Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Χωρίς τέλος η υποβάθμιση της Υγείας.

περικοπές 1,1 δισ ευρώ στον ΕΟΠΥΥ
καταργείται το επίδομα τοκετού !!!


Συνολική μείωση 1,1 δισ. ευρώ θα προκύψει στις δαπάνες τού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) το τρέχον έτος, με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας που τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργό Υγείας Μάριος Σαλμάς, μεταξύ άλλων καταργείται το επίδομα τοκετού και μειώνονται οι δαπάνες για φυσιοθεραπείες και γυαλιά οράσεως.

Για δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης έκανε λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ

Ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι το κόστος των επιδομάτων τοκετού εκτοξεύθηκε το 2012 στα 19 εκατ. ευρώ επειδή δόθηκε σε όλες τις νέες μητέρες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε δημόσιο νοσοκομείο.
«Αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα» είπε ο κ. Σαλμάς.

Ακόμα 250 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εξοικονομηθούν από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στις ιδιωτικές κλινικές. Το 2012 οι δαπάνες για ΚΕΝ εκτοξεύθηκαν, είπε ο κ. Σαλμάς, διότι υπήρχαν κενά στο νόμο και οι κλινικές χρέωναν και τους χρόνιους ασθενείς.

Επιπλέον, περίπου 93 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν με την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. «Η διαπραγμάτευση επέφερε μείωση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η μαγνητική τομογραφία κόστιζε πέρυσι στον ΕΟΠΥΥ 240 ευρώ, ενώ φέτος η τιμή της καθορίστηκε στα 135 ευρώ. Αναλόγως, η αξονική τομογραφία κόστιζε 71 ευρώ και τώρα κοστίζει από 40 ευρώ. Το 2012 η συνολική δαπάνη για τις απεικονιστικές εξετάσεις ήταν 307 εκατ. ευρώ και το 2013 προβλέπεται ότι θα είναι από 215 έως 265 εκατ. ευρώ.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΗΣ

Περίπου 16 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών, 20 εκατ. ευρώ από τις φυσιοθεραπείες, καθώς -όπως είπε ο κ. Σαλμάς- συνταγογραφούνταν αφειδώς, αναφέροντας μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι υπήρξε φυσικοθεραπευτής που είχε 29.000 υποβολές σε ένα μήνα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι οι συνεδρίες μειώνονται σε 10 από 12 που ήταν ανά ασθενή και η αποζημίωση κάθε συνεδρίας από 20 σε 15 ευρώ.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για γυαλιά οράσεως, το 2012 δαπανήθηκαν 73 εκ. ευρώ. Η αποζημίωση μειώνεται τώρα από τα 150 στα 100 ευρώ και επιπλέον διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα επανεξεταστεί το πλαίσιο συμβάσεων με τους γιατρούς, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες κάθε περιοχής, καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν συμβεβλημένο παιδίατρο ή καρδιολόγο, με συνέπεια οι ασθενείς να πληρώνουν την επίσκεψη από την τσέπη τους.

Όπως είπε ο κ. Σαλμάς, τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί σχέδιο, βάσει του οποίου θα δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όσους γιατρούς συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες.

Από την άλλη, όμως, ο ΕΟΠΥΥ θα υποχρεωθεί να μειώσει περαιτέρω το ιατρικό του προσωπικό για το 2013 κατά 10%, μετά από απαίτηση της Τρόικας. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 5772 γιατρούς από τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ , 5500 συμβεβλημένους και 540 γενικούς γιατρούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε, επίσης, ότι έως το τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη (έως 31/12/2011), που ανέρχονται σε 1,942 δισ. ευρώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΑ

Για δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης του Έλληνα ασθενή κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές σε βοηθήματα, φυσικοθεραπείες, γυαλιά και άλλες βασικές παροχές αποτελούν «ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τον ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον να κόβει ακόμα και τα φάρμακά του γιατί δεν έχει να πληρώσει τη συμμετοχή».

Σημειώνει, επίσης, ότι η πρόθεση για μείωση των συμβεβλημένων γιατρών κατά 10% θα αποτελέσει μία ακόμα σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς ο ασθενής δεν θα μπορεί πλέον ούτε γιατρό να βρει για να εξυπηρετηθεί.
«Οι περικοπές έχουν στόχο να μετακυλιστεί το κόστος της περίθαλψης στην τσέπη των ασθενών» καταλήγει ο ΙΣΑ.

πηγή : iskra