Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Χαρίσης: Η εργατική τάξη να γίνει ηγέτιδα της κοινωνίας, να πάρει στα χέρια της μέσα παραγωγής και εξουσία



«Το ΜΕΤΑ πάει στη 2η Συνδιάσκεψή του, στις 11 Μαρτίου 2017, στο ΤΕΕ, με σκοπό να συζητήσει τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν στον κόσμο της εργασίας τα τελευταία χρόνια, και κυρίως να δούμε την παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος στις σημερινές συνθήκες, παίρνοντας υπόψη παράλληλα τις δυσκολίες λόγω της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας που υπάρχουν σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων». Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης.
Όπως τονίζει, «εμείς ως εργαζόμενοι δεν ενδιαφερόμαστε για οποιαδήποτε ανάπτυξη. Αγωνιζόμαστε για μια ανάπτυξη που θα είναι σε όφελος των εργαζομένων, θα είναι σε όφελος της χώρας μας, θα είναι μια ανάπτυξη που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας (η ανάπτυξη που λένε κυβέρνηση, δανειστές και κεφάλαιο είναι άεργη ανάπτυξη). Και ο παραγόμενος πλούτος, θα είναι υπέρ των “παραγωγών του πλούτου”, που είναι η εργατική τάξη».
«Εμείς ως συνδικαλιστική παράταξη παλεύουμε για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά λέμε επίσης -για να μην καλλιεργούμε αυταπάτες και απογοήτευση στους εργαζομένους- ότι πρέπει να συνδέεται με τα γενικότερα αιτήματα που σχετίζονται με την πορεία της χώρας. Είναι αναγκαίο, δηλαδή, να υπάρξει πολιτικοποίηση των αιτημάτων της εργατικής τάξης, γιατί ακόμα και ένα επιμέρους αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς προσκρούει σε μια μνημονιακή πολιτική που -εάν δεν ανατραπεί- δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος για τους εργαζομένους», συνεχίζει και συμπληρώνει:
«Άρα, αυτό που λέμε για τη διαγραφή του χρέους, για την εθνικοποίηση των τραπεζών κτλ., δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να συγκρουστούμε με την ΕΕ, να φύγει η χώρα μας από την ΕΕ, και να φύγει με πρωτοβουλία του ελληνικού λαού και της Αριστεράς. Διότι έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί να υπάρξει και από τις δυνάμεις της συντήρησης, με μνημόνιο ωστόσο. Με λίγα λόγια, λέμε πως για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξει έξοδος από την ΕΕ, ταυτόχρονα όμως με την πάλη για μια προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, προς όφελος των εργαζομένων και σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις τράπεζες. Δεν είναι εύκολος δρόμος για να λέμε την αλήθεια, είναι όμως δρόμος με προοπτική. Σε αντίθεση με ό,τι λένε οι ταξικοί αντίπαλοι, που ο δρόμος τους μας οδηγεί στο βούρκο, στη φτώχεια και σε μια παρατεταμένη εξαθλίωση του ελληνικού λαού».
Όσον αφορά στα μέσα παραγωγής, όπως υπογραμμίζει, «από τις ιδρυτικές αρχές του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εμείς ως εργαζόμενοι δεν παλεύουμε μόνο για να βελτιώσουμε τη θέση μας, παλεύουμε και για να μπορέσουμε η εργατική τάξη να γίνει ηγέτιδα της κοινωνίας και να μπορέσει να πάρει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής και την εξουσία». Και αυτό είναι φανερό, συμπληρώνει, «ιδιαίτερα στα τμήματα των εργαζομένων που κινούνται στο χώρο της Αριστεράς, τα οποία συνδέουν την πάλη για τα συνδικαλιστικά αιτήματα με την πάλη για την ανατροπή του συστήματος. Γιατί εάν δεν καταργηθεί ο καπιταλισμός, δε θα υπάρξει ουσιαστικά δικαίωση των αιτημάτων της εργατικής τάξης».
«Η εμπειρία τα μνημονιακά χρόνια έδειξε ότι οι αυταπάτες που υπήρχαν σε ένα τμήμα της Αριστεράς, και ευρύτερα, ότι μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων και της χώρας μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, απέδειξε ότι όχι μόνον αυτό δεν μπορεί να γίνει, αντιθέτως, η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ όξυνε τις αντιθέσεις στη χώρα μας, περιθωριοποίησε και αποβιομηχανοποίησε τη χώρα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μια χώρα παραγωγής υπηρεσιών και μια χώρα – αποικία χρέους».
·     Ακούστε στο ergasianet.gr     αναλυτικότερα, στο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα», τι δήλωσε ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης για τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΜΕΤΑ, για το εάν υπάρχουν προϋποθέσεις να ανακάμψει το συνδικαλιστικό κίνημα και να εμπνεύσει τους εργαζομένους να ξαναβγούν στους δρόμους, για την αλληλεγγύη των εργαζομένων, για το πώς μπορούν από την πλευρά τους να τρομοκρατήσουν τους εργοδότες, για την ευρωζώνη, την έξοδο από αυτή, τους παραγωγούς του πλούτου και τα μέσα παραγωγής. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 18-02-17.