Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

κυβέρνηση και τρόικα επιχειρούν να ακυρώσουν τους αγώνες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία

Η κυβέρνηση μέσα από το σ/ν «Διοικητικές Απλουστεύσεις –Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα-Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις» και το άρθρο 43 που έχει καταθέσει στη βουλή προς ψήφιση, επιχειρεί να ακυρώσει τους αγώνες του συνδικαλιστικού – εργατικού κινήματος που κατά καιρούς έχουν δοθεί για μόνιμη και σταθερή εργασία. Η δικαίωση των εργαζομένων και η μετατροπή των ορισμένου χρόνου σχέσεων εργασίας και της ομηρίας που είχαν, σε αορίστου χρόνου (Π.Δ 164/2004 - Ν.2839/2000) ήρθε μέσα από την πάλη του εργατικού κινήματος που διεκδίκησε το αυτονόητο.

Προκειμένου όμως η συγκυβέρνηση να υλοποιήσει τις δικές της μνημονιακές υποσχέσεις προς τους δανειστές, για κατάργηση δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών και χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, έρχεται μετά από 10 χρόνια και γίνεται εισαγγελέας της νομιμότητας.

Όπως και στην περίπτωση των «επίορκων», η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζει άθλια επικοινωνιακά τις περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών αλλά κρύβει πάλι την αλήθεια, κρύβει την παθογένεια των κομμάτων εξουσίας να ελέγχουν τις προσλήψεις προσωπικού εξυπηρετώντας ψηφοθηρικές και ρουσφετολογικές ανάγκες τους.

Ο ενιαίος και μαζικός αγώνας των εργαζομένων μπορεί να ανατρέψει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης που θέτει πάνω από τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και να ακυρώσει το σ/ν που επιχειρεί να περάσει η συγκυβέρνηση και αφορά την κατάργηση φορέων, την νέα μέθοδο αξιολόγησης και τον επανέλεγχο των κριτηρίων της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου που στοχεύουν σε απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών.   

Η Ανακοίνωση της ε/ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση για τον έλεγχο των δικαιολογητικών των συμβάσεων που μετατράπηκαν σε Αορίστου Χρόνου με το Π.Δ. 164/2004.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στις επιταγές της τρόικα που ζητά το «αίμα» χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων, στον βωμό της δόσης, εφηύρε νέα μέθοδο για να επιτύχει τον στόχο του, με το πρόσχημα την αξιοκρατία και τη νομιμότητα.

Έτσι, στο κατατεθέν στην Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο «Διοικητικές Απλουστεύσεις –Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα-Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις» περιέλαβε την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου, διάταξη, στο άρθρο 43, η οποία προβλέπει τον επανέλεγχο με νέα κριτήρια της νομιμότητας της μετατροπής των συμβάσεων εργαζομένων από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου, αναφερόμενος προφανώς στην μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου με το Π.Δ. 164/2004 (Διάταγμα Παυλόπουλου) και στον προγενέστερο Ν.2839/2000 (Νόμος Β. Παπανδρέου).

Η λογική, η οποία ξεκάθαρα υπαγορεύει τις ενέργειες του  Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι προφανής: Κάτω από τον μανδύα του ελέγχου της νομιμότητας των δικαιολογητικών των συμβασιούχων, με την θέσπιση νέων κριτηρίων και με την υιοθέτηση διαφορετικών ερμηνειών, από εκείνες που είχε υιοθετήσει το Α.Σ.Ε.Π. στις αποφάσεις του, να οδηγηθεί στην ανεύρεση των επόμενων θυμάτων που θα δουν την πόρτα της απόλυσης.

Και βεβαίως, δεν λαμβάνει υπόψιν του ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι είναι τουλάχιστον παράλογο να τροποποιούνται τα κριτήρια, βάσει των οποίων έγιναν οι καθ’ όλα νόμιμες διαδικασίες μετατροπής των συμβάσεων, μετά την παρέλευση μάλιστα δέκα (10) ετών από την ημέρα εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Ούτε βεβαίως, χωρεί ανάκληση αποφάσεων μετατροπής συμβάσεων που κρίθηκαν νόμιμες από τα Δικαστήρια και το Α.Σ.Ε.Π., μετά την παρέλευση τόσο 
μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ημέρα έκδοσής τους.

Λησμονεί επίσης, ότι οι διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 και τα κριτήρια που αυτές έθεσαν για την μετατροπή, αφενός έτυχαν επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και τις έκρινε συνταγματικές και αφετέρου αποτελούν ενσωμάτωση στην Ελληνική έννομη τάξη των διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας 1999/70/ΕΚ, η οποία αποσκοπούσε στην αποτροπή καταχρήσεων εις βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου από τις αυθαιρεσίες του Εργοδότη-Δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι αρνούνται να «ξαπλώσουν» στην  κλίνη του Προκρούστη, την οποία στήνει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με τους τροϊκανούς και τους πρόθυμους κοινοβουλευτικούς συνεργούς του.
 
Οι εργαζόμενοι δεν ξεγελιούνται!!! Κάθε φορά με διαφορετική αιτιολογία προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον ίδιο στόχο, που δεν είναι άλλος από τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών μετατροπής των συμβάσεων, η περιβόητη «αξιολόγηση λαιμητόμος», το «πλεονάζον» προσωπικό (Επιτροπή Ραπακούλια), η «εθελοντική» ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, είναι τα πολλά πρόσωπα της ίδιας πολιτικής. Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να «κοιμάται ήσυχος», κανείς εργαζόμενος δεν είναι ασφαλής. Η μαζική και ενωτική αντίδραση του συνόλου των εργαζομένων είναι ο μόνος εγγυητής για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανάλγητη πολιτική.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε μορφή Word ΕΔΩ