Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τρόικα: "Κάναμε λάθος στη συνταγή, αλλά υποχρεούστε να την εφαρμόσετε"

Μόλις ένα 24ωρο από την διπλή ομολογία -άμεση και έμμεση- ΕΕ και ΔΝΤ πως οι αυτοσχεδιασμοί τους στο πείραμα “Ελλάδα” απέτυχαν παταγωδώς, αλλά και την νέα έντονη πίεση που άσκησαν και χθες δανειστές, Ουάσιγκτον και Βερολίνο στην ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της, αρχίζουν σήμερα οι νέες επαφές των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, με τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) να επιμένουν στις συνταγές που έχουν ήδη αξιολογηθεί από τον ίδιο τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη ως αποτυχημένες!
Οι επαφές κυβέρνησης - τρόικας ξεκινούν σήμερα στις 11 π.μ. με τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και την εξέταση από κοινού ενός ήδη “βάρβαρου” πλαισίου 15 μέτρων του υπουργείου Οικονομικών, με λιτότητα σε βάρος των αδυνάτων και οριζόντια μέτρα περικοπών σε κύριες συντάξεις, επικουρικές και επιδόματα ύψους 5 δισ. ευρώ, αντί 4 δισ. ευρώ που αρχικά αναμενόταν, ποσό που θα αφαιρεθεί από την οικονομία προς όφελος της ήδη καλπάζουσας ύφεσης, η οποία, σύμφωνα με την πρωθυπουργική ομολογία, θα είναι στα επίπεδα του 7%. Και βέβαια, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση, η οποία θα αποδειχθεί αναξιόπιστη είτε ληφθούν οριζόντια μέτρα είτε ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012 είτε υπάρξει συνδυασμός αυτών που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων της μνημονιακής συγκυβέρνησης, των οποίων οι 3 αρχηγοί θα συναντήσουν τους τροϊκανούς σήμερα στις 2 μ.μ. και ενώ η εμπειρία έχει δείξει ότι τα μέτρα μετά τις συναντήσεις των δύο πλευρών είναι στο πολλαπλάσιο σκληρότερα από αυτά που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, η άμεση παραδοχή του ΔΝΤ ότι γνώριζε πως το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει ήλθε από δηλώσεις που έκανε στους "Νew York Times" ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην Τράπεζα Πειραιώς και πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ. "Γνωρίζαμε στο Ταμείο από την αρχή ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, γιατί δεν είχαμε κανένα -κανένα- παράδειγμα επιτυχίας" είπε και ανέφερε πως επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, όπως κάνουν σχεδόν πάντα οι χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα του ΔΝΤ.

Ο Π. Ρουμελιώτης πρόσθεσε ότι η τρόικα υποτίμησε τις επιπτώσεις που θα είχε στην ελληνική οικονομία το φάρμακο που της χορήγησε. "Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται συχνά από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα -και να αγνοήσει τα λάθη της- είναι ότι η βαθιά ύφεση οφείλεται στο ότι δεν εφαρμόστηκαν οι δομικές μεταρρυθμίσεις" είπε.

Πέραν όμως της άμεσης, ήλθε και η έμμεση παραδοχή των δανειστών για την αποτυχία τής μέχρι τούδε “συνταγής” για την ελληνική οικονομία, από χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής "Die Zeit" το οποίο, επικαλούμενο πληροφορίες, αναφέρει πως υπάρχει σχέδιο να πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2013 -αν όχι και ενωρίτερα- νέο “haircut” στο ελληνικό χρέος κατά 50%. Το νέο "haircut" θα αφορά στο πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ πλην των κεφαλαίων που αντιστοιχούσαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και τα 48 δισ. ευρώ ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, κάτι που θα οδηγήσει σε απομείωση του χρέους κατά 79 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο  PSI και ταυτόχρονα πρόσφατα έπαψε να αποδέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα.

Παρ' ότι όμως εντείνεται η “εκ των έσω” αμφισβήτηση της “συνταγής” του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, συνεχίστηκαν οι πιέσεις προς την Ελλάδα να “φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της”, είτε από το Βερολίνο (ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ επανήλθε χθες στα περί εξόδου της Ελλάδας) είτε από την Ουάσιγκτον (ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τσαρλς Κόλινς έκανε και αυτός λόγο, στη χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για τήρηση των δεσμεύσεων).

Εξάλλου, την επιστροφή στην Αθήνα του κλιμακίου της τρόικας, προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: "Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και μόνο τότε θα προετοιμάσει την τελική αξιολόγηση για την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα πιο πριν" είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντουάν Κολομπανί και πρόσθεσε ότι ώς τότε η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τον μήνα Αύγουστο.

ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
avgi.gr