Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΔΝΤ: I am sorry! no problem?

I am sorry δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Λαγκάρντ, αλλά και έγραψε στην, υπογεγραμμένη από τον γνωστό οικονομολόγο κ. Μπλανσάρ, έκθεσή του το ΔΝΤ.


Απευθύνθηκε ουσιαστικά στην ελληνική κοινωνία, αφού αναγκάστηκε να δηλώσει ότι το πρόγραμμα το οποίο επέβαλε και το οποίο αποδέχτηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, είχε σημαντικά τεχνικά λάθη ειδικά στην εκτίμηση για τη λειτουργία των λεγόμενων πολλαπλασιαστών, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα και απευθείας το επίπεδο της ύφεσης που το ΔΝΤ ανέμενε, σε σχέση με την ύφεση που τελικά υπήρξε. 

Την ίδια στιγμή, βέβαια, που η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική την οποία εκφράζει στην Ευρώπη η κ. Μέρκελ, πιέζει ασφυκτικά για τη δημιουργία συνθηκών εξαθλίωσης των λαών της Ευρωζώνης.

Η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Μπλανσάρ παρέλειψαν να σημειώσουν ότι την εποχή που καταρτίζονταν τα περίφημα προγράμματα υπήρξαν πάρα πολλές φωνές και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και επεσήμαιναν σε όλους τους τόνους ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε δυσανάλογα μεγάλη ύφεση, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο μείωσης εισοδημάτων, αγοραστικής δύναμης, φορολογικών και κρατικών εσόδων, και θα σπρώξει σε καινούργια μέτρα με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε "I am sorry", προφανώς:

Προς τους 1.800.000 ανέργους που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, εκ των οποίων το 1.100.000 δημιουργήθηκαν εξ αυτής της πολιτικής.

Προς τους 4.000 συμπολίτες μας που μέχρι σήμερα οδηγήθηκαν σε αυτοχειρία εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν.

Προς τους 200.000 μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

Προς τους 800.000 συμπολίτες μας που σήμερα δεν έχουν κανενός είδους εισόδημα, που δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, που συχνά αναγκάζονται να μην πάνε στον γιατρό για σοβαρά θέματα υγείας ρισκάροντας ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Προς τα 2.000 παιδιά με ονοματεπώνυμο και τα μερικές χιλιάδες άλλα παιδιά που γνωρίζουμε όλοι ότι υποσιτίζονται ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ασιτία.

Η επίσημη και έγγραφη αυτή παραδοχή είναι ένα θέμα τεράστιο, το οποίο βλέπουμε έκπληκτοι να περνάει στα ψιλά και χωρίς την αντίστοιχη και ανάλογη κυβερνητική αντίδραση.

Αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που έχουμε φτάσει στο σημείο η έκφραση γνώμης, η έκφραση άποψης, η έκφραση ιδέας και σκέψης, ακόμα και σε ένα επίσημο συνέδριο, να ποινικοποιείται και να γίνεται αντικείμενο επίθεσης και σχολιασμών που πραγματικά πλήττουν την εικόνα και το κύρος της Δημοκρατίας.

Η επίσημη και γραπτή δήλωση του ΔΝΤ για το λάθος του θα έπρεπε κανονικά να επισύρει αμέσως ορισμένες μίνιμουμ ενέργειες και απαιτήσεις, αφού το λάθος αυτό είναι βέβαιο ότι οδήγησε σε μια απώλεια τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, με τις αντίστοιχες φυσικά επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους, στην ανεργία και στην ευρύτερη κατάσταση της κοινωνίας.

Η παραδοχή αυτή θα έπρεπε κανονικά να δημιουργήσει αμέσως την απαίτηση για το αντίβαρό της, είτε αυτό θα ήταν η αντίστοιχη μείωση χρέους είτε η επιμήκυνση χωρίς κόστος του υπάρχοντος χρέους, είτε η άμεση μείωση επιτοκίων επί του υπάρχοντος χρέους, είτε μια αθροιστική λύση από τα παραπάνω και άλλα με το καθένα στο ποσοστό που του αναλογεί.

Σε καμία όμως περίπτωση, την ώρα που η κοινωνία και η συνοχή της διαλύονται από τα μέτρα που λαμβάνονται, το "I am sorry" του ΔΝΤ δεν πρέπει να οδηγήσει στην απάντηση "no problem".

του Κώστα Σκηνιώτη, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
δημοσιεύτηκε στην avgi.gr