Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η ΠΝΠ μύθοι ,πραγματικότητες και σκοπιμότητες


Του Στάθη Σταυριανίδη
Σάλο ξεσήκωσε μια κίνηση της κυβέρνησης για αναγκαστική μεταφορά των μη άμεσα αναγκαίων διαθεσίμων των δήμων και των περιφερειών σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου μέχρι τον Ιούνιο να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε με καλύτερους όρους να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της. Διαμαρτύρονται η ΚΕΔΕ. η ΠΕΔΕ , η ΠΟΕ-ΟΤΑ και σύσσωμη η αντιπολίτευση διότι ισχυρίζονται ότι με την ΠΝΠ θα αδυνατούν οι δήμοι
• να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και τους αναδόχους έργων τους
 • να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν νέα έργα και προμήθειες για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών
Παράλληλα υποστηρίζουν ότι με την συγκεκριμένη πράξη την οποία χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική προσβάλλεται η αυτοτέλεια της ΤΑ
Είναι έτσι τα πράγματα;
Ας πάρουμε τον πρώτο ισχυρισμό και στο πρώτο του σκέλος.
Είναι μύθος.
Πρώτον διότι η πράξη υποχρεώνει τους δήμους να καταθέσουν στον λογαριασμό της ΤΕ τα ποσά που απομένουν αφού αφαιρεθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις δηλαδή μισθοδοσίες, εργοδοτικές εισφορές και ενταλαματοποιημένες δαπάνες που δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη
Δεύτερον οι δήμοι θα μπορούν αμέσως να απαιτούν την διάθεση του 10% του ποσού που κατέθεσαν ενώ για μεγαλύτερο ποσοστό προβλέπεται χρόνος δύο ημερών για την ικανοποίηση του αιτήματος.
Τρίτον οι δήμοι έχουν ίδια έσοδα που προέρχονται από την ΔΕΗ (και τα οποία αποδίδονται σε διμηνιαία βάση) αλλά και ίδια έσοδα που προέρχονται από τέλη και φόρους που καταβάλλουν διαφόρων ειδών επιχειρήσεις και απασχολούμενοι και τα οποία είναι σε θέση να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες των δήμων. Σημειώνουμε εδώ ότι τα έσοδα από την ΔΕΗ καλύπτουν το 40 με 50 % των εσόδων των δήμων.
Τέταρτον τα περισσότερα έργα που εκτελούνται από τους δήμους εκτελούνται μέσω ΕΣΠΑ που εξαιρούνται από τη σχετική ρύθμιση.
Στο δεύτερο σκέλος Είναι μύθος
Όσοι έχουμε εργασθεί σε Δήμους αλλά το ίδιο ισχύει σε κάθε περίπτωση με πολύ μικρές διαφορές και στις περιφέρειες και σε κάθε άλλο δημόσιο οργανισμό γνωρίζουμε ότι η έναρξη των διαδικασιών για την εκτέλεση κάποιου έργου η προμήθειας δεν απαιτεί την εκταμίευση κανενός ποσού . Ούτε ενός ευρώ. Αρκεί να υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό. Επίσης γνωρίζουμε ότι ο χρόνος εκτέλεσης των διαγωνιστικών διαδικασιών διεθνούς, τακτικού η ακόμα και πρόχειρου διαγωνισμού μαζί με την εκτέλεση του έργου η της προμήθειας ξεπερνά το τρίμηνο(για τους πρόχειρους διαγωνισμούς) και το εξάμηνο η το χρόνο( για τους διεθνείς και τακτικούς διαγωνισμούς). Η δε ενταλματοποίηση ενός τιμολογίου ώστε αυτό να καταστεί πληρωτέο ξεπερνά το δίμηνο. Και αυτά όλα αν τα πάντα στους σχετικούς διαγωνισμούς τρέξουν ομαλά. Άλλως ζήσε μαύρο άλογο να φας το Μάη τριφύλλι.
Ως προς τον δεύτερο ισχυρισμό.
Είναι πραγματικότητα. Η πράξη παραβιάζει την αυτοτέλεια της ΤΑ. Τυπικά δικαίως διαμαρτύρονται οι φορείς της. Υπάρχουν όμως και άλλες πραγματικότητες .
