Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Κοιν.Σ.Επ.: η «κερκόπορτα» για τους Ιδιώτες


Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι και δεν συγχωρούν «αστοχίες». Ας είμαστε περισσότερο προσεχτικοί γιατί μέσα στην λαίλαπα της μνημονιακής πολιτικής οι ιδέες της αριστεράς για κοινωνική οικονομία – συνεταιρισμός - εταιρείες λαϊκής βάσης, χρησιμοποιούνται με βάση την αντίληψη που απορρέει από τη νεοφιλελεύθερη λογική των Συνθηκών της Ε.Ε. για να περιτυλίξουν με ευήκοους χαρακτηρισμούς την ανταγωνιστικότητα και το χώρο του κέρδους ιδιωτικών εταιρειών.

Ο λόγος για την πρόταση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία Κοιν.Σ.Επ. που θα δραστηριοποιείται στο χώρο της Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου και η προσοχή μας οφείλει να είναι διαρκώς στραμμένη στην αποφυγή αφορμών αποπροσανατολισμού και παρέλκυσης.

 Με τον νόμο 4019/2011 οι Κοιν.Σ.Επ. αποτέλεσαν άλλο ένα μνημονιακό εργαλείο στα χέρια της πλειοψηφίας των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άλωση των εργασιακών σχέσεων εισάγοντας μια νέα μορφή – έκτρωμα – ελαστικής εργασίας, με θύματα τους εργαζόμενους που θα λειτουργούν στις συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα και με επισφαλή και περιορισμένου χρόνου εργασία.

Οι Κοιν.Σ.Επ καταργούν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων και ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, γιατί ακόμα και αν υποθέσουμε ότι σε πρώτη φάση μπορεί να απορροφήσει ένα αριθμό ανέργων που θα τους μετατρέψει σε «μερισματούχους», είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθεί με ιδιώτες.

Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο Παύλου Μελά και σε κάθε δήμο δεν χρειάζονται Κοιν.Σ.Επ. που θα πάρουν κρατική χρηματοδότηση, θα χρησιμοποιούν τον μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου και θα διαχειρίζεται τα κέρδη, πολιτική βούληση χρειάζεται.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ ήταν και παραμένει αντίθετο σε κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας που έφεραν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων και επιχειρούν να αντικαταστήσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία, οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, των κοινωνικών δομών των Δήμων και του δημόσιου τομέα δεν καλύπτονται με Κοιν.Σ.Επ. ή με εργαζόμενους σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ολιγόμηνης διάρκειας, κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα.

Καμία Κοιν.Σ.Επ. - Κανένας Ιδιώτης στις υπηρεσίες και τις Κοινωνικές Δομές των Δήμων

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 1-6-2015

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά:

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την κοινωνική διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Παύλου Μελά», η οποία είχε την οικονομική και πολιτική στήριξη της Διοίκησης του Δήμου.

Παρά το νεφελώδες και αδιαφανές της δημιουργίας της (ποιοι την απαρτίζουν, από ποιες διαδικασίες προέκυψε, η μη οριοθέτησή της έναντι των υπηρεσιών και λειτουργιών του Δήμου κλπ), εκείνο που κατέστη σαφές στην εκδήλωση είναι η πρόθεση της Πρωτοβουλίας να προχωρήσει στη σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Είναι θεμιτό και αναγκαίο ομάδες πολιτών να υιοθετούν την ορθή πρακτική διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Αποτελεί επίσης δικαίωμα του κάθε πολίτη να συστήνει με συμπολίτες του ΚΟΙΝΣΕΠ για οποιονδήποτε λόγο κρίνουν αυτοί απαραίτητο. Από την υιοθέτηση όμως της ορθής πρακτικής έως την (οποιασδήποτε μορφής) επιχειρηματική δραστηριότητα, που με το πρόσχημα της άμεσης δημοκρατίας υποκαθιστά αρμοδιότητες του Δημοσίου, υπάρχει μια απόσταση την οποία δεν είναι διατεθειμένοι να διανύσουν όλοι.

Είμαστε από αυτούς που από την αρχή έχουμε διακυρήξει και σταθερά υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Το πέρασμα μέρους ή του συνόλου αυτής της διαχείρισης στην οποιαδήποτε επιχείρηση, είτε Κοινωνικής Συνεταιριστικής είτε άλλης μορφής, ανοίγει την «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού και αποστερεί πόρους και δυνατότητες που θα μπορούσε να αποκομίσει ο Δήμος προς το συμφέρον του συνόλου των δημοτών.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί αφού η Διοίκηση του Δήμου δηλώνει ότι υιοθετεί την ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των απορριμμάτων δεν την υλοποιεί κιόλας αφού και εξοπλισμό διαθέτει, και εγκαταστάσεις έχει και το απαραίτητο προσωπικό υπάρχει (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν καλέστηκε επισήμως στην εκδήλωση). Γιατί βγάζει μπροστά διάφορους αφελείς, αλλά και επιτήδειους (αμφότεροι επικίνδυνοι) και δεν υλοποιεί έναν σχεδιασμό βασισμένο σε αυτήν την πρακτική; Η απάντηση είναι προφανής: η δεξιών και νεοφιλελεύθερων απόψεων Διοίκηση του Δήμου θέλει να εφαρμόσει μεθοδικά και σχεδιασμένα την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και χρησιμοποιεί προς αυτήν την κατεύθυνση την υπό σύσταση ΚΟΙΝΣΕΠ ως άλλοθι, με μπόλικες δόσεις «φιλοπεριβαλλοντικών» διακηρύξεων. Διαφορετικά την περιβαλλοντική του πολιτική βούληση θα την είχε ήδη δείξει ερχόμενος σε σύγκρουση με την ηγεσία του ΦΟΔΣΑ τουλάχιστον για το τερατούργημα του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Εντύπωση πάντως μας προκάλεσε και η τοποθέτηση στην εκδήλωση της «εκπροσώπου» του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, περί καινοτόμου εγχειρήματος, που χρήζει στήριξης και διάδοσης. Αλήθεια, αυτή είναι η πολιτική του Υπουργείου για τον κρίσιμο τομέα της Διαχείρισης Αστικών Στερεών Απορριμμάτων; Το πέρασμα της διαχείρισης από τους Δήμους και τους ΟΤΑ σε ΚΟΙΝΣΕΠ; Σε επιχειρήσεις γενικά; Διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο και πως ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης;

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε σε ανθρώπους του περιβαλλοντικού κινήματος του Δήμου μας ότι οι προθέσεις δεν αρκούν. Αυτές αποδεικνύονται στην πράξη. Οι προσωπικές φιλοδοξίες του οποιουδήποτε και θεμιτές είναι και σεβαστές όταν εντάσσονται σε συλλογικές διαδικασίες. Έως ενός σημείου όμως. Όταν αυτές τους οδηγούν στον παραγοντισμό και στην τοποθέτηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών πάνω από τους κοινούς στόχους, τότε σύντομα θα απαξιωθούν πολιτικά και ηθικά από τα κινήματα τα οποία τους ανέδειξαν.