Ακόμα και το τελευταίο «φύλλο συκής» της Δημοτικής Αρχής Πειραιά κατέπεσε στην εκδίκαση του αιτήματος των ασφαλιστικών μέτρων, που είχε καταθέσει το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά (ΣΟΜΕΔΠ) για τις κάμερες παρακολούθησης των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο μοναδικός στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η παρακολούθηση των εργαζομένων κατά την ώρα της εργασίας τους, προσβάλλοντας κατάφωρα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και της προστασίας στη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους.
Μη βρίσκοντας κανέναν άλλο εργαζόμενο, υφιστάμενο ή προϊστάμενο, του Δήμου Πειραιά να καταθέσει ως μάρτυρας υπέρ της τοποθέτησης των καμερών στους χώρους εργασίας του αμαξοστασίου (Ρετσίνα 45-47) και του «ηλεκτρολογικού» στη Θηβών 50, καθώς υπάρχει καθολική αντίδραση των εργαζομένων και των Σωματείων – Συλλόγων που τους εκπροσωπούν, η οποία εκφράστηκε και στα δικαστήρια Πειραιά με την παρουσία τους, την κατάσταση «έσωσε» η ιδιαιτέρα γραμματέας του Δημάρχου Πειραιά. Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που οι εργαζόμενοι έφτασαν στα δικαστήρια για να βρεθεί λύση, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης επέλεξε να στείλει την ιδιαιτέρα του να τον εκπροσωπήσει και να υπερασπιστεί τις αντιδραστικές και αντεργατικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.
Με φαντασιώσεις και εκτός πραγματικότητας γεγονότα και θεωρίες, που φανέρωνε και στον πιο αδαή της υπόθεσης, ότι η ιδιαιτέρα γραμματέας του Δημάρχου Πειραιά δεν έχει καμία επαφή και γνώση των χώρων εργασίας που τοποθετήθηκαν οι κάμερες, κατέθεσε στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα οποία και διαψεύστηκαν από τους παρευρισκόμενους εργαζόμενους.
Αρκεί μόνο να πούμε ότι δια στόματος της ιδιαιτέρας του Δήμαρχου Πειραιά η Δημοτική Αρχή προκειμένου να δικαιολογήσει την αντιδραστική της ενέργεια να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης στους χώρους εργασίας, κατέφυγε στη σύγκριση του πρόσφατου εμπρησμού απορριμματοφόρου στο Δήμο Μαλεβιζίου με φανταστικούς εμπρησμούς στο αμαξοστάσιο του Δήμου Πειραιά που ποτέ όμως δεν υπήρξαν.
Το αμαξοστάσιο του Δήμου Μαλεβιζίου βρίσκεται έξω από τον αστικό ιστό, μέσα στα χωράφια, απομονωμένο, με υποτυπώδης και χαμηλή περίφραξη από κοτετσόσυρμα, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και φύλαξη στο χώρο μετά το μεσημέρι. Το αμαξοστάσιο του Δήμου Πειραιά βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, σχεδόν στο κέντρο του Πειραιά, έχει τρεις συρόμενες μεγάλες πόρτες εισόδου – εξόδου, μπάρες απαγόρευσης εισόδου σε οχήματα και ανθρώπους που δεν έχουν εργασία στο χώρο, πέτρινη περιμετρική περίφραξη ύψους άνω των 6 μέτρων, υπάρχουν εργαζόμενοι όλο το 24ωρο στο χώρο και φύλαξη με νυχτερινό φύλακα.
Ότι σχέση έχει δηλαδή ο φάντης με το ρετσινόλαδο, που λέει και ο λαός, έχει και το αμαξοστάσιο του Δήμου Μαλεβιζίου, με το αμαξοστάσιο του Δήμου Πειραιά που σύγκρινε η Δημοτική Αρχή δια μέσου της ιδιαιτέρας του Δημάρχου στο δικαστήριο.
Εκτός των άλλων, μέσα σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα η ιδιαιτέρα γραμματέας του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη φανέρωσε και την ρατσιστική αντίληψη της Δημοτικής Αρχής για τους ΡΟΜΑ, που είναι καλοί όταν ζητάνε την ψήφο τους αλλά κλέφτες και παράνομοι όταν δεν είναι προεκλογική περίοδος. Αυτούς που η πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχει πετάξει στο περιθώριο, χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης στη διαβίωση τους, επιχείρησε η Δημοτική Αρχή μέσω της ιδιαιτέρας του Δημάρχου Πειραιά να εκμεταλλευτεί και να δικαιολογήσει την τοποθέτηση των καμερών στο αμαξοστάσιο για να αποφύγουν τον κίνδυνο των ΡΟΜΑ, όπως κατέθεσε.
Για να αποφύγει τυχόν κινδύνους που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, η Δημοτική Αρχή θέλει να παρακολουθεί τους εργαζόμενους με κάμερες κατά την ώρα της εργασίας τους και να γίνονται θέαμα κάθε αιρετού ή υπαλλήλου που θα κατέχει το πρόγραμμα παρακολούθησης των καμερών ακόμα και στο κινητό του, όπως συνέβη και στο Τμήμα του Ιστορικού Αρχείου.
Την Τετάρτη 16 Οκτώβρη που εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά του ΣΟΜΕΔΠ κυριάρχησε η ενότητα των εργαζόμενων και των Συλλόγων – Σωματείων του Δήμου Πειραιά απέναντι στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της Δημοτικής Αρχής Πειραιά να θέσει υπό εργασιακό έλεγχο τους εργαζόμενους, παρακολουθώντας από κάμερες την καθημερινότητα τους, προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία τους και να παρεμποδίσει την ελεύθερη ανάπτυξη της κοινωνικής, εργασιακής και κυρίως συνδικαλιστικής τους δραστηριότητας.
Μετά την πραγματική μάχη που δόθηκε στο δικαστήριο από τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους και τον δικηγόρο που τους εκπροσώπησε κ. Σαπουντζάκη Παναγιώτη, απέναντι στην εχθρική στάση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά, διατηρήθηκε η προσωρινή διαταγή μη λειτουργίας του συστήματος βιντεοπαρακολούθησης μέχρι την έκδοση της απόφασης.
Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ. Με διάφορες μορφές συνεχίζουμε μέχρι να καταλάβει η Δημοτική Αρχή ότι η εργασιακή ζωή των εργαζομένων δεν μπαίνει στο μάτι του Big Brother.
Ούτε στο αμαξοστάσιο ούτε και σε κανέναν άλλο χώρο εργασίας κάμερες παρακολούθησης των εργαζομένων.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