Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Νέο κύμα διαθεσιμότητας 6.000 εργαζομένων, με πρόσχημα την «εθελοντική κινητικότητα»


Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των απεργών του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ: «ΜΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ»


Νέο κύμα κινητικότητας για 6.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο έρχεται το 2014, στη βάση της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα , πέραν των 15.000 χιλιάδων που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Το κυβερνητικό επιτελείο, για να «χρυσώσει το χάπι» στους εργαζόμενους, διαμηνύει ότι το νέο πρόγραμμα διάλυσης των δομών του Δημοσίου, δεν θα συνδέεται με τις απολύσεις, αλλά με υποχρεωτικές ή εθελοντικές μετατάξεις.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα, προχωρούν επίσης 2.000 νέες απολύσεις (έως το α' τρίμηνο του 2015), οι οποίες θα προέρχονται από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους και από τους ελέγχους μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.


Οι αριθμοί αυτοί καταγράφονται ως «ενδεικτικοί» στο κείμενο της νέας συμφωνίας με την τρόικα όσον αφορά στον τομέα των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο. Ωστόσο, πάντα οι διατυπώσεις επί των κειμένων έχουν σημασία.


Όλα αυτά, προστίθενται στον κύκλο της διαθεσιμότητας των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που κλείνει το επόμενο χρονικό διάστημα και των 15.000 απολύσεων (περιλαμβανομένων των 4.000 που έγιναν το περασμένο χρόνο) εντός του τρέχοντος έτους που αποτελούν ήδη μνημονιακές δεσμεύσεις.


Οι παραπάνω πολιτικές, σε συνδυασμό με το προωθούμενο νέο «σύστημα αξιολόγησης», το οποίο θα θέτει υποχρεωτικά σε καθεστώς απόλυσης το 15% του αξιολογούμενου προσωπικού με  την αιτιολογία της χαμηλής απόδοσης, έχουν ως απώτερο στόχο να ανανεώσουν με άλλη μορφή τα δίκτυα του πελατειακού κράτους, δίνοντας μάλιστα ένα επίχρισμα «αξιοκρατίας».


Παράλληλα, οι πολιτικές αυτές λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης, και έτσι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαμόρφωση ενός αυταρχικού κράτους , το οποίο να ανταποκρίνεται στις επιταγές της τρόικας και του μεγάλου κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο - καρμανιόλα περιελήφθη διάταξη με την οποία ορίζεται ότι υπάλληλοι που δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους στο πλαίσιο της υποχρεωτικής μετάταξης, δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για εκούσια μετάταξή τους και παραμένουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τη λήξη του καθεστώτος.


Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον έχει η κυβερνητική ορολογία για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ενδεικτικές λέξεις-κλειδιά που ανέφεραν την Τρίτη, κατά την παρουσίαση των αλλαγών ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου:

  • «Εσωτερική αγορά εργασίας». Χρησιμοποιείται πλέον για να προσδιορίσει το εργασιακό πεδίο στο δημόσιο, όπου το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού λειτουργεί στη βάση ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας.
  • «Πελατοκεντρικό κράτος», σαν αντιπαράθεση στο πελατειακό κράτος. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στόχος των αλλαγών είναι η μετάβαση από ένα μεγάλο αλλά αδύναμο κράτος προς ένα ισχυρό επιτελικό κράτος με κεντρικό στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

ΑΛΥΣΟΔΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΦΙΜΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»


Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», με τη συνδικαλιστική κάλυψη της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Οι εδώ και μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όπου και αλυσοδέθηκαν συμβολικά, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αλλά και αυτοί της τοπικής αυτοδιοίκησης διεκδικούν:


1. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που για επτά μήνες παραμένουν απλήρωτοι με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση και αυτοί και οι οικογένειές τους.


2. Τη διασφάλιση της σταθερής και τακτικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του προγράμματος.


3. Τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του προγράμματος και των εργαζομένων που προσφέρουν κοινωνική φροντίδα για 12 χρόνια συνεχώς. Σύσταση οργανωμένων Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλους τους Δήμους και ένταξη σε αυτές όλων των εργαζομένων.


4. Την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του Προγράμματος μέσω Μ.Κ.Ο. και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «που προωθούν κυβέρνηση και αιρετοί».


«ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ»: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ


Οποιαδήποτε τελεσίδικη δικαστική απόφαση οδηγεί σε αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, οι οποίες θα επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό τότε θα λαμβάνονται ισοδύναμα μέτρα στο σκέλος των δαπανών τα οποία όμως θα αφορούν αποκλειστικά την ίδια εισοδηματική ομάδα.


Αυτό προβλέπεται στην αναθεωρημένη συμφωνία με την τρόικα, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη (2/4) κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.


«Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας βγάλει μια απόφαση και αυτή τελεσιδικήσει, το κόστος που θα προκύψει δεν μπορεί να καλυφθεί είτε με αύξηση φόρων είτε με μείωση δαπανών. Θα αντιμετωπισθεί μέσα στην εισοδηματική ομάδα που αφορά» ανέφερε το ίδιος στέλεχος.


Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για το ίδιο μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία.


Το κορυφαίο στέλεχος δεν διευκρίνισε πως θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο εφόσον προκύψουν τελεσίδικες αποφάσεις, διευκρίνισε ωστόσο ότι για αρχή δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών, αλλά πρώτα θα ληφθούν μέτρα όπως το «πάγωμα» των προαγωγών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση της προσφυγής των ένστολων, για παράδειγμα, το επιπλέον κόστος θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα από την καθυστέρηση στις προαγωγές των αξιωματικών.


Οπως είναι γνωστό κατά των περικοπών στους μισθούς τους έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη δικαστικοί, ένστολοι και πανεπιστημιακοί.


Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στις επιμέρους κοινωνικές ομάδες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν αυξήσεις μισθών και αναδρομικά.


πηγή : iskra