Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ενημέρωση από την ΑΔΕΔΥ για τις αποφάσεις του ΣτΕ για 13ο και 14ο μισθό


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα επιδόματα εορτών και αδείας
Κατόπιν μίας πρώτης μελέτης των εκδοθεισών αποφάσεων του ΣτΕ, παρατηρούνται τα εξής:
α) Η απόφαση (το σκεπτικό όλων είναι όμοιο) έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας για λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου και στρατιωτικούς (όπως και για τους διαδίκους δικαστικούς υπαλλήλους) που έλαβε χώρα από 1.1.2013 με τον ν.4093/2012(περ.1  της υποπ.Γ1 της παρ.Γ του άρθρου πρώτου αυτού) είναι αντισυνταγματική. Μειοψήφησε ένας και μόνον Σύμβουλος.
β) Η απόφαση δεν όρισε τίποτα αναφορικά με το πότε θα ισχύσει η αντισυνταγματικότητα αυτή, ήτοι αναδρομικά ή για το μέλλον (δηλαδή από την δημοσίευσή της και εφεξής). Ως εκ τούτου, το εν λόγω ζήτημα ενδεχομένως να τεθεί στην Ολομέλεια, στην οποία η ΑΔΕΔΥ μπορεί να ασκήσει παρέμβαση υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 1 παρ.1 ν.2479/1997 που ορίζει τα εξής:
 «1.α. Σε δίκη ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, της Ολομέλειαςτου Συμβουλίου της Επικρατείας, της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή τηςΟλομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία, εν όψει των ισχυρισμώντων διαδίκων ή της τυχόν παραπεμπτικής απόφασης, τίθεται ζήτημα ανδιάταξη τυπικού νόμου είναι σύμφωνη προς το Σύνταγμα ή όχι, έχουν τοδικαίωμα να ασκήσουν παρέμβαση φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσειςπροσώπων, τα οποία δικαιολογούν έννομο συμφέρον σε σχέση με την κρίσητου ζητήματος αυτού, εφόσον το αυτό ζήτημα εκκρεμεί σε δίκη ενώπιονάλλου δικαστηρίου ή δικαστικού σχηματισμού του αυτού κλάδου δικαιοσύνης στην οποία είναι διάδικοι».
γ) Από το σκεπτικό της αποφάσεως προκύπτει ότι τούτη δεν αφορά ασφαλώς μόνον τους δικαστικούς υπαλλήλους που ήταν διάδικοι στις οικείες υποθέσεις που κρίθηκαν από το ΣτΕ, αλλά όλους τους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ως εκ τούτου, η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
δ) Για τα διοικητικά δικαστήρια η απόφαση είναι πλήρως δεσμευτική (επί ποινή αναιρέσεως), λόγω του ότι έχει εκδοθεί με την διαδικασία του προδικαστικού ερωτήματος του άρθρου 1 ν.3900/2010 με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απόσχουν από το σκεπτικό της.
ε) Στο σκεπτικό της αποφάσεως, με παραπομπή στην σχετική νομολογία του ΣτΕ (ΣτΕ Ολ.668/2012, 3404-3406/2014, 3372, 3373/2015 κ.α), αναφέρεται ρητώς ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των ν.3833/2010, 3845/2010 και 4024/2011 λόγω των θεσπισθέντων με αυτές μισθολογικών μέτρων (περικοπές αποδοχών και επιδομάτων).
 Περαιτέρω σας ενημερώνω ότι η δίκη της Ολομελείας έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την 1.02.2019 με Εισηγήτρια την κ.Φιλοπούλου.
Με εκτίμηση,
Μαργαρίτα Παναγοπούλου
Δικηγόρος (MJuris Oxford)


Επίσης η ΑΔΕΔΥ με επιστολή της προς τις ομοσπονδίες και τα νομαρχιακά τμήματα ενημερώνει ότι:
1.    Η δίκη στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ, όπου έχει παραπεμφθεί το θέμα, θα διεξαχθεί την 1η Φεβρουαρίου 2019.
2.    Προς το παρόν δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια, πέραν της αίτησης μη παραγραφής, η οποία πρέπει να κατατεθεί μέχρι 31/12/2018 (από όσους δεν κατατέθηκε).
3.    Αμέσως μετά τις γιορτές η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα σας ενημερώσει για τις περαιτέρω ενέργειες, σχετικά με το θέμα.


Η επιστολή της ΑΔΕΔΥ ΕΔΩ
Το ενημερωτικό σημείωμα της ΑΔΕΔΥ ΕΔΩ