Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΜΕΤΑ: Συνδικαλιστικές ηγεσίες στις υπηρεσίες κυβέρνησης και εργοδοσίας


Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ για την απόφαση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει απεργία στις 14 Νοέμβρη.
Το ΜΕΤΑ, αναφορικά με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για προκήρυξη απεργίας στις 14 Νοέμβρη 2018, δηλώνει τα εξής:
1. Στις σημερινές συνθήκες, όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βιώνουν τις άγριες μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας, της διάλυσης των εργασιακών, ασφαλιστικών και των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, και με το μεγαλύτερο μέρος του Λαού να βρίσκεται στα όρια της επιβίωσής του, δεν δικαιολογείται κανείς να παίζει παιχνιδάκια σε βάρος τους, στο όνομα της εξυπηρέτησης πολιτικών και κομματικών επιλογών.
Δεν μπορεί, η αναγκαία απάντηση των εργαζομένων, απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, να δίνεται διασπασμένα και άλλοι να απεργούν την 1η Νοέμβρη, άλλοι στις 8 και άλλοι στις 14. Αυτή η τακτική είναι «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των δανειστών που επιχαίρουν έχοντας απέναντί τους ένα διχασμένο και αδύναμο συνδικαλιστικό κίνημα. Γι’ αυτό το λόγο, το ΜΕΤΑ πρότεινε σ’ όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω, προκειμένου να βρεθεί κοινή ημερομηνία στο πρώτο 15νθήμερο του Νοέμβρη. Δυστυχώς αυτή η προσπάθειά μας, έπεσε στο κενό.
Από τη μια η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία δεν βλέπει λόγο προκήρυξης απεργίας αυτήν την περίοδο και από την άλλη οι δυνάμεις που συγκροτούν το προεδρείο στην ΑΔΕΔΥ [ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ), ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΗΜΑΝ (τέως ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ)] «στρίβουν διά του αρραβώνος» και χωρίς καμιά προσπάθεια συνεννόησης με συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, που είχαν προαναγγείλει απεργία για τις 8 Νοέμβρη, προκηρύσσουν απεργία στις 14, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια συμπόρευσης και πιο αποτελεσματικής παρέμβασης των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω και με δεδομένη την αρνητική στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού, το ΜΕΤΑ υπερψήφισε την πρόταση για κοινή απεργία στις 8 του Νοέμβρη.
2. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του νέου και παλιού κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν αγωνιούν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά προτάσσουν τα συμφέροντα των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν. Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα πολιτικής, ιδεολογικής ή άλλης επιλογής, πρέπει να τις αποδοκιμάσουν αν θέλουν την επίλυση των προβλημάτων τους. Μοναδική λύση είναι η απόρριψή τους, επιλέγοντας την αγωνιστική διεκδίκηση για τη βελτίωση των όρων αμοιβής και των συνθηκών εργασίας τους.
3. Η απόφαση, για ξεχωριστή, από τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 14 Νοέμβρη, θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε χώρους εργασίας, μιας και υπάρχουν σωματεία και ομοσπονδίες του Δημοσίου που είχαν πάρει απόφαση για απεργία στις 8 Νοέμβρη και θα πρέπει να απεργήσουν και στις 14 Νοέμβρη. Οι επιλογές αυτές αποδυναμώνουν τον αγώνα των εργαζομένων, δίνουν άλλοθι στην απεργοσπασία και μεγαλώνουν την απαξίωση των εργαζομένων απέναντι στη συλλογική δράση και στα συνδικάτα.
Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει αυτές τις τακτικές των δυνάμενων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να αγωνιστούν με όλες τις μορφές για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και της διάλυσης των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για την αύξηση των μισθών, του επιδόματος ανεργίας και των συντάξεων, για τη μείωση του ωραρίου εργασίας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλισης των εργαζομένων, για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και της δημόσιας περιουσίας και την αποτροπή της υφαρπαγής τους από τα «κοράκια» των τραπεζών και του κεφαλαίου, για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και για μείωση της φορολογίας των λαϊκών νοικοκυριών.
Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ θα δώσουν τη μάχη για την επιτυχία των απεργιών και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κοινή δράση όλων των αγωνιστικών και ταξικών δυνάμεων, με στόχο να μπουν στο περιθώριο οι δυνάμεις και οι πρακτικές που διασπούν τους εργαζόμενους, αποδυναμώνουν τη δράση τους και απαξιώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα.


Οκτώβρης 2018