Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Β. Γκιτάκος: οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τις ταξικές, αγωνιστικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος


Ομιλία του αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, Βασίλη Γκιτάκου, κατά τη δεύτερη ημέρα του 47ου Ενδιάμεσου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Κατά τη δεύτερη ημέρα του 47ου Ενδιάμεσου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκιτάκος, πρότεινε την κατάργηση των ενδιάμεσων συνεδρίων, διότι, όπως είπε, «δεν εξυπηρετούν πλέον το σκοπό για τον οποίο έχουν προβλεφθεί από το Καταστατικό της Ομοσπονδίας», και της «αντικατάστασής τους με άλλες δράσεις, που πράγματι μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες».
Κι αν υπάρχει κάτι που θα έδινε ουσία στο 47ο Ενδιάμεσο Συνέδριο, σημείωσε ο Β. Γκιτάκος, «θα ήταν εάν μέσα σε αυτό το συνέδριο είχαμε δώσει καταστατικά χαρακτηριστικά, εάν το είχαμε κάνει Καταστατικό Συνέδριο. Κι αυτό, ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, δεν το προτείναμε ούτε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου, ούτε τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα του Ενδιάμεσου, όπως έχουμε κατηγορηθεί. Αυτό το προτείνουμε από τον Απρίλιο του 2018, οπότε και ξεκίνησε η νέα θητεία των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Και θα το βάζουμε συνέχεια, μέχρι το το επόμενο Συνέδριο».
«Δυστυχώς, όμως», συνέχισε, «κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν… Κι ας επικαλούμαστε όλοι την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος… Δεν έχουμε διδαχθεί τίποτε από την αντικατάσταση της μόνιμης εργασίας, με τις ελαστικές, με την ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα, από τον κατακερματισμό των αγώνων». Και ποιους τελικά συμφέρει αυτό, αναρωτήθηκε; «Σίγουρα τις κυβερνήσεις που τα έχουν δημιουργήσει. Εμείς, όμως, από την άλλη πλευρά, με τη στάση μας, τα συντηρούμε».
«Αφήνουμε “εκτός των τειχών” ποιους;», συμπλήρωσε και να απαντήσει: «Τους συμβασιούχους, που συνεχίζουμε κι επιμένουμε να τους έχουμε έξω από την Ομοσπονδία και τα Σωματεία. Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ λέγαμε και λέμε να εγγράφονται στα Συνδικάτα όλοι οι εργαζόμενοι από την πρώτη ημέρα εργασίας, με τους περιορισμούς του συνδικαλιστικού νόμου (σ.σ.: δικαιώματα, ψήφιση μετά τους δύο μήνες). Αν θέλουμε να έχουμε ένα πιο δυναμικό, νέο, μαχητικό, ελπιδοφόρο συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να κάνουμε όλοι τις υποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να ανοίξει επιτέλους το Καταστατικό. Και δεν ξέρω για άλλες παρατάξεις, αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα “στρατό” συμβασιούχων από πίσω μας, που όταν ανοίξει το Καταστατικό θα τους στρατολογήσουμε στην παράταξή μας».
Σχολιάζοντας, τέλος, το πρόγραμμα δράσης που κατέθεσε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία προοπτική. Όπως είπε ο Βασίλης Γκιτάκος οι αγώνες χωρίς συνεννόηση και συμμετοχή της βάσης των εργαζομένων, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, δεν μπορούν να έχουν καμία προοπτική. «Αν δεν γίνουν κτήμα των εργαζομένων οι αγώνες, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε. Το να λέμε ότι κάνουμε μια απεργία, χωρίς να υπάρχει διαβούλευση με τη βάση, δεν πρόκειται να υλοποιείται τίποτε. Εμείς θα δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και στο να σταματήσει ο κατακερματισμός των αγώνων, η προκήρυξη ασυντόνιστων, αποσπασματικών και χωρίς σχέδιο κινητοποιήσεων, που εξαντλούν και απογοητεύουν τους εργαζομένους».
Για το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, κατέληξε, «η λογική της ανάθεσης δεν ισχύει. Καλούμε τους εργαζομένους να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τις ριζοσπαστικές ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση των μνημονίων και την επαναφορά όλων όσα μας πήραν, για ελπιδοφόρους και νικηφόρους αγώνες, για ζωή με αξιοπρέπεια».
Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε τι είπε ακόμη ο Βασίλης Γκιτάκος για τους αγώνες που πρέπει να γίνουν για μόνιμες προσλήψεις, για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για το σταμάτημα και την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων σε δημοτικές υπηρεσίες, και τι πρέπει να κάνει η Ομοσπονδία για να συντονίσει τις κινητοποιήσεις, ώστε να υπάρχουν ελπιδοφόροι και νικηφόροι αγώνες.