Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Αυθαιρεσίες του κ.Καμίνη στον νέο Ο.Ε.Υ και στο βάθος …ιδιωτικοποιήσεις

 
Με επιστολή της προς το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και αφορμή την αλλαγή για μια ακόμη φορά του ΟΕΥ, η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής τον κατηγορεί πως έχει έναν και μόνον στόχο, και όχι την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, όπως ισχυρίζεται: τη μη αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, ώστε έτσι να είναι ευκολότερη η πρόσβαση προς τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι με το πρόσχημα της επίτευξης καλύτερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών προς τους δημότες, αλλάζει για ακόμη μία φορά ο ΟΕΥ του σημαντικότερου Δήμου της χώρας, του Δήμου Αθηναίων, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στην επεξεργασία του και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τεχνικό τομέα, των διπλωματούχων μηχανικών.
Ως γνωστόν, η προγενέστερη αλλαγή του (2011-2012), αποτέλεσε πιλοτική αναφορά για τις αλλαγές όλων των υπολοίπων ΟΕΥ στους δήμους της χώρας, διότι βασίστηκε στις διατάξεις του Καλλικράτη (ν.3869/10). Στους δήμους τότε μετακυλήθηκαν και περιήλθαν αρμοδιότητες καταργούμενων φορέων, χωρίς όμως ταυτόχρονη αύξηση του προσωπικού τους. Επί παραδείγματι, στο δήμο Αθηναίων, από τότε που ανέλαβε δήμαρχος ο κ. Καμίνης (2010) και σύμφωνα με δική του παλαιότερη δήλωση, από 11.500 υπαλλήλους, τώρα έχουν απομείνει 5.200. Η μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού είναι άλλωστε και ο λόγος που προφασίζεται η Δημοτική Αρχή για την επικείμενη αλλαγή του ΟΕΥ. Υποστηρίζει ότι με τη συγχώνευση των υπηρεσιών, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη λειτουργία του προσωπικού του. Ας γίνει όμως σαφές, ότι οι αρμοδιότητες παραμένουν, δεν συγχωνεύονται ούτε συρρικνώνονται. Το αποτέλεσμα θα είναι το εναπομείναν προσωπικό να υπερχρεώνεται εντολές και θέματα και κυριολεκτικά να επαφίεται στο φιλότιμο του κάθε εργαζόμενου η λειτουργία της δημοτικής – δημόσιας διοίκησης.

Η ρητορική που έχει κατά καιρούς υιοθετηθεί από τους αιρετούς τα τελευταία χρόνια ότι, οι εργαζόμενοι του δημοσίου είναι «τεμπέληδες» και «ανίκανοι», όχι μόνον είναι προσβλητική και αναληθής, αλλά έχει κυρίως ως στόχο την ευκολότερα αποδεκτή από την κοινωνία, κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος του ιδιωτικού συμφέροντος.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε λοιπόν ότι, στην επικείμενη αλλαγή του ΟΕΥ του Δήμου, υπάρχουν αλλαγές και συγχωνεύσεις τεχνικών υπηρεσιών που δεν λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις που σας είχαν υποβληθεί από το Σύλλογο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, αν και αριθμητικά παραμένουν ίδιες, εντούτοις οι συγχωνεύσεις των διευθύνσεων των κοινόχρηστων χώρων με την οδοποιία – αποχέτευση και των σχολικών κτηρίων με τα κτηριακά, δημιουργούν 2 υπέρ - διευθύνσεις, με τεράστιο αντικείμενο (160 περίπου ιδιόκτητα και παραχωρημένα κτήρια στα οποία προστίθενται 250 περίπου εκμισθωμένα κτήρια, 87 κτήρια αρμοδιότητας του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και 384 σχολικές μονάδες) και, οι συνάδελφοι μηχανικοί που υπηρετούν σε αυτές θα πρέπει, όπως αναφέραμε παραπάνω, να προχωρούν σε υπερβάσεις για να μπορούν να ανταποκριθούν, χωρίς βέβαια την ανάλογη ανταμοιβή (υλική και ηθική). Αξιοσημείωτο είναι ότι, στην προσπάθεια σύμπτυξης των τμημάτων, παρατηρείται το φαινόμενο να μην συνάδει το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη συνένωση μέρους του τμήματος του τοπογραφικού της πολεοδομίας με το τμήμα περιβάλλοντος των κοινοχρήστων χώρων.

Δυνατότητα κρίσης δε, σε θέσεις ευθύνης των τεχνικών υπηρεσιών, δίνεται και σε ειδικότητες μη συμβατές με το αντικείμενο, π.χ. αρχαιολόγων. Τα παραπάνω, προφανώς, θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα και την καλή εκτέλεση των τεχνικών έργων, που είναι μέρος των κυριότερων αρμοδιοτήτων των Δήμων.

Επισημαίνουμε επιπρόσθετα, πως εξακολουθεί να ισχύει η πάγια τακτική του Δήμου Αθηναίων για τις τεχνικές διευθύνσεις της καθαριότητας – ανακύκλωσης και πρασίνου – αστικής πανίδας να μην υπηρετούν εκεί διπλωματούχοι μηχανικοί (2 μόνο ΠΕ Μηχανικοί υπηρετούν αυτή τη στιγμή στην καταργούμενη Διεύθυνση Καθαριότητας). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τη Δημοτική Αρχή να καλυφθούν θέσεις εργασίας με αντικείμενο διπλ. Μηχανικού που έχουν εξειδικευμένο γνωστικό πεδίο και καλύπτονται από νέες ειδικότητες αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών, όπως οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος, οι Μηχανικοί Χωροταξίας και Πολεοδομίας και οι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης.

Συμπερασματικά, αναρωτιόμαστε: η επικείμενη αλλαγή του ΟΕΥ έχει πράγματι ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και αν ναι, γιατί δεν εισακούονται οι απόψεις των υπηρετούντων σε αυτόν, συναδέλφων διπλωματούχων μηχανικών;

Αναρωτιόμαστε συνεπώς αν ο στόχος τελικά, είναι η μη αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, ώστε έτσι να είναι ευκολότερη η πρόσβαση προς τις ιδιωτικοποιήσεις.

Περισσότερα στοιχεία, εδώ.