Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ιδιωτικός τομέας : Επέλαση ατομικών συμβάσεων και λεηλασία στους μισθούς

ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ!

Σε καθεστώς τρίμηνης μετενέργειας εισέρχονται από την ερχόμενη Πέμπτη, 14/2, σαράντα κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες αν δεν επανασυναφθούν, 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγηθούν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας , από τις 27/10/2011 έχουν συναφθεί 1.000 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, εκ των οποίων το 60% περιλαμβάνει μειώσεις μισθών. Οι μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αγγίζουν κατά μέσο όρο το 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο.
Από την ερχόμενη Πέμπτη, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, «μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω από το 10%, αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την περίοδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας».

Ουσιαστικά αναστέλλεται η ισχύς των διατάξεων οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του 2013 το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, ενώ όπως υπολογίζεται, συνολικά, η λήξη των κλαδικών συμβάσεων που έχει συντελεστεί το τελευταίο έτος έχει οδηγήσει τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου το 60%, στις ατομικές συμβάσεις ή στην αλλαγή των όρων εργασίας, με στροφή στην ευέλικτη απασχόληση.

Ετσι, από την Πέμπτη, με δεδομένο ότι η μετενέργειά τους έχει πλέον διάρκεια τρεις μήνες και όχι έξι, όπως ίσχυε παλιότερα, από τον ερχόμενο Μάιο οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν σε μια νέα σύμβαση εργασίας.

Κατώτατος 586 ευρώ μικτά


Στις 31 Μαΐου λήγει και τυπικά η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που οδηγεί αυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες στην έσχατη λύση των ατομικών συμβάσεων. Το ίδιο και με όσους υπόκεινται ακόμα σε κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο κατώτατος μισθός, τουλάχιστον έως το 2014, θα διατηρηθεί στα επίπεδα των 586 ευρώ (μεικτά), ενώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 θα υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης, ώστε η διαμόρφωση κατώτερου εθνικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα να συνδεθεί με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την πορεία της ανεργίας. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποκλείεται περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών, με δεδομένη τη διατυπωμένη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κατάργηση των ωριμάνσεων (πολυετίες). Στην έκθεσή του το ΔΝΤ επανέφερε το θέμα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία για κατάργησή τους το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, να συμφωνηθεί, αντί για 10% προσαύξηση σε κάθε κλιμάκιο, προσαύξηση της τάξης του 5%, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική μείωση, αντί για 30%, θα είναι τελικά 15% του μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αγγίζουν κατά μέσο όρο το 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο.

Μπαράζ μετατροπής

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, κατά το εννεάμηνο Ιανουάριου - Σεπτέμβριου κατατέθηκαν στις Περιφερειακές Επιθεωρήσεις Εργασίας 61.113 μετατροπές συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Οι 35.351 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 15.814 αφορούν μετατροπή συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, με ομόφωνη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, και 9.948 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

πηγή : iskra