Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Πως διεκδικούμε 13ο – 14ο μισθό και τις απώλειες των μνημονίων;



Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά που καλεί άμεσα(!) όλους τους συναδέλφους  - εργαζόμενους του Δήμου για να ασκήσουν ομαδική αγωγή διεκδικώντας δικαστικά τις απώλειες των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας, θα θέλαμε να θέσουμε κάποιους προβληματισμούς.
Πράγματι τα εισοδήματα των εργαζομένων υπέστησαν αυταρχικά και βίαια  δραματικές περικοπές που φτάνουν στο 50% που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ με την ψήφιση και εφαρμογή των μνημονίων και συνεχίζει να συντηρεί η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας το 3ο μνημόνιο.
Όπως γεγονός είναι ότι πολλοί από τους εργαζόμενους, μέσα από τα συνδικάτα τους, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης παλεύοντας να σταματήσουν την αντεργατική επέλαση των μνημονιακών πολιτικών και συνεχίζουν να το κάνουν διεκδικώντας την επαναφορά των δικαιωμάτων τους, μισθολογικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και κοινωνικών, γιατί μπορεί να χάθηκαν μάχες αλλά ο αγώνας δεν σταμάτησε, συνεχίζεται.
Σκόπιμα πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι 2-3 αποφάσεις που έχουν βγει αφορούν εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και όχι μόνιμους. Οι αποφάσεις είναι ειρηνοδικείων ενώ οι αγωγές των μονίμων συζητούνται στα διοικητικά δικαστήρια και όπως γνωρίζουμε είναι πολύ χρονοβόρες, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όταν θα πάνε σε μεγαλύτερου βαθμού δικαστήριο θα καταπέσουν.
Για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι το ΣτΕ πρόσφατα έβγαλε παράνομες τις περικοπές συντάξεων. Παρά την θετική απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους έχετε δει να αποκαθιστούν τις συντάξεις ; φυσικά και όχι, αντίθετα κάνουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές.
Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ για άλλη μια φορά (όπως τελευταία με τους συμβασιούχους) βρήκε ευκαιρία να βάλει πάλι μπροστά τους εργαζόμενους προκειμένου να ζητήσει τους χαμένους πόρους από την κυβέρνηση,  όταν όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις αφαιρούσαν πόρους της τάξης του 60% από τους ΚΑΠ, η ίδια πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έβαζαν πλάτη στην πολιτική των μνημονιακών περικοπών και δεν αντέδρασαν καθόλου.
Παρά του ότι σίγουρα έχουμε πάρα πολλά να προσάψουμε στους δημάρχους που η πλειοψηφία τους ανήκει στο μνημονιακό μπλοκ, θεωρούμε ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση όταν ζητάμε από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς να μας δώσουν τις απώλειες που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια (επιδόματα - δώρα - περικοπές μισθών κλπ κλπ) και όταν μάλιστα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά κόπηκαν από την κεντρική εξουσία και τους υπηρέτες των μνημονίων, παλιούς και νέους.
Στο χθεσινό (2-2-2017) Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου μας και αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος, έβαλε το θέμα ότι η ομοσπονδία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά των δικαστικών διεκδικήσεων τέτοιου τύπου. Αυτό σε συνδυασμό με την επικείμενη διαπραγμάτευση για την υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε (Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) που είναι να συνάψει η ομοσπονδία με τα αρμόδια υπουργεία, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέθεσε ότι επιβάλλετε  να μπουν μέσα στο πλαίσιο των όρων της Σ.Σ.Ε και οι απώλειες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια (επιδόματα - δώρα - μισθολογικά κλιμάκια των ΒΑΕ που καταργήθηκαν το 2011 κλπ κλπ).
Η Σ.Σ.Ε πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές και σημερινές ανάγκες όλων των εργαζομένων του κλάδου ανεξαρτήτου ειδικότητας και σχέσης εργασίας και όχι να περιορίζεται εντός του  οικονομικά ασφυκτικού μνημονιακού πλαισίου που θέλουν η κυβέρνηση και οι «θεσμοί» και να περιλαμβάνει κάποια θεσμικά ζητήματα και μόνο.
Η άμεση διεκδίκηση των παραπάνω δεν είναι εξωπραγματική. Φαντάζει έτσι μόνο για όσους έχουν αποδεχθεί ή στηρίζουν την πολιτική των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Αντίθετα είναι ρεαλιστική και υλοποιήσιμη όταν γίνει κατανοητή από το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και βάλουμε μπροστά τα συμφέροντα των εργαζομένων  και όχι την εξυπηρέτηση των δανειστών.
