Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Η λίστα της ντροπής

«Διαθέσιμοι» και με τη... βούλα από χθες 12.500 υπάλληλοι από όλα τα υπουργεία και τους αντίστοιχους φορείς που εποπτεύουν, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Οι ειδικότητες που «χτυπήθηκαν» ιδιαίτερα από τη λαίλαπα της διαθεσιμότητας ήταν οι υπάλληλοι διοικητικού προσωπικού, τεχνικών ειδικοτήτων, συμβασιούχοι επιστημονικού εξειδικευμένου προσωπικού, καθαρίστριες και φύλακες. Επίσης οι κατηγορίες υπαλλήλων που βρέθηκαν στο απόσπασμα είναι κυρίως οι απόφοιτοι Λυκείου και οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Τέλος, αέρας διαθεσιμότητας πολλών μποφόρ θα... φυσήξει στα ασφαλιστικά ταμεία, το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που καταργείται συνολικά και στην ΥΠΑ, όπου οι 300 υπάλληλοι της πρώην Ολυμπιακής μπαίνουν συλλήβδην στη διαθεσιμότητα.

Τις επόμενες ημέρες και πάντως πριν παρέλθει αυτή η εβδομάδα αναμένεται να υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα καταργούν τις θέσεις ανά υπουργείο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι που υπηρετούν εκεί μπαίνουν στην κρισάρα της διαθεσιμότητας μέχρι να συμπληρωθεί ο αντίστοιχος αριθμός των σχεδίων στελέχωσης των υπουργείων και των φορέων.

Στόχος είναι μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, που έρχονται στη χώρα μας οι εκπρόσωποι της τρόικας, να είναι έτοιμες οι λίστες των 8.099 υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, προκειμένου μαζί με τους 4.401 (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι -οδηγοί- του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) που έχουν ήδη ενταχθεί να συμπληρώσουν το «μαγικό» αριθμό των 12.500 διαθεσίμων του Σεπτεμβρίου. Με τους ίδιους και περισσότερο ασφυκτικούς ρυθμούς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επιλογή άλλων 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μπουν στη διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου (Δεκέμβριος).

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήριζαν ικανοποιητική τη συνεργασία με όλα τα υπουργεία τόσο όσον αφορά τα οργανογράμματα όσο και τα σχέδια στελέχωσης, με εξαίρεση τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (αφορούν προτάσεις αναδιάρθρωσης Εθνικών Αθλητικών Κέντρων) και ορισμένες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα αποστείλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο τις επόμενες ημέρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε την κινητικότητα «θετικό εργαλείο» που δεν αποτελεί μόνον υποχρέωση της χώρας έναντι των πιστωτών, αλλά θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα και υπογράμμισε ότι τα χρονοδιαγράμματα για την ένταξη των 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα τηρηθούν.

Και «μαξιλάρι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος της διαθεσιμότητας που «κλείδωσε» χθες στο Συμβούλιο Μεταρρύθμισης δεν περιλαμβάνει 12.500 υπαλλήλους, αλλά περισσότερους, δηλαδή συνολικά 14.640 και από τα 17 υπουργεία και τους φορείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγουν περισσότεροι στη διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβρη, καθώς η μνημονιακή υποχρέωση είναι 12.500 υπάλληλοι. Απλώς από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέλησαν να υπάρχει «μαξιλάρι ασφαλείας» για τις περιπτώσεις που σημειωθούν προβλήματα ή δυσλειτουργίες με υπαλλήλους που εμπίπτουν σε εξαιρέσεις ή οτιδήποτε άλλο, γι' αυτό και ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 2.140 υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι που ενδεχομένως θα περισσέψουν από το κύμα διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν στο δεύτερο κύμα «διαθεσίμων» του Δεκεμβρίου.

Η ΑΔΕΔΥ

Στο μεταξύ, άμεσες είναι οι αντιδράσεις από τους υπαλλήλους. Χθες η ΑΔΕΔΥ σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ως πρώτη απάντηση στις εξελίξεις να κηρύξει στάση εργασίας μεθαύριο Πέμπτη 29 Αυγούστου από τις 11 μέχρι και τη λήξη του ωραρίου, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα εξήγγειλε απεργίες διαρκείας εντός του Σεπτεμβρίου και μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Εκθεση στις 7 του μήνα.

Επί ποδός το Πολυτεχνείο


Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εξουσιοδότησε τον πρύτανή του κ. Σίμο Σιμόπουλο σε «οποιαδήποτε περίπτωση εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, να καταθέσει αίτηση ακύρωσής της ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, καθώς και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για ενδεχόμενη εφαρμογή της στο Ε.Μ.Π.». Η Σύγκλητος αποφάσισε επίσης να προτείνει στη σύνοδο των πρυτάνεων που συγκαλείται την Παρασκευή 30 Αυγούστου την από κοινού αντιμετώπιση «του άδικου και καταστροφικού μέτρου διαθεσιμότητας-κινητικότητας». Στην απόφαση αναφέρεται ότι «οποιαδήποτε απομάκρυνση, μέσω διαθεσιμότητας, των διοικητικών υπαλλήλων (μονίμων ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) θα έχει ανεπίστρεπτα αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πολυτεχνείου, το οποίο θα οδηγηθεί πρακτικά σε αδυναμία λειτουργίας».

πηγή : enet.gr