Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Πόρισμα ΒΑΕ: Το επίδομα σύμφωνα με την δημοσιονομικά του κράτους


Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε το αποτέλεσμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου μεταξύ του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδιών του δημόσιου που προκλήθηκε μετά την απεργιακή κινητοποίηση στις 3 Οκτώβρη και την κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί το πόρισμα της επιτροπής για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Εκτός από το «πόρισμα» έχει σημασία να τονίσουμε την άρνηση του υπουργού και της κυβέρνησης τόσο στο να επαναφέρουν τον 13ο και 14ο μισθό, όσο και στο να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων στο δημόσιο ακόμα και από την κατάργηση του παγώματος της μισθολογικής εξέλιξης την διετία 2016-2017.
Σε ότι αφορά το πόρισμα, που προφανώς χρειάζεται εκτενέστερη επεξεργασία από τα συνδικάτα, διαπιστώνουμε ότι:
Σε αυτή την πρώτη φάση η επιτροπή δεν καθορίζει ούτε τους κλάδους ούτε και το ύψος του επιδόματος
Η εκτίμηση της επιτροπής σχετικά με την απουσία στοιχείων και επιδημιολογικών μελετών  αναφορικά με τις επαγγελματικές ασθένειες
Οι εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου σε χώρους εργασίας οι οποίες ζητούνται από την επιτροπή που όπως είναι γνωστό λείπουν παντελώς από το χώρο του δημοσίου
Η «ανάθεση» στα υπουργεία (προφανώς κατά το δοκούν) να κατατάξουν τους διάφορους κλάδους για τον βαθμό έκθεσης σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες.
Η διαφοροποίηση του επιδόματος με βάση το χώρο εργασίας ανάμεσα στους κλάδους.
Η σύνδεση του ύψους του επιδόματος με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, γεγονός που αναγνωρίστηκε τόσο από τον κ. Τσακαλώτο στη συνάντηση όσο και από τον τύπο που προτείνεται για το ύψος του επιδόματος.
Το βασικότερο όμως βρίσκεται στο υπόμνημα που έχουν καταθέσει τρία μέλη της επιτροπής που αποκαλύπτει και τους στόχους της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το υπόμνημα η τρόικα απαιτεί τη μείωση  των υπαλλήλων στο δημόσιο που λαμβάνουν το επίδομα κατά 32% ώστε το τελικό ποσοστό  να εναρμονιστεί με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 7-10%.
Αν αναλογιστούμε ότι στο πόρισμα δεν έχουν υπολογιστεί στους σημερινούς δικαιούχους οι δικαιούχοι που προέβλεπε το άρθρο 98 του Ν.4483/2017, αντιλαμβανόμαστε ότι ο αριθμός των δικαιούχων που τελικά θα εξαιρεθεί από την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι πολύ μεγάλος.
Επίσης στο Υπόμνημα τα τρία μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα στοιχεία, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό γίνεται σκόπιμα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κατάργησης του επιδόματος σε πολλούς σημερινούς δικαιούχους.
Με ψηφισμένη την ρύθμιση που από τον Μάρτιο 2019 καταργεί όλη την νομοθεσία και τις διατάξεις της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το «3ο παραδοτέο» όπως διατυπώνεται στο πόρισμα της επιτροπής, είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί και θα επηρεάσει και το καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.
Ο συσχετισμός της καταβολής του επιδόματος με την δημοσιονομική πολιτική όπως αποκαλύπτεται, δεν επιτρέπει αυταπάτες ή προσμονή για βελτίωση και επέκταση του επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες – κλάδους.
Η κυβέρνηση όπως και σε άλλες περιπτώσεις για να πετύχει τους στόχους της και να εφαρμόσει τις εντολές της τρόικας, θα επιχειρήσει να επιβάλει τον κανιβαλισμό μεταξύ εργαζομένων και κλάδων εργαζομένων.
Μην τους το επιτρέψουμε!
Ενιαίο μέτωπο, ενιαίος αγώνας μέσα από τα συνδικάτα για να επεκταθεί το καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ καθώς και το επίδομα και σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων. Να μην καταργηθεί ή περικοπεί από κανέναν εργαζόμενο σημερινό δικαιούχο.
Δεν θα τους χαρίσουμε τη ζωή μας !!! 
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 19/10/2018