Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

7, 8 & 11 Γενάρη: Μπλοκάρουμε την έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία - Αλληλεγγύη από το ΜΕΤΑ

Τρεις διαδοχικές δίκες θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, την Πέμπτη 7, την Παρασκευή 8 και τη Δευτέρα 11 Γενάρη, στο Εφετείο Αθηνών για τους 5 φοιτητές που, «κατηγορούνται» (με βάση... φωτογραφικά στιγμιότυπα) για τη συμμετοχή τους στην πανευρωπαϊκή διαδήλωση NO-EXPO της 1ης Μάη 2015.

Την ίδια μέρα, στο Μιλάνο, η ιταλική αστυνομία συλλαμβάνει 5 Ιταλούς, οι οποίοι βρίσκονται κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση. Δύο από αυτούς αποφυλακίστηκαν, όταν οι δικηγόροι τους ζήτησαν τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, δηλαδή τις περίφημες φωτογραφίες. Οι διωκτικές Aρχές δεν τις έδωσαν, αλλά τους αποφυλάκισαν για να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι φωτογραφίες αυτές δεν έχουν έρθει ούτε στην Ελλάδα, έτσι ώστε να βρίσκονται στη διάθεση του Συμβουλίου Εφετών, που θα κρίνει τελικά και το αν είναι δυνατόν να εκδοθούν στην Ιταλία για να δικαστούν.

Oι 5 φοιτητές, ηλικίας 19, 21, 23, 23 και 24 ετών διώκονται για αδικήματα τα οποία υποτίθεται πως διέπραξαν στη διαδήλωση. Οι κατηγορούμενοι αποδέχονται τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν, καθώς βρίσκονταν στην Ιταλία για διακοπές. ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ τις κατηγορίες που τους προσάπτουν ΚΑΙ τις θεωρούν σκευωρία του ιταλικού κράτους.

Η απόφαση για την έκδοση ή όχι των ελλήνων φοιτητών θα ανακοινωθεί μετά το πέρας των δικασίμων, ενώ οι 5 φοιτητές -σε πρώτο βαθμό- αφέθησαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα καθώς και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ημέρα 24ωρης γενικής απεργίας των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, αστυνομικοί, με συνοδεία εισαγγελέα, εισέβαλαν στα σπίτια πέντε φοιτητών στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου και διαμένουν, και τους συλλαμβάνουν ύστερα από απαίτηση του ιταλικού κράτους, το οποίο έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης, δηλαδή από μία χώρα της Ε.Ε. στην άλλη δεν έχει υπάρξει ξανά. Έχουν υπάρξει μόνο διεθνή εντάλματα. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα μέχρι στιγμής διεθνή εντάλματα έκδοσης αφορούσαν κακουργήματα του κοινού ποινικού δικαίου: σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών και εμπόριο όπλων. Στη μεγάλη πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων μάλιστα επρόκειτο για περιπτώσεις όπου κάτι είναι έγκλημα και στις δύο χώρες που διεξάγεται, όπως η σωματεμπορία. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για διαδήλωση.

Με μοναδική σαφή κατηγορία τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση NO-EXPO στο Μιλάνο, ζητείται από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές και εμμέσως πλην σαφώς από την κυβέρνηση να εκδώσουν τους 5 φοιτητές νέους για να δικαστούν στην Ιταλία, χωρίς καν, προς το παρόν, να υπάρχει η πλήρης δικογραφία στα χέρια του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο και θα αποφασίσει για την έκδοσή τους ή μη. Το μόνο στοιχείο που «παραχωρείται» είναι μια γενικόλογη κατηγορία ότι εθεάθησαν να συμμετέχουν σε επεισόδια, χωρίς να διευκρινίζεται ούτε το από ποιόν εθεάθησαν, ούτε το τι ακριβώς εθεάθησαν να κάνουν. Αυτά αφήνονται στη... διακριτική ευχέρεια και την πολιτική βούληση των εφετών να κρίνουν αν είναι απαραίτητα στοιχεία για να κατηγορηθεί κάποιος ή όχι.

