Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ανακύκλωση με οφέλη στους Δημότες και όχι υπερκέρδη στους Ιδιώτες

Η επισήμανση που είχαμε κάνει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου θα ψηφιζόταν η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, «Τα υφιστάμενα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης παρά την πρόβλεψη του ΕΣΔΑ για ριζική αναθεώρησή τους , εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν οι βασικοί φορείς της ανακύκλωσης. Η πάγια θέση της ΠΟΕ –ΟΤΑ είναι να καταργηθούν τα υφιστάμενα συστήματα και να αναπτυχθούν δημοτικά συστήματα ανακύκλωσης, με αυστηρά δημόσιο χαρακτήρα», μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, διότι το ισχύον οργανόγραμμα παραμένει το ίδιο στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ.
Έχουμε το υπουργείο, το σημερινό ΠΑΠΕΝ.

Κάτω από το  υπουργείο βρίσκεται ο Ε.Ο.ΑΝ (εθνικός οργανισμός ανακύκλωσης), που είναι εταιρεία δημοσίου δικαίου. Ο ΕΟΑΝ έχει την ευθύνη ανακύκλωσης υλικών όπως μπαταρίες, λάδια, ελαστικά.

Κάτω από τον ΕΟΑΝ, με τον ίδιο νόμο, τον 2939 /2001, δημιουργήθηκε η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), την οποία εποπτεύει ο ΕΟΑΝ, αλλά της παραχωρεί τα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαχ/σης Ανακυκλούμενων Υλικών), που είναι πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Στη συνέχεια η ΕΕΑΑ, υπενοικιάζει τα ΚΔΑΥ σε ιδιώτες (όπως το ΚΔΑΥ με την τοξική φωτιά φέτος το καλοκαίρι στον Ασπρόπυργο, συν τον εργατικό μεσαίωνα που επικρατεί για τους λιγοστούς εργαζόμενους), και έτσι στην πράξη έχουμε τη διαχείριση της ανακύκλωσης σε ιδιωτικά χέρια.

Επί προσθέτως η ΕΕΑΑ ΑΕ, ανέλαβε, μόνο αυτή από το νόμο, να εισπράττει το τέλος ανακύκλωσης, από τις εταιρείες που εμπορεύονται είδη εισαγόμενα σε συσκευασίες. Η ΕΕΑΑ Α.Ε, εισπράττει από το σύνολο των συσκευασιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο το 2%. Δηλαδή μία Α.Ε, εισπράττει τέλη, εδώ και 14 χρόνια.

Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα οικονομικά της. Δεν έχουμε δει ισολογισμό. Δεν έχει γίνει ποτέ κανένας έλεγχος.

Ποιοι είναι όμως οι μέτοχοι αυτής της πολύ ιδιαίτερης Α.Ε;

Μερικοί από αυτούς είναι:COCA – COLA 3Ε Ελλάδος Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία / COLGATEPALMOLIVE (HELLAS) AEBE / CROWNHELLASCANAE / FRIESLANDCAMPINAHELLASSA / IONAE / NESTLEΕΛΛΑΣ ΑΕ / PEPSICO – HBHABE / VIVARTIAABEE / ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ / ΕΛΑΪΣ - UNILEVERHELLASAEΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ και άλλες εταιρείες!

Επίσης η ΚΕΔΕ, είναι μέτοχος με το 35% των μετοχών, και με αυτό τον τρόπο μάλλον δικαιολογείται η παρουσία του δημοσίου.

Συνεπώς οι μέτοχοι είναι και οι βασικοί υπόχρεοι του τέλους του 2% που το εισπράττουν από τους καταναλωτές των προϊόντων τους. Αλλά το καταβάλλουν;

Με τους υπολογισμούς της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, ο τζίρος που διαχειρίζονται οι μεγάλες εταιρείες που κινούνται με τον ένα ή άλλο τρόπο στην ανακύκλωση και την αξιοποίηση υλικών, φτάνει περί τα 500 εκ. το χρόνο. Πρωτίστως όμως όλοι αυτοί, αξιοποιούν για ίδιο όφελος εγκαταστάσεις του ελληνικού δημοσίου και φυσικά πλήθος επιδοτήσεων.

