Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Κυβέρνηση – Τρόικα : συμφωνία «σφαγείο» με προεκλογικό περιτύλιγμα


Μνημείο αοριστίας και προπαγάνδας οι δηλώσεις Σαμαρά για την νέο-αποικιακού τύπου συμφωνία με την τρόικα 

Σε συμφωνία- "σφαγείο" ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) κατέληξε, χτες το μεσημέρι, η 5η αξιολόγηση του «προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», επισφραγίζοντας τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Το νέο επικαιροποιημένο «μνημόνιο συνεργασίας» προβλέπει 6μηνη μεταβατική περίοδο πριν δρομολογηθούν τα επόμενα μέτρα, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Σε κλίμα προεκλογικών επικοινωνιακών τεχνασμάτων ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, παρουσίασε το γενικό πλαίσιο και εστίασε στη διανομή μικρού μέρους από το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού: «Πάνω από 500 εκατ. ευρώ που θα δοθούν αμέσως σε 1 εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με εισόδημα με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ». Ταυτόχρονα, διαφήμισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, μέσω της οποίας μειώνεται το «εργατικό κόστος» προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματιών. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η εφαρμογή της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας των μέτρων που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.

«Τα καταφέραμε» σημείωσε o A. Σαμαράς σε "πανηγυρικό" κλίμα. Σημειώνεται πως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα κλείσει στα 2,9 δις ευρώ. «Ούτε λέξη Σαμαρά για το φόνο», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη συμφωνία και τις δηλώσεις Στουρνάρα στο προσκήνιο έρχονται και πάλι σενάρια ανασχηματισμού.

Οι νέες αντιλαϊκές διατάξεις θα κατατεθούν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες, με τη μορφή «εφαρμοστικού νόμου», στη βάση του οποίου θα κυρωθεί η συμφωνία για την εκταμίευση των δόσεων. Αγνωστο μέχρι στιγμής είναι το αν θα συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο με ένα μόνο άρθρο ή σε περισσότερα.

Ο Α. Σαμαράς προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς, να αποκρύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη τρόικα. Μιας συμφωνίας που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο, που σχεδιάζουν να μας φορέσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. 

Η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Πρόκειται για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Το νέο πακέτο για τα εργασιακά περιλαμβάνει νέα μείωση κατά 3,9% των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών (2,9% από την 1η Ιούλη και ακόμα 1% ως το 2016), ενώ για να χρυσώσουν το χάπι αφαιρείται και 1 μονάδα από τις εισφορές των εργαζομένων, σταγόνα στο ωκεανό των περικοπών των τελευταίων χρόνων στους μισθούς.

Σε ετήσια βάση οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κερδίζουν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, που θα λείπει από τα ταμεία του ΙΚΑ, σε συνάρτηση με τη μείωση των εσόδων του (εισφοροδιαφυγή, αύξηση ανεργίας, χαμηλοί μισθοί) και τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, θα το οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία. Στη βάση αυτή, κυβέρνηση και τρόικα θα ανοίξουν το δρόμο για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και περικοπές στις ήδη ισχνές συντάξεις.

Παράλληλα, επειδή οι απαλλαγές προς τους εργοδότες θα προέλθουν κυρίως από τις εισφορές προς τον ΟΑΕΔ, όπως και στην περίπτωση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που δίνει μέχρι τώρα ο Οργανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να καταργηθεί το οικογενειακό επίδομα που λαμβάνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όταν αυτό δεν προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους. Εξίσου στο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα μητρότητας του ΟΑΕΔ, δηλαδή η 6μηνη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας, μέσω των οποίων καλύπτονταν η διαφορά του εργατικού μισθού από το επίδομα που έδινε το ΙΚΑ για το διάστημα αυτό.

Οσον αφορά τις τριετίες, η μείωσή τους, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε το 2012, θα επιβληθεί τώρα με πρόσχημα τη μακροχρόνια ανεργία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα επιβάλλει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα.

Για τις ομαδικές απολύσεις και την πλήρη απελευθέρωσή τους, προς το παρόν παραμένει το καθεστώς που διαμορφώθηκε με την τελευταία παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Το καθεστώς αυτό, ωστόσο, και η κατάργηση της άδειας του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για ομαδικές απολύσεις θα επανεξεταστεί μετά από ένα εξάμηνο.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Η πρόκληση έχει και συνέχεια, με τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από την αφαίμαξη του λαού και αναδιανέμονται προς όφελος του κεφαλαίου, ενώ ελάχιστα ψίχουλα θα κατευθυνθούν σε πολιτικές διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες:

-- 1 δισ. ευρώ (πέρα από τα προβλεπόμενα) θα διατεθούν για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

- 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε επιχειρηματίες, σε μια κίνηση τόνωση της «ρευστότητας».