Ο νόμος με βάση τον οποίο διώκονται στην Ιταλία τέθηκε σε ισχύ τον καιρό του Μουσολίνι και χρησιμοποιούνταν για καιρούς πολέμου, ενώ η ακριβής ονομασία του είναι «λεηλασία και ερήμωση». Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος νόμος έχει χρησιμοποιηθεί ξανά ενάντια σε διαδηλώσεις και κινηματικές διαδικασίες, όπως ήταν οι διαδηλώσεις στη Γένοβα το 2001

Αντιδράσεις

 Άμεσα αντέδρασε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, δήμο στον οποίο διαμένουν οι φοιτητές, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε συλλήψεις εξ αιτίας της συμμετοχής των πολιτών σε συλλογικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις και μάλιστα ξημερώματα πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας. Η υπεράσπιση του δικαιώματος της συμμετοχής σε απεργιακή διαδήλωση, κινηματική ή συνδικαλιστική δράση είναι αναμφισβήτητο θεμέλιο της Δημοκρατίας και της ελευθερίας των πολιτών. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους 5 φοιτητές - συνδημότες μας και απαιτούμε όχι μόνο να μην εφαρμοστεί αλλά και να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να μην προχωρήσει η έκδοση των φοιτητών στις ιταλικές Αρχές».

 Μεταξύ άλλων, ακολούθησαν η ΑΔΕΔΥ, όπου σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «η διαδικασία δίωξης σε βάρος πολιτών από άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση, είναι πραγματικά πρωτοφανής. H αποτροπή αυτής της ακραίας κατασταλτικής μεθόδευσης αφορά κάθε άνθρωπο και την υπεράσπιση του δικαιώματος του να συμμετέχει σε κοινωνικούς αγώνες και κινητοποιήσεις».

 Τα αντίστοιχα αδικήματα που περιγράφονται στις κατηγορίες στην Ελλάδα θα ήταν η αντίσταση κατά της αρχής και η φθορά ξένης περιουσίας. Βασική διαφορά: στην Ελλάδα θεωρούνται πλημμελήματα, ενώ στην Ιταλία κακουργήματα. Μια ακόμα πιο βασική διαφορά, είναι πως στην Ιταλία δεν υπάρχει όριο προφυλάκισης για κακουργηματικές πράξεις (στην Ελλάδα ισχύει όριο 18 μηνών). Με λίγα λόγια, μπορεί κανείς να περιμένει τη δίκη του επ’αόριστον. Ένα πολύ σοβαρό στοιχείο είναι πως οι ποινές για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 5 είναι πολύ βαρύτερες στην Ιταλία, όπου και ισοδυναμούν με έως και 15 χρόνια φυλακή, ενώ στην Ελλάδα με φυλάκιση που θα ισοδυναμεί με αναστολή.

 Αποφάσεις και ανακοινώσεις αλληλεγγύης στους 5 φοιτητές έχουν πάρει μια σειρά από φορείς, όπως κόμματα, πολιτικές συλλογικότητες, δημοτικά συμβούλια, η Περιφέρεια Αττικής, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία κτλ. ΕΔΩ για το πλήθος των ανακοινώσεων και ψηφισμάτων υπέρ των 5 ελλήνων φοιτητών και της μη έκδοσής τους στην Ιταλία.

 Το ΜΕΤΑ στέκεται αρωγός στους 5 φοιτητές και δε διαπραγματεύεται την αλληλεγγύη του. Απαιτεί να μην εκδοθούν στην Ιταλία και να παύσει κάθε δίωξη. Η ποινικοποίηση των αγώνων και των διαδηλώσεων (σ.σ.: όπως έκανε πρόσφατα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα από το νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης) ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές, όπως αυτή των μνημονίων και της λιτότητας που ισοπεδώνουν τον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τη νεολαία, τους φοιτητές, δεν πρόκειται να περάσει. Δεν πρόκειται να περάσουν η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» ενάντια στους ταξικούς αγώνες και η τρομοκρατία και η εκμετάλλευση που θέλει το κεφάλαιο να «σπείρει». Καλεί όλες και όλους να δώσουν δυναμικό «παρών» στις δίκες των 5 φοιτητών στο Εφετείο, ώστε να αποτραπεί η έκδοσή τους.