Όπως
Η πράξη είναι προσωρινή. Ως εκ τούτου η όποια προσβολή της αυτοτέλειας αίρεται με το τέλος ισχύος της
Στο παρελθόν υπήρξαν μόνιμες νομοθετικές προσβολές της αυτοτέλειας της ΤΑ όπως
Η κατάργηση της δυνατότητας που είχαν οι δήμοι για συμβιβαστική επίλυση των διαφορών με εργαζόμενους και υποχρεώθηκαν να ασκούν όλα τα ένδικα μέσα ακόμα και αν διαφωνούσαν τα δημοτικά συμβούλια
Οι περικοπές και οι παρακρατήσεις των νομοθετημένων πόρων της με αποφάσεις της κυβέρνησης που αισίως στα χρόνια του μνημονίου έφτασε στο 60% περίπου.
Οι καταργήσεις δομών της ΤΑ (σχολικοί φύλακες ,δημοτική αστυνομία) με αποφάσεις της κυβέρνησης
Η άσκηση από υπουργεία (που θέλαν να εξυπηρετήσουν μνημονιακές επιταγές) αρμοδιοτήτων που είχαν μεταφερθεί στους δήμους με το νόμο 3852/10 όπως πχ ο καθορισμός της λειτουργίας των φαρμακείων
Η υποχρεωτική ένταξη των δήμων στο Οικονομικό Παρατηρητήριο και η επιβολή ποινών παρακράτησης θεσμοθετημένων πόρων
Η παρουσία αρμόδιου για την Ελλάδα υφυπουργού της Γερμανίας ο οποίος δρούσε στο επίπεδο της ΤΑ προωθώντας τα γερμανικά συμφέροντα.
Η λήψη αποφάσεων που περιόριζαν τα θεσμοθετημένα ίδια έσοδα των δήμων όπως η μείωση του τέλους διαφήμισης από 6% σε 2% και του τέλους 2% (δημοτικός φόρος σε κάθε είδους κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχεία) σε 0,5%.
Η υποχρεωτική απόλυση κάθε είδους προσωπικού με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου ακόμα και αν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τα δημοτικά συμβούλια είχαν ομοφώνως ταχθεί υπέρ της παραμονής τους.
Οι σημερινοί διαφωνούντες και κηρύσσοντες την μη τήρηση της σχετικής πράξης ελέγχονται για την τότε σιωπή τους και την προθυμία τους να υλοποιήσουν τις σχετικές επιλογές. Το μόνο που άλλαξε τώρα και φωνασκούν είναι η κυβέρνηση. Άλλοι για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους και άλλοι γιατί σκέφτονται καριέρα στη κεντρική πολιτική σκηνή.
Επιμένει όμως ένα μεγάλο ερώτημα.
Μπορεί η αυτοτέλεια της ΤΑ να είναι ανεξάρτητη από την ανεξαρτησία της χώρας και την δυνατότητά της να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο μέλλον για το μεγαλύτερο μέρος της ; Υποχρεούται η ΤΑ να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια η προτιμά να κοπούν συντάξεις ,μισθοί, να απολυθούν και άλλοι υπάλληλοι της ,να καθιερωθούν ομαδικές απολύσεις σε μια χώρα με 25% ανεργία,να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε φάρμακα κλπ, να συνεχισθεί ο ΕΝΦΙΑ, να περικοπούν έτι περαιτέρω οι νομοθετημένοι πόροι της ;
Ας το πουν ευθέως. Προτιμάμε να γίνουν αυτά Και θα τους κρίνουμε γι αυτό.
Τέλος θα μπορούσε η κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα πρίν νομοθετήσει; Θα μπορούσε. Θα είχε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα; Αμφιβάλλω.
Αν κρίνω από τις τοποθετήσεις των αντιπολιτευτικών παρατάξεων στη σχετική συζήτηση στην Περιφέρεια Αττικής, την στάση των παλαιών διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων που αρνήθηκαν(ευτυχώς όχι όλες) την εθελοντική συμμετοχή, την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης(που όταν ήταν στην κυβέρνηση άλλα πράτανε κατά συρροή) , τις υποκριτικές αντιδράσεις ακόμα και δημάρχων όπως ο κος Καμίνης (ο οποίος υποστήριζε ότι νόμος είναι νόμος και πρέπει να τηρείται και τώρα ξιφουλκεί και ζητά την μη συμμόρφωση), το γεγονός ότι κανένας δήμος η καμμία περιφέρεια πλην της Αττικής δεν εκδήλωσε πρωτογενώς την βούλησή του/της να διευκολύνει την κατάσταση(μη μου πείτε ότι μετά το ντόρο που έγινε στην περιφέρεια Αττικής δεν ξέρανε την κατάσταση) τότε μάλλον η επιλογή της κυβέρνησης ήταν αναγκαστική.