Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Προβάδισμα κατηγοριών στις κρίσεις: Όχι στα λόγια, ναι στην πράξη, η ΣΥΝ.ΑΝ


Με αφορμή την δήλωση του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους ΤΕ Βρεφονηπιοκόμους και την αντιπαράθεση που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο μεταξύ μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) και της ηγεσίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, λίγες μάλιστα ημέρες πριν την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του ΠΑΣΥΒΝ, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Με την ψήφιση των νέων ΟΕΥ εφαρμόζεται το προβάδισμα κατηγοριών χρησιμοποιώντας το «ελλείψει» μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, με αποτέλεσμα από τις κατηγορίες ΤΕ και ΔΕ να μην υπάρχει πιθανότητα εξέλιξης κανενός εργαζομένου παρά μόνον αν δεν υπάρχει προσωπικό της ΠΕ κατηγορίας.
Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, παρερμηνεύοντας πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ και παραβλέποντας στην εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΑΡ.ΠΡΩΤ: ΔΙΔΑΔ/Φ.35.50/2412/οικ.217951/18 Ιουνίου 2018), αποκλείουν από τις θέσεις ευθύνης, τους ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων και τους ΔΕ Βοηθούς Βρεφονηπιοκόμων δίνοντας το προβάδισμα στους ΠΕ Διοικητικών, Νηπιαγωγών κλπ.
Αυτό φυσικά και δεν έχει σχέση με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής, όμως αποτελεί κατάφορη αδικία, αφενός γιατί εγκύκλιοι και νομολογίες, μεταφράζονται κατά το δοκούν, αφετέρου γιατί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ΠΔ 523/1991, οι ΤΕ Βρεφονηπιοκόμοι, έχοντας διασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελούν τους καθ' ύλην αρμόδιους παιδαγωγούς, που στελεχώνουν τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της χώρας.
Ωστόσο όμως η Συνδικαλιστική Ανατροπή (ΣΥΝΑΝ) προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να λειάνει τις αντιδράσεις τους, στην συγκεκριμένη περίπτωση τους ΤΕ Βρεφονηπιοκόμους, επαναφέρει το θέμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, δηλώνοντας ο γραμματέας της παράταξης τους και πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκος Τράκας, ότι ποτέ δεν έκλεισε το θέμα, συσχετίζοντας την δίχρονη υποχρεωτική με το προβάδισμα κατηγοριών και τον αποκλεισμό ουσιαστικά των ΤΕ και ΔΕ από τις κρίσεις διευθυντών και προϊσταμένων.
Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΣΥΝ.ΑΝ) στην εφαρμογή του προβαδίσματος των κατηγοριών και της αδικίας που συντελείται στους ΤΕ  και ΔΕ είναι μεγάλες, όταν τα εκλεγμένα μέλη της παράταξής τους στα υπηρεσιακά συμβούλια γνωμοδοτούν υπέρ του προβαδίσματος. Καλά τα λόγια και οι επικοινωνιακές δηλώσεις και ανακοινώσεις αλλά στο «δια ταύτα» υπάρχει πρόβλημα.                                                                         
Ως ΜΕΤΑ ΟΤΑ έχουμε δηλώσει υπέρ της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των κατηγοριών και των κλάδων που μπορούν κατά την ισχύουσα νομοθεσία να κριθούν σε θέσεις ευθύνης. Για μας κανόνας πρέπει να είναι η ισότιμη εξέλιξη όλων των κατηγοριών με βάσει το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που θα αιτιολογούνται να υπάρχει το προβάδισμα (πχ σε κάποιες τεχνικές).
Τέλος όσο για την απροετοίμαστη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής από την κυβέρνηση, το ΜΕΤΑ ΟΤΑ είχε από την αρχή επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν κυρίως από την έλλειψη υποδομών και προσωπικού. Με προσλήψεις αμφισβητούμενες και παιδιά στοιβαγμένα σε κοντέινερ, είναι ολοφάνερο ότι για την κυβέρνηση η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή αποτελεί τελικά την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας ξεκινώντας από το αρχικό αλλά παράλληλα πιο ευαίσθητο στάδιο της, αφού τα νήπια, δεν θα έχουν την δυνατότητα να απορροφηθούν στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Καθοριστικής όμως σημασίας είναι το θέμα της διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας και κυρίως του προσωπικού που εργάζεται με επαναλαμβανόμενες ετήσιες συμβάσεις, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, το οποίο εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς και που χωρίς αυτό το προσωπικό κανένας σταθμός δεν μπορεί να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες.

Μοναδική λοιπόν επιλογή μας είναι ο αγώνας για την μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και η εγγραφή στους προϋπολογισμούς των Δήμων και των Παιδικών Σταθμών των κονδυλίων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους.

Μ' αυτά τα θέματα τα θέματα δυστυχώς δεν ασχολείται η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και γι' αυτό την υπόθεση αυτή πρέπει να την πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα χέρια τους.
ΜΕΤΑ ΟΤΑ / Μάρτιος 2019