-- Σε εκατοντάδες εκατομμύρια φτάνει το «απόθεμα ασφαλείας» προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις από τους αντιλαϊκούς στόχους.

-- Μόλις στα 350 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το κονδύλι για την κάλυψη των απωλειών που επιφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εργοδοτών.

-- Τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως ένστολους και δικαστικούς, και ελάχιστα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, θα δοθούν εφάπαξ, μέσα στο Μάη, πριν από τις εκλογές, ενώ ήδη εξετάζονται και «ισοδύναμα μέτρα» για μισθολογικές «αυξήσεις» που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.

«ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ» ΟΟΣΑ: ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Παραπέρα «απελευθερώσεις» σε κλάδους και τομείς της οικονομίας δρομολογούνται μέσα από την εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, τα οποία οδηγούν σε συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, σε μια διαδικασία που δείχνει την πόρτα της εξόδου για τους αυτοαπασχολούμενους και άλλους «αδύναμους κρίκους».

Η συμφωνία συγκυβέρνησης και τρόικας περιλαμβάνει και τα παρακάτω :

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: Η διάθεση τους από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο γα «τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο». 
Οπως προκύπτει, στη συνέχεια η διάθεσή τους θα γίνεται από τα σούπερ μάρκετ και άλλους πολυχώρους του λιανεμπορίου.

Φαρμακεία: Επιχειρηματίες που δεν είναι φαρμακοποιοί μπορούν να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση του φαρμακείου, με την προϋπόθεση ότι θα εμφανίζεται και άλλος μέτοχος που ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς, ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από το κράτος και αναγράφεται στις συσκευασίες.

Βιβλία: Επί της ουσίας καταργείται η «ενιαία τιμή» για όλες τις κατηγορίες. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται διαχωρισμός σε λογοτεχνικά, στα οποία η ενιαία τιμή θα ισχύει αποκλειστικά για την πρώτη έκδοση, και στις λοιπές κατηγορίες, όπου καταργείται ήδη από την πρώτη έκδοση.

Γάλα: Η διάρκεια ζωής του λεγόμενου «φρέσκου» γάλακτος (σήμερα 5 ημέρες) ή γάλακτος χαμηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τις «δυνατότητες που έχει η κάθε βιομηχανία» (δηλαδή 5, 6, 7, 11 ημέρες). Επίσης, προβλέπεται και η δημιουργία κατηγορίας φρέσκου γάλακτος 2 ημερών.

Ψωμί: Η πώλησή θα γίνεται μόνο με το ζύγι και όχι όπως τώρα με προκαθορισμένο βάρος.

Ξενοδοχειακές μονάδες: Αίρονται οι περιορισμοί στην αδειοδότηση. Η άρση του χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως κορεσμένης ανοίγει το δρόμο για την ανέγερση νέων μονάδων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας με τους δανειστές μας, τα νέα δεδομένα που κομίζει εν όψει της διπλής κάλπης του Μαΐου και τον τρόπο με τον οποίο θα περάσει από τη Βουλή συζητούν σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το Μαξίμου θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή χωρίς απώλειες και αντιδράσεις, οι οποίες θα σκιάσουν το τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας που πασχίζει να καλλιεργήσει ο Πρωθυπουργός με τις χθεσινές εξαγγελίες τους.

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη έχει διαμηνύσει ότι διαφωνεί με τη λύση «πολυνομοσχέδιο "σκούπα"» και πολύ περισσότερο σε ένα άρθρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κατεβάσει ένα νομοσχέδιο για τις τράπεζες -η χθεσινή παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου μέσω συνεργάτη του για το θέμα μάλλον απέκλεισε το ενδεχόμενο καταψήφισής του- και ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για τα υπόλοιπα και μένει ανοιχτό αν θα έχει τη μορφή ενός άρθρου ή πολλών.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του επιτρόπου Όλι Ρεν, εκφράζει την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, στηρίζοντας έτσι την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο.
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο  είπε ότι πρόκειται για «πολύ καλό νέο, που είναι το αποτέλεσμα εντατικών εργασιών για πολλές βδομάδες σε πολύ συχνά δύσκολες συζητήσεις», σημειώνοντας πως οι εμπειρογνώμονες θα προετοιμάσουν μια λεπτομερή έκθεση, η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στο Eurogroup της Αθήνας στις αρχές Απριλίου.

πηγή : iskra