Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Δήμος Πειραιά: Αναστολή του προσχηματικού επανέλεγχου των συμβάσεων

Σχόλιο του Β. Γκιτάκου (μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ)

Συνεχίζοντας με κοινό βηματισμό αντίδρασης και αντίστασης τα τέσσερα από τα πέντε Σωματεία – Σύλλογοι Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στη χθεσινή 7/10/2014 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, προκειμένου να ληφθεί απόφαση συμπαράταξης των αιρετών του Δήμου στον αγώνα των εργαζόμενων για την ανατροπή των απολύσεων εργαζομένων και την κατάργηση των υπηρεσιών του Δήμου που μεθοδεύει η κυβέρνηση και ο υπουργός Δ.Μ.Η.Δ. στο πλαίσιο της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν υποσχεθεί στους δανειστές.

Η τελική απόφαση που υπερψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους κατόπιν εισηγήσεως του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, σίγουρα δεν ικανοποιεί τα αιτήματα που καταθέσαμε με την δική μας εισήγηση, που ζητάγαμε την πλήρη κάλυψη των υπηρεσιών για την μη αποστολή στοιχείων, ωστόσο όμως δεν μπορεί να μην συμφωνούμε με το πολιτικό περιεχόμενο της απόφασης – ψηφίσματος και το μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση για τις αντεργατικές επινοήσεις της.

Ο αγώνας των εργαζομένων δεν πρέπει και δεν καθορίζεται από τις αποφάσεις των αιρετών που είτε συμπαραστέκονται έμπρακτα στον αγώνα μας, είτε αποφασίζουν να είναι απέναντί μας και να γίνονται δεκανίκια της μνημονιακής κυβέρνησης ή τέλος θέλουν να είναι και με τον «χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα».

Δεν μπαίνουμε στην ξεπερασμένη λογική της ανάθεσης που χρησιμοποιούν αυτοί που κινούνται για ιδιοτελείς σκοπούς στο πλαίσιο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που υπηρετούν για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από την κινηματική πάλη διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ με απεργία – αποχή διαρκείας από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης» και του προσχηματικού επανέλεγχου της μετατροπής των συμβάσεων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της αντεργατικής και αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής και αυτών που την εφαρμόζουν, γιατί γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα προβλήματα και ιδιαίτερες λύσεις δεν υπάρχουν.

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν από κοινού το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά, Σύλλογος Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά, Σωματείο «Λεωνίδας» και Σωματείο «Ήφαιστος», μετά την παρέμβαση τους και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην χθεσινή 7/10/2014 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των παραπάνω τεσσάρων Σωματείων – Συλλόγων Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά παρενέβησαν και προ ημερησίας διατάξεως έφεραν το θέμα της συγκριτικής «αξιολόγησης» και του προσχηματικού «επανέλεγχου» της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά να τοποθετηθεί και να αποφασίσει για την στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά των εκτρωματικών και αντισυνταγματικών σχετικών διατάξεων του νόμου 4250/2014.

Στο εισηγητικό μας υπόμνημα που διανεμήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους αλλά και στο βήμα που μας έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κάναμε γνωστούς τους λόγους της αντίδρασής μας στις διατάξεις του ν. 4250/2014 και αφορούν την «αξιολόγηση» και τον προσχηματικό «επανέλεγχο» αλλά πρωτίστως επισημάναμε τις επιπτώσεις των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου στους εργαζόμενους και στις υπηρεσίες του δήμου.

Καταστήσαμε σαφές ότι τόσο η συγκριτική «αξιολόγηση» με προκαθορισμένη ποσόστωση των ικανών, μέτριων και «ανεπαρκών» εργαζομένων, όσο και ο προσχηματικός επανέλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων και σε βάθος εικοσαετίας, στοχεύουν στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης στην τρόικα, στις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων, στην ερήμωση των υπηρεσιών που θα οδηγήσει στην κατάργηση και στην ιδιωτικοποίηση τους, εξυπηρετώντας τα μεγάλα ιδιωτικά – εργολαβικά συμφέροντα.

Ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά να συνταχθεί με τον αγώνα των εργαζομένων και να λάβει απόφαση να μην εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4250/2014.

