Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Με τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει τα δικά της «λάθη;»

Με τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Κύρωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει μέρος της αδικίας που επιφέρει η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4354/2015) στους εργαζόμενους.

Μετά τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων τους η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην αναγνώριση της εμπειρίας ως τυπικό προσόν για την μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των εργαζομένων της ΔΕ κατηγορίας (οδηγοί – τεχνίτες κλπ), όπως δηλαδή ίσχυε πριν την ψήφιση του ν. 4354/2015.

Ωστόσο όμως γίνεται και πάλι εμφανής η πρόθεση και η παγιωμένη πλέον τακτική της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις πελατειακές της σχέσεις, διότι ενώ στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας γίνεται λόγος στο «να μην τροποποιηθεί η μισθολογική κατάταξη υπαλλήλων με την ένταξή τους σε χαμηλότερη κατηγορία από αυτή που υπηρετούν σήμερα, σύμφωνα με διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έκδοση του ως άνω νόμου», στα άρθρα του ν.4354/2015 που τροποποιούνται περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων και όχι το σύνολο των εργαζομένων που έχουν υποστεί μισθολογική υποβάθμιση από την εφαρμογή του νόμου.

Να θυμίσουμε ότι ανάλογη διάκριση κλάδου εργαζομένων είχε γίνει και στην ψήφιση του ν.4354/2015, όπου εξαιρέθηκε από την εφαρμογή του, παρά του ότι κατείχε κατώτερο τίτλο εκπαιδευτική βαθμίδας από αυτήν που είχε καταταγεί. (κοινωνικός αυτοματισμός, διαίρει και βασίλευε ή κατακερματισμός εργαζομένων;)

Η σταδιακή επαναφορά των μισθών σε επίπεδο προ των μειώσεων της μνημονιακή περιόδου και η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που καθήλωσαν την μισθολογική εξέλιξη επί μια επταετία και συνεχίζουν την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης και διαρκούς αγώνα ειδικά τώρα που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να καταργήσει και τα τελευταία εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων και να βάλει χέρι στο συνδικαλιστικό νόμο.

Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών για κατάργηση όλων των επιδομάτων που συμπληρώνουν τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών και 510 ευρώ για τους εργαζομένους κάτω των εικοσιπέντε ετών, όπως των οικογενειακών, των τριετιών, του ανθυγιεινού κ.λπ., αποδεικνύουν περίτρανα ότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται στη μέγγενη των δανειστών ο λαός μας θα υποφέρει και θα εργάζεται για ένα κομμάτι ψωμί για να αποπληρώνονται οι δανειστές και να ζουν στη χλιδή το αστικό πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο και οι υποτελείς κυβερνήσεις της χώρας μας. 

Οι ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων που συναντιούνται και διαβουλεύονται με τους «θεσμούς» ή με τους εκπροσώπους των «θεσμών» όπως είναι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχουν επιβάλει οι δανειστές, καμία υπηρεσία δεν προσφέρουν στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, αντίθετα δίνουν άλλοθι στις επιβολές των εκβιαστών του λαού μας και νομιμοποιούν την ύπαρξη τους.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία τους και την ομοσπονδία, στη συγκρότηση ενός ευρύτερου εργατικού και κοινωνικού μετώπου, με όλα τα πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όλων όσοι τα υπηρετούν και τα υλοποιούν, τη σύγκρουση με τους τοκογλύφους - δανειστές και τους εκπροσώπους τους σε ΕΕ και ΔΝΤ, την έξοδο και την απαγκίστρωση απ’ αυτούς τους λαοκτόνους οργανισμούς.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 22-6-2016





 Τροπολογία

Αιτιολογική Έκθεση

«Με τις διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν (λόγω μετάταξης ή διορισμού) σε κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), χωρίς να έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά κατέχουν απολυτήριο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας αναγνωρισμένης κατώτερης τεχνικής σχολής ή τον απαιτούμενο από τις σχετικές διατάξεις χρόνο εμπειρίας, εξελίσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ) της ΔΕ κατηγορίας και όχι σε αυτά της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ). 

Με τις διατάξεις της παρ. 2 συμπληρώνονται οι διατηρούμενες διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4354/2015, προκειμένου να μην τροποποιηθεί η μισθολογική κατάταξη υπαλλήλων με την ένταξή τους σε χαμηλότερη κατηγορία από αυτή που υπηρετούν σήμερα, σύμφωνα με διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έκδοση του ως άνω νόμου. 

Με τις διατάξεις της παρ. 3 προβλέπεται η κατάργηση της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015, σχετικά με την πρόβλεψη έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των αποδοχών των μουσικών των ορχηστρικών συνόλων των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, καθώς οι αποδοχές όλων των μουσικών καθορίζονται από τις διατάξεις του ίδιου νόμου και συνεπώς παρέλκει η έκδοση της εν λόγω κ.υ.α.» 

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