Η ΕΕΑΑ ΑΕ, είναι υπεύθυνη για τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Σύστημα που έχει αποτύχει αφού τα υλικά ανακύκλωσης που συγκεντρώνονται, οδηγούνται κυρίως στα σύμμεικτα απορρίμματα, δηλ. στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Το ερώτημα είναι: ποιος πιστεύει ότι παραμένοντας το «σύστημα ανακύκλωσης» ως έχει, υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να γίνει πράξη η Δημόσια Διαχείριση;

(Στην εικόνα της ανάρτησης είναι το οργανόγραμμα από την ίδια την ΕΕΑΑ που δείχνει τον κεντρικό της ρόλο)

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ που καταγγέλλει την πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στον τομέα της ανακύκλωσης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καταγγέλλει την πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στον τομέα της Ανακύκλωσης και εξακολουθεί να συνεχίζεται με στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, αντί της εξασφάλισης του Δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων, στα χρόνια του μνημονίου, έχει μπει στο στόχαστρο των μεγαλοεργολάβων που το μόνο που αναζητούν επίμονα είναι το εύκολο και σίγουρο κέρδος, χωρίς σε καμία περίπτωση να εγγυώνται πως δεν θα υπάρξει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Αντιθέτως, με τη συνδρομή αφενός των κυβερνητικών παραγόντων και πολλών Αιρετών απαξιώνονται συστηματικά οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Το τελευταίο διάστημα, και ενώ συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε γίνει μάρτυρες αποφάσεων και από τη σημερινή συγκυβέρνηση που ευνοούν τα εργολαβικά-επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., όπως της καθαριότητας.

Σε πολλές δε περιπτώσεις οι ιδιώτες επιχειρούν να μπουν στην καθαριότητα από το «παράθυρο», με φωτογραφικές διατάξεις, ενώ Υπουργικές Αποφάσεις λειτούργησαν ως μοχλός υπονόμευσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν να κάνουν με την αποκομιδή των απορριμμάτων και τη διαδικασία της Ανακύκλωσης που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αναδειχθεί ως αναπτυξιακή αιχμή.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, για την αξιοποίηση του τομέα της Ανακύκλωσης αλλά αυτές παραμένουν στα συρτάρια, γιατί προφανώς δεν βολεύουν κάποιους. Ενδεικτικό είναι πώς παρά το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας, κατοχυρωμένη, η προδιαλογή σε ξεχωριστά ρεύματα των συσκευασιών, αυτή δεν ακολουθείται.

Συντηρείται, αντιθέτως, η συγκεντρωτική διαχείριση των υλικών συσκευασίας, που επιβαρύνει τους Δήμους με μεγάλα κόστη (άρα και τους δημότες), χωρίς κανένα όφελος, αντί το κράτος να ενθαρρύνει τις αποκεντρωμένες Δημοτικές ή Διαδημοτικές υποδομές υποδοχής και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών, με οικονομικό όφελος για τους Δήμους και τους δημότες.

Η σημερινή κατάσταση είναι αδιέξοδη και η περαιτέρω εμπλοκή των ιδιωτών, όπως επιχειρείται, εδράζεται σε ιδιοτελής σκοπούς και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις κοινωνικές-κινηματικές πρωτοβουλίες των πολιτών, θα αγωνιστούμε προκειμένου να αλλάξει ριζικά ο τομέας της Ανακύκλωσης προσανατολισμό, στο πλαίσιο μιας νέας αντίληψης για τη διαχείριση των αποβλήτων, που βασίζεται στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση με προδιαλογή των υλικών στην πηγή.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αποκεντρωμένες, μικρής κλίμακας υποδομές ήπιας διαχείρισης, με Δημόσιο χαρακτήρα, κόντρα στο συγκεντρωτικό, φιλοεργολαβικό μοντέλο της κυριαρχίας των σύμμεικτων αποβλήτων.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητούμε να υλοποιήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις την αναμόρφωση του τομέα της Ανακύκλωσης και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πάρουν εκείνες τις πρωτοβουλίες, που θα ακυρώνουν στην πράξη τη λογική και την κυριαρχία των ιδιωτικοποιημένων «συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.