Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Η βρώμικη προπαγάνδα από ΜΜΕ κατά των εργαζομένων δεν θα περάσει



Δεν περιμέναμε καλύτερη αντιμετώπιση από τα συστημικά ΜΜΕ που υπηρετούν το κεφάλαιο και τα συμφέροντα του.
Άλλωστε είδαμε και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιχείρησαν με κάθε τρόπο να λειτουργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να φέρουν την κοινωνία απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά απέτυχαν οικτρά στον ρόλο τους. Η κοινωνία που συνεχίζει να δοκιμάζεται από τα μνημόνια λιτότητας και εξαθλίωσης, τους γύρισε την πλάτη και στήριξε ίσως πρωτόγνωρα τον αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία και για δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες.
Τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένα ΜΜΕ (ΚΑΘΗΜΕΙΝΗ – ΣΚΑΪ – Ελευθερία του Τύπου) έχουν επιδοθεί σε μια ανελέητη επίθεση απαξίωσης, χλευασμού και κατασυκοφάντησης των εργαζομένων στους Δήμους. Ως γνήσιοι θεματοφύλακες των μνημονίων και των συμφερόντων των δανειστών και του κεφαλαίου,  παραπληροφορούν την κοινωνία παρουσιάζοντας ως «προνομιούχους» ακόμα και τους εργαζόμενους που δίνουν καθημερινή μάχη στους δρόμους με τα σκουπίδια διακινδυνεύοντας την υγεία τους, την σωματική τους ακεραιότητα ακόμα και την ζωή τους.
Εκτός του δημοσιεύματος στις 4/8/2017 της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με τίτλο «ΠΟΕ-ΟΤΑ: Λιγότερη δουλειά περισσότερη άδεια» που καταγγέλλει με Δελτίο Τύπου η ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 υπήρξε ανάλογο προβοκατόρικο θέμα, απαξιωτικό και συκοφαντικό για τους εργαζόμενους, με τον ίδιο τίτλο, όπου χρησιμοποιήθηκαν «αναλόγως» και μαγνητοφωνημένες, από το Σάββατο 5/8/2017, δηλώσεις του Βασίλη Γκιτάκου Αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ.
Σαφώς ταγμένοι στις υπηρεσίες του κεφαλαίου κλείνουν τα μάτια στα νέα μεσαιωνικά κάτεργα εργασίας με τους απλήρωτους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους που στήνει, ενώ κρίνουν  ως «προνομιακά» τα δικαιώματα των εργαζομένων, που με σκληρούς και επίπονους αγώνες έχουν κατακτήσει.
Πρόσχημα της επίθεσης τους έχει σταθεί η νέα Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με το Υπουργείο Εσωτερικών και που πραγματοποιήθηκε μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις και την πίεση του κλάδου στην κυβέρνηση. Αλλά είναι παραπάνω από προφανής ο σκοπός τους να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά – εργολαβικά συμφέροντα που περιμένουν σαν αρπακτικά να κατασπαράξουν τις υπηρεσίες των δήμων και τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τα πρωτοβάθμια Σωματεία και την ομοσπονδία, παρά την βρώμικη προπαγάνδα που πραγματοποιούν διάφορα ΜΜΕ που βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία, θα συνεχίσουν να παλεύουν και να διεκδικούν καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, επαναφορά του ωραρίου στις 37 ½ ώρες με προοπτική τις 35 ώρες χωρίς περικοπές αποδοχών και θα συνεχίσουν επίσης να υπερασπίζονται τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών των Δήμων.
Σε δημοσίευση του ergasianet.gr σχετική με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου» αναφέρει
Για την άδεια των εργαζομένων στα ΒΑΕ και των δήθεν προνομίων τους
Από τον ταξικό «αποστάτη»
Η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Προνόμια στα ανθυγιεινά», λέει ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι σκοπίμως δεν κάνουν χρήση της ετήσιας αδείας τους, προκειμένου να τη… μεταλλάξουν σε χρήμα. Αφορμή η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και το ΥΠΕΣ για τους μόνιμους υπαλλήλους στους δήμους.
Άραγε δεν γνωρίζουν ότι η άδεια, σύμφωνα με τον Κώδικα Κατάταξης Δημοτικών Υπαλλήλων, δεν αποτιμάται σε χρήμα;
Τους ενημερώνουμε ότι η άδεια δίνεται υποχρεωτικά εντός του έτους,  ενώ σε περίπτωση που δεν δοθεί από τον εργοδότη και δεν εγκριθεί η αίτηση άδειας, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, δίνεται υποχρεωτικά το επόμενο έτος.
Δεν γνωρίζουν ή το κάνουν σκοπίμως;
Πάντως, ήδη, κάποιοι κύκλοι -δημοτικοί και δημοσιογραφικοί- βάλουν κατά του μειωμένου χρόνου εργασίας στην καθαριότητα και σε άλλες εργατοτεχνικές υπηρεσίες!
Εμείς, ωστόσο, θα υπενθυμίσουμε στην «Ελευθερία του Τύπου» το άρθρο 56 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007, ΦΕΚ 143Α/2007)
Άρθρο 56
Χορήγηση κανονικής άδειας
1.    Δεκαπέντε (15) ημέρες από την κανονική άδεια χορηγούνται υποχρεωτικά, εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος, από τη 15η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου. Σε υπηρεσίες που, κατά την περίοδο αυτή, βρίσκονται στην αιχμή της λειτουργίας τους ή λειτουργούν σε 24ωρη βάση χορηγούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την κανονική άδεια, εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος. Όταν με αίτηση του υπαλλήλου ολόκληρη η άδεια χορηγείται εκτός από την περίοδο αυτή, προσαυξάνεται κατά πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Η προσαύξηση αυτή δεν χορηγείται όταν ο υπάλληλος κάνει χρήση της κανονικής του άδειας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
2.    Η υπηρεσία στην οποία ανήκει ο υπάλληλος χορηγεί υποχρεωτικά σε αυτόν, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους, την κανονική άδεια που δικαιούται, και αν ακόμη δεν τη ζητήσει.
3.  Επιτρέπεται να μη χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται η κανονική άδεια προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας, ύστερα από απόφαση του αρμοδίου για τη χορήγηση οργάνου.
4.    Η άδεια που δεν χορηγήθηκε κατ’ εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, χορηγείται υποχρεωτικά το επόμενο έτος.