Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Στη βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας

Με ερώτηση που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές φέρνει ο ΣΥΡΖΑ - Ε.Κ.Μ. το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας στη βουλή προκειμένου να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποσαφήνιση του έργου και του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και για την αποποινικοποίηση των αρμοδιοτήτων της.
Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για το ρόλο και τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας»


Η Δημοτική Αστυνομία συγκροτήθηκε με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 23/2002 και στη συνέχεια με το ν. 3731/2008 καθορίστηκε η λειτουργία της. Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ –ΟΤΑ καταγγέλλει ότι γίνονται συζητήσεις του υπουργού με συνδικαλιστές της Δημοτικής Αστυνομίας που δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του κλάδου, όπου ανακινείται θέμα αλλαγών του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας και πρόθεση για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Υπουργείο επιδιώκει να μετατρέψει τη Δημοτική Αστυνομία από δημοτική υπηρεσία που τα καθήκοντα της καθορίζονται με βάση τα άρθρα 75 και 79 του ν. 3463/2003 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σε Ειδικό Σώμα που θα έχει κυρίως ποινικές αρμοδιότητες και κατασταλτικό χαρακτήρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση επισημαίνουμε ότι κατά καιρούς έχει διατυπωθεί από διατελέσαντες Δημάρχους (Ντόρα Μπακογιάννη , Νικήτας Κακλαμάνης) η ανάγκη οπλοφορίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Η απαίτησή τους αυτή πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι ακολουθείται στην πράξη μια διασταλτική ερμηνεία του ρόλου και των καθηκόντων της δημοτικής αστυνομίας με προσαρμογή  της όχι μόνο στα αυστηρά καθήκοντα και στις αρμοδιότητες του νόμου αλλά και σε δράσεις του Ποινικού Κώδικα, παραβιάζοντας ενδεχομένως και το Σύνταγμα. Ήδη στο Δήμο της Αθήνας επί δημαρχίας Μπακογιάννη υπήρξε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, βάσει του οποίου διαμορφώνονται πλέον μεικτά κλιμάκια με την αστυνομία καθώς και επιχειρήσεις για το παραεμπόριο, με ταυτόχρονη συστέγαση των αστυνομικών στο κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να λειτουργεί η Δημοτική  Αστυνομία στο πλαίσιο του νόμου με σαφή προσανατολισμό των αρμοδιοτήτων της σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική εξυπηρέτηση του  πολίτη.
Θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε Ειδικό Σώμα που θα ενεργεί συλλήψεις και μεταγωγές με ταυτόχρονη δημιουργία κρατητηρίων στα δημοτικά καταστήματα, ή αντίθετα θα επιζητηθεί η αποποινικοποίηση των αρμοδιοτήτων, όπως έχει ζητηθεί επίσημα από τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου;

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2012

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Όλγα Γεροβασίλη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Βούτσης Νίκος
Σακοράφα Σοφία


Παρένθεση m.l.(Πρόσφατη ήταν και σχετική καταγγελία της κ. Ελπίδας Παντελάκη. Σύμφωνα με την καταγγελία, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ δέχθηκε παράπονα από δημότες, οι οποίοι της ανέφεραν πως δημοτικοί αστυνομικοί Πειραιά περνούν χειροπέδες σε παραβάτες).

Επίσης οι ίδιοι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την επιβολή τέλους 50 ευρώ μέσω συμβολαιογράφων για μεταβολές οικογενειακής κατάστασης Πρόγραμμα «Αριάδνη»

Οι βουλευτές αναφέρθηκαν στο Σχέδιο Αριάδνη, το οποίο προβλέπει πως, αντί για τα Δημοτολόγια και τα Ληξιαρχεία των Δήμων ή τα ΚΕΠ, οι συγγενείς των ανθρώπων που γεννιούνται, παντρεύονται ή πεθαίνουν, θα πρέπει να απευθύνονται στα Συμβολαιογραφεία, προκειμένου να ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Φέρεται μάλιστα, ότι η κάθε συμβολαιογραφική πράξη προσωπικής κατάστασης, θα στοιχίζει 50 ευρώ.

Ερωτώνται λοιπόν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών: «γιατί δεν έχουν υλοποιήσει μέχρι σήμερα το "Εθνικό Ληξιαρχείο" που, με τη λειτουργία του, θα διευκόλυνε τους πολίτες με την απλοποίηση των διαδικασιών καταγραφής των ληξιαρχικών μεταβολών, ενώ θα διασφάλιζε - με μικρότερο από το προτεινόμενο σήμερα κόστος - την αξιοπιστία των στοιχείων αυτών».