το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, τους εφαρμοστικούς νόμους και τις δανειακές συμβάσεις.(την πρόταση τελικά υπερψήφισαν οι δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης, του ΠΑΜΕ, των Αριστερών Συσπειρώσεων και μεμονωμένα μέλη της ΠΑΣΚΕ)

Οι ηγεσίες των συνδικάτων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συναινούν αθόρυβα με την απραξία τους στην μνημονιακή πολιτική και δεν φαίνονται ικανές να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε αγώνα ανατροπής της φτώχειας και της εξαθλίωσης που έχουν υποστεί από τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και που τώρα έχουν βρει και αριστερό άλλοθι στην στήριξη της ΔΗΜΑΡ.

Μόνο μια δυναμική οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων που θα προέρχεται από τα πρωτοβάθμια Σωματεία δηλαδή από τα κάτω, θα μπορέσει να ανατρέψει τα σχέδια που θέλουν να υλοποιήσουν εν μέσω καλοκαιριού οι δύο τρόικες, εγχώρια και ξένη. 

Το παρακάτω δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της capital.gr της δημοσιογράφου Ρούλας Σαλούρου είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων της μνημονιακής συγκυβέρνησης."

Μέσα στο καλοκαίρι "καίγονται" μισθοί και συντάξεις
Της Ρούλας Σαλούρου
Η εβδομάδα που μπήκε, θα κρίνει τα πάντα και αυτό φαίνεται πως το γνωρίζουν καλά στο υπουργείο Εργασίας, που καλούνται να εξειδικεύσουν μέτρα ύψους σχεδόν 3,5 με 4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 του συνολικού πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ. 

Την ώρα που στο εργασιακό πεδίο, ο πόλεμος φαίνεται πως δεν τελειώνει ποτέ, ανοίγει άμεσα και το ασφαλιστικό. Παρ’ ό,τι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπάρχει δέσμευση να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις, το δρόμο των περικοπών έδειξε πρώτος, από τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αλλά και το μνημόνιο που, βάσει των δεσμεύσεων θα εφαρμοστεί, προβλέπει περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις. 

Πλαφόν σε κύριες και επικουρικές  
Αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δεν ξεκαθάρισε το ύψος, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι αυτό θα κατέβει στο πλαφόν που σήμερα ισχύει για το σύνολο των κύριων συντάξεων, κοντά δηλαδή στα 2.700 ευρώ. 

Κόβονται οι διπλές συντάξεις
Στο τραπέζι με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στρουρνάρα, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Βρούτση, τέθηκε  και η πρόταση του ΚΕΠΕ, για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων η όποια, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος». 

Να σημειωθεί ότι, τα στοιχεία αναμένεται να βρεθούν μέσω του ΚΕΠΥΟ και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από  150.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις, ο οποίες θα κοπούν, ή θα μειωθούν προκειμένου το συνολικό ποσό να μην ξεπερνά το πλαφόν. Ζητούμενο παραμένει εάν το μέτρο θα αφορά και στις συντάξεις χηρείας. 

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, δεν κρύβουν την πεποίθηση τους, ότι η περαιτέρω μείωση των μισθών θα κάνουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία...

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε πως "το υπουργείο Εργασίας είναι ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας" ενώ συμπλήρωσε πως "όλα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο". Παραδέχθηκε με άλλα λόγια το πολύ μεγάλο βάρος από τις περικοπές θα σηκώσει ο ίδιος και άφησε να εννοηθεί ότι αυτές δεν θα γίνουν με οριζόντιο τρόπο, αλλά με όσο το δυνατόν δικαιότερο.