 Τι είναι η NO-EXPO

 Το 2015, η παγκόσμια έκθεση EXPO διοργανώθηκε στο Μιλάνο. Οι εκθέσεις EXPO είναι παγκόσμιες εκθέσεις που διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε διαφορετική κάθε φορά πόλη, για να εκθειαστούν και να διαφημιστούν τα προϊόντα της βιομηχανίας και του καπιταλισμού, να κανονιστούν λογής λογής εμπορικές συμφωνίες, με φόντο την... άφθονη σαμπάνια, τους «εθελοντές», τις άθλιες συνθήκες -συχνά απλήρωτης- εργασίας, πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τις εκτοπίσεις πληθυσμών από τις φτωχογειτονιές, τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας κτλ. Και όλα αυτά, που πανευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια τα φτωχά λαϊκά στρώματα εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο, για το «κέφι» και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

 Η υπεράσπιση τονίζει πως η υπόθεση αυτή που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα γίνεται έτσι ώστε το ιταλικό κράτος να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Ιταλίας, καθώς στην Ιταλία αυτή την περίοδο μαίνονται μια σειρά από μεγάλα σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκεται και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Και η αιτία της ίδιας της διαδήλωσης, η έκθεση Expo Milan 2015 που θα έκανε τα εγκαίνια της την Πρωτομαγιά του 2015 έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για μια άλλη σειρά από σκάνδαλα, σχετικά με το gentrification της περιοχής της έκθεσης, τις μίζες για τις κατασκευαστικές που ανέλαβαν το έργο και άλλα. Μια μίνι εκδοχή των δικών μας Ολυμπιακών του 2004, σαν να λέμε...

 Απέναντι λοιπόν σε αυτήν τη «φιέστα», χιλιάδες ανθρώπων από ολόκληρη την Ιταλία και από άλλες χώρες αποφάσισαν να ανταποκριθούν σε ένα πανευρωπαϊκό κάλεσμα αγωνιστών από το Μιλάνο, και να ενώσουν τις φωνές τους και τις πρακτικές τους σε ένα συλλογικό «Φτάνει Πια!», αρκετά με την εκμετάλλευση! Έτσι, έγινε κάλεσμα για μια αντισυγκέντρωση την ημέρα των εγκαινίων της Expo, τη NO-EXPO, και στηρίχθηκε από το σύνολο των πολιτικών κινημάτων και εργατικών φορέων, στο πλαίσιο της διαδήλωσης για την 1η Μάη.

 Η κινητοποίηση αυτή ενάντια στα εγκαίνια της έκθεσης διοργανώθηκε από το τοπικό κίνημα NO-EXPO που δρα από το 2008, που αποφασίστηκε και η διοργάνωση της Εxpo, στο οποίο συμμετέχουν και οι τοπικές επιτροπές κατοίκων. Το ένταλμα σύλληψης ήρθε ακριβώς με το που τελείωσε η έκθεση, ενώ η προσαγωγή των 5 φοιτητών έγινε την ώρα που έβγαιναν από ένα κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, με βάση φωτογραφία που οι ιταλικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν.

 Όντας πολιτικοποιημένα όντα οι 5 κατηγορούμενοι φοιτητές (σ.σ.: συμμετέχουν στο ελληνικό φοιτητικό κίνημα, δραστηριοποιούνται στις συνελεύσεις των γειτονιών τους και έχουν πάρει μέρος σε ορισμένους από τους πολλούς εργατικούς / ταξικούς αγώνες που ξέσπασαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια), συμμετείχαν στη διαδήλωση NO-EXPO. Την επομένη της διαδήλωσης, στο πλαίσιο μαζικών προσαγωγών, συλλαμβάνονται σε μία καφετέρια με κριτήριο την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό χώρο. Στη συνέχεια, αναγκάζονται σε βίαιη λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού (DNA), χωρίς παρουσία διερμηνέα. Έπειτα από πολύωρη κράτηση και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, αφήνονται.
 Αναδημοσίευση από : ergasianet.gr