Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Συμπεράσματα από την συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με το ΥΠ.ΕΣ.

Η αγωνιστική κινητοποίηση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έφερε ως επακόλουθο την συνάντηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας με τον υφυπουργό Εσωτερικών για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Γιάννη Μπαλάφα.

Ο υφυπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την συζήτηση στις επιτροπές της βουλής, για τα τρία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και αφορούσαν άμεσα τους εργαζόμενους και το θεσμό της Τ.Α. (νέο μισθολόγιο, αξιολόγηση, «παράλληλο πρόγραμμα») υποστηρίζοντας ότι υπήρξε λάθος συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα και υπεραμύνθηκε της βούλησης του υπουργείου για συνεχή διάλογο με την ομοσπονδία στα προβλήματα που προκύπτουν.

 Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ εκτός των αιτημάτων που έθετε το πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επεσήμανε στον υπουργό την διάκριση των εργαζομένων με το ίδιο αντικείμενο εργασίας που επιχειρείτε από την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ίδιος στο θέμα της επαναφοράς του 6ωρου στο παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών των Ο.Τ.Α. εκφράζοντας μάλιστα απόψεις του υπουργείου και όχι σαφείς θέσεις και ερμηνεία του νόμου, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους αιρετούς της Τ.Α. που αντιδρούσαν στην επαναφορά του 6ωρου να εκμεταλλευτούν τις απόψεις του κατά το δοκούν. Επισημάναμε ότι το υπουργείο πρέπει να επανέλθει με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο που θα καθιστά σαφές ότι η επαναφορά του 6ωρου αφορά όλο το παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών που ανήκουν στο Δήμο και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας.

Επίσης εκφράσαμε την αντίθεση μας στην απόσυρση των άρθρων 49 και 50 που είχαν προστεθεί ως τροπολογίες στο αρχικό σ/ν της αξιολόγησης και τελικά προφανώς από την παρέμβαση του κουαρτέτου των δανειστών για δημοσιονομικό όφελος αποσύρθηκαν πριν την τελική ψήφιση του νόμου 4369/2016 και αφορούσαν την αναγνώριση πρωτόδικων αποφάσεων σε εργασιακά θέματα (μετατροπή των συμβάσεων από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ) και την μετάταξή εργαζομένων σε ανώτερη κατηγορία με την μεταφορά θέσης, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι συνάδελφοι που μετατάχθηκαν απλήρωτοι.

Την αντίθεση μας τέλος εκτός των άλλων εκφράσαμε και για την νέα κυβερνητική παρέμβαση που επιχειρείται στη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που κινείται εκτός του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση και επιβάλλει την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με την διαδικασία των ΣΔΙΤ, προς όφελος των μεγαλοεργολάβων και σε βάρος της ανακύκλωσης και των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα.

Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ κρίνει ότι τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη συνάντηση δεν είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν βγει και από άλλες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και άλλων κυβερνητικών παραγόντων. Έγινε φανερή για ακόμη μια φορά η επίδραση της εποπτείας των θεσμών που αν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοί κανένα φιλεργατικό ή φιλολαϊκό μέτρο δεν μπορεί να προωθηθεί. Τα όποια μέτρα παρουσιάζει η κυβέρνηση ως τέτοια περισσότερο έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και την διάσπαση του πανεργατικού μετώπου που δημιουργείται για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, παρά αποκαθιστούν αδικίες ή επαναφέρουν κατακτήσεις αγώνων του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος που καταργήθηκαν αυταρχικά και βίαια από το πέρασμα της μνημονιακής λαίλαπας τα τελευταία έξι χρόνια.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν μέσα από τα συνδικάτα τους τον αγώνα για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής πρότασης της κυβέρνησης και των δανειστών που μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα, να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις που προκηρύσσονται από τα συνδικάτα για την ανατροπή της μνημονικής πολιτικής και την επαναφορά των χαμένων δικαιωμάτων μας.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 8-3-2016

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της συγκέντρωσης έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. με τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Μπαλάφα, όπου συζητήθηκαν τα εξής αιτήματα:

1. Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει σχετικά με τις μετατάξεις εργαζομένων χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε πως σε Νομοσχέδιο «σκούπα» που θα κατατεθεί θα συμπεριληφθεί σχετική διάταξη Νόμου.

2. Άμεση Νομοθετική Ρύθμιση για τη μη περικοπή του Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου Επιδόματος (αναρρωτικές άδειες, θεσμοθετημένες άδειες, κ.λπ.) καθώς και επέκτασή του σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας. Ο Υφυπουργός συμφώνησε για το δίκαιο του αιτήματος και δεσμεύτηκε μέχρι την ψήφιση σχετικής διάταξης να εκδώσει σχετικό έγγραφο με το οποίο θα καλεί στην αναστολή εφαρμογής της παρ.1 του άρθρου 14 του Ν.4354/2015       όπως ακριβώς έπραξε και ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Ξάνθος!!! Σε ότι αφορά στην επέκταση του σε άλλες ειδικότητες, η απάντηση είναι πως το αίτημα εξετάζεται !!!

3. Στο ζήτημα της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων Δ.Ε. κατηγορίας που έχουν προσληφθεί ή μεταταχθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία, με δεδομένη την «προδιάθεση» του Υπουργείου Οικονομικών να καταταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια της Υ.Ε. κατηγορίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών συντάχθηκε με την άποψη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πως δεν μπορεί εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ειδικότητες όπου προσόν διορισμού είναι η εμπειρία να υποβαθμιστούν μισθολογικά σε Υ.Ε. κατηγορία. Δεσμεύτηκε δε το επόμενο διάστημα να υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος που θα διασαφηνίζει πως με βάση την υφιστάμενη ακόμη νομοθεσία σε όσες περιπτώσεις απαραίτητο προσόν διορισμού-μετάταξης ήταν η εμπειρία οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται στην αντίστοιχη μισθολογική κατηγορία της ειδικότητας που κατείχαν.

4. Για την καταβολή της υπερβάλλουσας μείωσης σε όσους έκαναν μετάταξη ή συμμετείχαν στην ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα καθώς και στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και Σχολικούς Φύλακες που επέστρεψαν με το Ν.4325/2015 συμφώνησε και δεσμεύτηκε για τριμερή συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εφαρμοστεί στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η επίλυση των προβλημάτων αιχμής στην καθημερινότητα των εργαζομένων είναι υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργείου. Στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, αναμένουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αποτελέσματα στο πλαίσιο της αυτονόητης συνεργασίας που οφείλει το Υπουργείο να έχει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων!!!

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α