Μέσα από μαζικό, ενωτικό και πολύμορφο αγώνα διαρκείας μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που παλιές και νέες συγκυβερνήσεις έκοψαν, φτωχοποιώντας και εξαθλιώνοντας βίαια τους εργαζόμενους.    
Να σταματήσουμε να είμαστε η χαρά των δικηγόρων όπως έχουμε γίνει τα τελευταία χρόνια. Να σταματήσει η βιομηχανία δικαστικών διεκδικήσεων που έχουν στήσει κυρίως τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία.
Στο γραφείο του Σωματείου μαζί με τις πολλές προσφορές που μας έρχονται από δικηγορικά γραφεία, ήρθε και μια επιστολή πάλι από δικηγορικό γραφείο που καταλήγει ότι η υπόθεση είναι χαμένη και θα ήταν άσκοπο να προβείτε σε οποιαδήποτε διαδικασία. (αυτό πληροφοριακά)
Το Δ.Σ. του Σωματείου έχει αποφασίσει να μην εμπλακεί σε αυτή την διαδικασία, όποιος συνάδελφος όμως επιθυμεί να το κάνει, δεν μπορούμε να τον υποχρεώσουμε για το αντίθετο, είναι στην κρίση του.
Πλαίσιο Διεκδικήσεων για την υπογραφή της Σ.Σ.Ε. (Είναι αυτονόητο ότι το πλαίσιο αυτό μπορεί να διευρυνθεί και σε κάθε περίπτωση να περάσει από τους εργαζόμενους)
1. άμεση επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας (13ου και 14ου μισθού) για να σταματήσει η βιομηχανία δικαστικής διεκδίκησης, που προωθείται από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και μετατρέπει τη συνδικαλιστική πάλη σε δικαστική διεκδίκηση.
2. αύξηση του κατώτατου, εισαγωγικού μισθού της ΥΕ κατηγορίας από τα 780€ στα 800€, γεγονός που θα επηρεάσει τους μισθούς όλων των κατηγοριών των εργαζομένων και θα ανοίξει το δρόμο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα και στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με το «ξεπάγωμα» της μισθολογικής εξέλιξης και την αύξηση της αμοιβής για νυχτερινή απασχόληση και υπερωριακή εργασία
3. επαναφορά των τριών πλασματικών μισθολογικών κλιμακίων (ένα κάθε πέντε χρόνια) για τους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, που καταργήθηκαν το 2011, καθώς και την επέκταση ένταξης και άλλων κατηγοριών και ειδικοτήτων, όπως είναι οι εργαζόμενοι στους κήπους και στα συνεργεία συντήρησης των υποδομών των ΟΤΑ, με ταυτόχρονη επέκταση και του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
4. άμεση επαναφορά του 37,5ωρου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας καταργώντας το μνημονιακό 40ωρο, με προοπτική το 35ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών, για να αντιμετωπιστεί και η μάστιγα της ανεργίας στη χώρα μας.
5. άμεση σύνταξη ΟΕΥ σ’ όλους τους δήμους μέχρι το Μάρτη, με την απαραίτητη πρόβλεψη θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι τους μνημονιακούς περιορισμούς και την προκήρυξη αμέσως μετά διαγωνισμού προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Στο πλαίσιο αυτό να αντιμετωπιστεί και η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου Α) των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και εργάζονται για επτά και πλέον χρόνια στις υπηρεσίες των Δήμων, Β) των εργαζομένων που εργάζονται στα κοινωνικά προγράμματα ή μέσω ΕΣΠΑ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΟΤΑ, που θα συνδεθεί με την κατάργηση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων και την ένταξη των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους στους αντίστοιχους δήμους, Γ) όλων των εργαζομένων που παρατάθηκαν οι συμβάσεις και εργάζονται πάνω από ένα χρόνο, καθώς και τα προβλήματα καταβολής της μισθοδοσίας τους που έχουν προκύψει.
6. κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους. Το σταμάτημα όλων των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών ή την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ σε ιδιώτες.
7. αυστηρή τήρηση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, την αναγνώριση του παιδαγωγικού τους έργου και την εξομοίωση του επιδόματος προϊσταμένων με αυτό των άλλων υπηρεσιών των δήμων και
8. τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την κανονική παροχή όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του γάλακτος σ’ όσους τα δικαιούνται, τον άμεσο ορισμό τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας και την εφαρμογή προληπτικής ιατρικής φροντίδας για να σταματήσει ο κλάδος να μετρά θύματα και οι συνταξιούχοι να προλαβαίνουν να χαίρονται τη σύνταξη και τα γεράματά τους, γιατί η εμπειρία μας δείχνει το αντίθετο.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά