Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Συνάντηση τρόικας - ΥΔΜΗΔ : χαμένοι οι εργαζόμενοι

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο τρομοκράτησης αλλά και κοινωνικού αυτοματισμού ώστε να μπορεί να εκτελεί τις εντολές των δανειστών και του κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου.
Το ψευδοδίλλημα που διαφαίνεται να θέτει τώρα προς τους εργαζόμενους, μετά τον κ. Μέργο και τον κατώτατο μισθό, που λειτούργησε ως «λαγός», προκειμένου να υλοποιήσει την επιταγή της τρόικα για απολύσεις στο δημόσιο, είναι οι επιπλέον μειώσεις των μισθών και των συντάξεων ως αντιστάθμισμα των απολύσεων.

Ή απολύσεις ή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα είναι ο νέος μονόδρομος που εικονικά θα θέσει να διαλέξουν οι εργαζόμενοι, προσπαθώντας να τους αποπροσανατολίσει και να τους οδηγήσει σε μεμονωμένες μάχες χαρακωμάτων αποφεύγοντας την σύγκρουση μαζί τους σε έναν ενιαίο αγώνα με κοινό πανεργατικό πεδίο μάχης.

Σε φαρσοκωμωδία εξάλλου όπως έχουμε ξαναπεί εξελίσσεται και η διαδικασία της κινητικότητας για τους ήδη εργαζόμενους που πέρασαν με τον αντεργατικό νόμο 4093 σε διαθεσιμότητα όπως το ίδιο εμπαιγμός θα αποτελέσει και η αξιολόγηση των δομών – υπηρεσιών του δημοσίου από την στιγμή που γίνεται με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των απολύσεων και όχι την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών, για ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη παραγωγή έργου.

Θεωρείτε δε επιεικώς απαράδεκτο στις επιτροπές αυτές της αξιολόγησης και με τον συγκεκριμένο σκοπό που εξυπηρετούν,  να βρίσκονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν ενεργοί συνδικαλιστές, από τη στιγμή που το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί  παρά να είναι κάθετα αντίθετο στις επιβολές της μνημονιακής συγκυβέρνησης και της τρόικα για απολύσεις εργαζομένων.

Όπως φυσικά είναι απαράδεκτο αλλά και «ύποπτο» να καλλιεργείτε από εξαρτώμενες από την κυβέρνηση δυνάμεις μέσα στην ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ η άποψη ότι οι αξιολογήσεις δομών και οι διαθεσιμότητες δεν θα οδηγήσουν εργαζόμενους στην ανεργία, που φαίνεται ως η μοναδική κινητικότητα που επιδιώκουν τρόικα και συγκυβέρνηση.

Αν δεν βρει τον τρόπο το εργατικό κίνημα να αντιδράσει ενιαία και μαζικά ρίχνοντας στη νέα παγίδα που στήνει η συγκυβέρνηση στους εργαζόμενους την ίδια, ανατρέποντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις μνημονιακές επιδιώξεις της, τότε η εξέλιξη θα είναι δραματική, διότι στο τέλος και αθρόες απολύσεις θα γίνουν και νέες περικοπές θα υποστούν οι μισθοί και οι συντάξεις και υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιηθούν.

Ακολουθεί ρεπορτάζ από την aftodioikisi.gr σχετικό με την σημερινή συνάντηση της τρόικα και του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Τρόικα: Τρεις «κίτρινες κάρτες» για διαθεσιμότητα


Ενστάσεις σε τρία θέματα διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρυθμίσης  η τρόικα, κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης για το θέμα της διαθεσιμότητας των 25.000 δημόσιων υπαλλήλων. Για το λόγο αυτό οι Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και ο βοηθός του Πολ Τόμσεν, Μαρκ Φλάναγκαν,  πήραν μαζί τους τα στοιχεία που τους έδωσαν ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης και ο γ.γ. Δ. Στεφάνου και μαζί με τον ίδιο τον ο Π. Τόμσεν  ο οποίος φθάνει στην Αθήνα αύριο Τρίτη, πρόκειται να επανακάμψουν (δριμύτεροι;) στη Βασιλίσσης Σοφίας τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα μετά την Πέμπτη οπότε και θα γίνει η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης για τα οργανογράμματα των υπόλοιπων τεσσάρων υπουργείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε:


1) Αναλυτικά στοιχεία για τους πρώτους 12.500 (και συνολικά για τους 25.000) υπαλλήλους που, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του 2013.  Κι αυτό γιατί τα στοιχεία που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά σε σχέση με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των μετακινήσεων των υπαλλήλων θεωρήθηκαν «ελλιπή».

2) Συγκεκριμένη και όχι γενική κοστολόγηση σχετικά με την εξοικονόμηση που θα προκύψει από τους 25.000 «διαθέσιμους», καθώς και πάλι τα στοιχεία που τους δόθηκαν από την ελληνική πλευρά ήταν κατά προσέγγιση.

3) Να πληροφορηθεί τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι πολλές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, από προσωρινές γίνουν οριστικές, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα να έχει την τύχη της εφεδρείας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στο ερώτημα εάν υπάρχει «plan B», δεν πήραν απάντηση παρά μόνο την παρατήρηση ότι όσο συνεχίζει να τίθεται από εκείνους θέμα απολύσεων τόσο είναι πιθανόν να «μπλοκάρεται» η διαθεσιμότητα σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τόνισε ότι όσοι υπάλληλοι από αυτούς που επανήλθαν προσωρινά με δικαστικές αποφάσεις, αρνηθούν να μετακινηθούν, θα τεθούν άμεσα εκτός Δημοσίου.

Ικανοποίηση στο υπουργείο

Πάντως, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζονταν ικανοποιημένες από την «εποικοδομητική» συνάντηση, με την έννοια ότι αφενός δεν υπήρξε κάποια σημαντική αρνητική εξέλιξη (σ.σ. κάτι που φοβούνταν πολύ μετά τα όσα είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα) αλλά και γιατί, παρά τις «κίτρινες κάρτες», δεν ετέθη άμεσο θέμα απολύσεων.  Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, «χωρίς να συζητηθεί περισσότερο, αναφέρθηκε από την τρόικα ως μνημονιακή υποχρέωση, ότι δηλ. θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα περί τους 25.000 υπαλλήλους».