Να μην προχωρήσει καμία διαδικασία στο Δήμο Πειραιά και τα Νομικά Πρόσωπα, για την «αξιολόγηση» και να μην εφαρμοστεί η νέα εγκύκλιος.

Να μην γίνει κανένας προσχηματικός επανέλεγχος των συμβάσεων των εργαζομένων ΙΔ.Α.Χ και να μην αποσταλούν στοιχεία των συμβάσεων από τον ατομικό τους φάκελο.

Να μην επιτραπεί σε ελεγκτές - επιθεωρητές να κάνουν έλεγχο σκοπιμότητας των συμβάσεων.

Να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά την πλήρη κάλυψη των υπηρεσιών, ώστε να μην δοθούν ή σταλούν στοιχεία για την συγκριτική «αξιολόγηση» και για τον προσχηματικό επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων.

Παρά του ότι βρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που κούνησαν απειλητικά το δάκτυλο στους εργαζόμενους για το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργίες, τονίσαμε ότι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποτραπεί κάθε σχετική ενέργεια που οδηγεί στην ερήμωση των υπηρεσιών και στην κατάργηση τους, προκειμένου να γίνουν βορά στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, εγχώριο και ξένο.

Μετά από συζήτηση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, καταθέτοντας η κάθε δημοτική παράταξη τη θέση της, και βγάζοντας τα δικά μας συμπεράσματα για το ποιος είναι με τους εργαζόμενους και ποιος όχι, το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε την πρόταση – ψήφισμα του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη που ευθυγραμμίστηκε περίπου στη γραμμή της ΚΕΔΕ κάνοντας ίσως και κάποια βήματα παραπάνω.

Το ψήφισμα - απόφαση που μπορεί να μην ανταποκρίνεται πλήρως στα αιτήματα μας, ωστόσο είναι μια πολιτική απόφαση «καταδίκη» για την πολιτική της κυβέρνησης και την επινόηση του νόμου του υπουργού Δ.Μ.Η.Δ. προκειμένου να την χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο για την εφαρμογή των μνημονιακών απολύσεων εργαζομένων και την διάλυση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα – απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Για το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η πιστή και αυστηρή εφαρμογή όσων προέβλεπαν οι σχετικοί Νόμοι και τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως είχαν αρχικά ψηφισθεί. Δεν γίνεται αποδεκτός ο εκ των υστέρων   επανακαθορισμός των κριτηρίων πρόσληψης που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν με βάση τις διατάξεις μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κατά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν.

Είναι αυτονόητο ότι ουδεμία ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι για ενέργειες αρμοδίων οργάνων ή υπηρεσιακών συμβουλίων για τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και ως εκ τούτου δεν συμφωνούμε στο να υποστούν, δέκα και δεκαπέντε χρόνια μετά, τις όποιες συνέπειες οι εργαζόμενοι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:

- Να σταλεί το ψήφισμα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να κοινοποιηθεί στα συλλογικά όργανα των φορέων της αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ

- να γίνει ξεκάθαρο και σαφές ότι, ο έλεγχος γίνεται με βάση τα ισχύοντα κατά το χρόνο μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς επίσης

- να μην υπάρξει καμία επίπτωση στους εργαζόμενους για τυχόν πράξεις ή παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων, συλλογικών και ανεξάρτητων που είχαν την ευθύνη και την αρμοδιότητα για να ελέγξουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων.

- Σε συνέχεια της απόφασης της ΚΕΔΕ, την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρι την διευθέτηση των παραπάνω αιτημάτων.»

Συνάδελφοι

Ο αγώνας μας συνεχίζεται και εντείνεται για να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος 4250/2014, με την απεργία – αποχή που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στην άθλια προπαγάνδα και τα ψεύδη του κ.Μητσοτάκη ότι η «αξιολόγηση» και ο προσχηματικός επανέλεγχος συνεχίζονται κανονικά, απαντάει η καθολική ΑΝΥΠΑΚΟΗ μας στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.

Η ενότητα και η μαζικότητα του αγώνα μας μπορεί να φέρει τη νίκη!