Και νέα μείωση στις επικουρικές
Η κατάσταση στα ταμεία είναι δραματική και προκειμένου να εξασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων μετά τον Αύγουστο, γίνονται πυρετώδεις διεργασίες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύο επιπλέον προκλήσεις. Αφενός τη μείωση των εφάπαξ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, ώστε να υπάρχει εξισορρόπηση καταβαλλόμενων εισφορών και παροχών, αφετέρου την περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, τουλάχιστον για τους νέους ασφαλισμένους. Άλλωστε, ο ίδιος ο νόμος που έχει ψηφιστεί και αποφάσισε να εφαρμόσει ο κ. Βρούτσης χωρίς καθυστέρηση, για το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ) οδηγεί σε ένα νέο, κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα σύστημα, όπου οι παροχές δεν είναι καθορισμένες, σε αντίθεση με τις εισφορές. Μάλιστα, μέσω ενός συγκεκριμένου μηχανισμού, προβλέπεται ήδη, η αναπροσαρμογή των συντάξεων κάθε τρίμηνο. 

Καταργείται (;) το εφάπαξ στο δημόσιο
Όσο για το εφάπαξ, οι περικοπές έχουν ήδη προδιαγραφεί, από τις μελέτες του υπουργείου που δείχνουν ποια ταμεία δίνουν παροχές που είναι πολύ υψηλότερες από το ποσό που αντιστοιχεί στις καταβαλλόμενες εισφορές.

Η μεγάλη "σφαγή" αναμένεται στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει κατατεθειμένη, λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου, αναλογιστική μελέτη που δείχνει ότι το ταμείο παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 4 δισ. ευρώ, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. 

Η Διοίκηση του ταμείου, έχει καταθέσει μάλιστα, μέσα στον Ιούνιο, στο υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας, τότε, Αντώνη Ρουπακιώτη, πρόταση για πρακτική κατάργηση του εφάπαξ, για όσους έχουν κάτω από 25 χρόνια ασφάλισης. 

Συγκεκριμένα,  πρότεινε ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν από 25 χρόνια προϋπηρεσίας και άνω,  θα πάρουν κανονικά το εφάπαξ που τους αναλογεί (με τις όποιες μειώσεις αποφασιστούν σε κεντρικό επίπεδο). Όσοι έχουν 12 με 24 χρόνια προϋπηρεσίας θα λάβουν πίσω  τα χρήματά τους έντοκα. Όσοι   έχουν 6 με 12 χρόνια προϋπηρεσίας, θα πάρουν πίσω το ποσό  άτοκα ή μόνο το 70% του συνόλου του ποσού έντοκα. Όσοι δε, έχουν προϋπηρεσία από ένα έως έξι έτη, δεν θα λάβουν τίποτα...

Κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια
Το Capital.gr έχει αποκαλύψει την έκθεση του ΟΟΣΑ βάσει της οποίας θα γίνει η περικοπή τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, στα κοινωνικά επιδόματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σύνολο των επιδομάτων θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία. Και σε αυτό τον τομέα, η διασταύρωση στοιχείων με το ΚΕΠΥΟ θα παίξει καθοριστικό ρόλο. 

Και στο βάθος, οι μισθοί...
Παρά τις καλές προθέσεις που φαίνεται να είναι στρωμένος ο δρόμος για την διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, με βασική διακύβευση το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά και τον τρόπο που αυτός θα καθορίζεται, το θέμα δεν φαίνεται να κλείνει άμεσα.  

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά αποτελεί θέμα κεντρικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα, και όχι του υπουργού Εργασίας, ή πολύ περισσότερο, των κοινωνικών εταίρων, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.  

Αυτή την εβδομάδα, ο κ. Βρούτσης θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει μια ακόμη συνάντηση, αυτή τη φορά με όλους τους εταίρους, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση. 

Αλλά και η δυνατότητα των εταίρων να καταλήξουν, από μόνοι τους σε μια συμφωνία για νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ώστε στη συνέχεια να κληθεί η κυβέρνηση να αναλάβει τις όποιες ευθύνες της, φαίνεται πως αμφισβητείται στην πράξη.  

Το ραντεβού των κοινωνικών εταίρων που βάσει της πρόσκλησης του ΣΕΒ, έχει οριστεί για αύριο Τρίτη, δεν ξεκινάει με καλούς οιωνούς.  Η ΓΣΕΕ δεν δέχεται να συμμετάσχουν στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των Λιανέμπορων (ΣΕΛΠΕ) και των Τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ ενστάσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των εργοδοτικών οργανώσεων. 
Πηγή:www.capital.gr