Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ψίχουλα «ζητιάνεψε» ο Δήμος Πειραιά και από τον υπουργό Περιβάλλοντος

Δέσμιο της επαρχιώτικης και παλαιοκομματική νοοτροπίας της κρατά το Δήμο Πειραιά , η Δημοτική Αρχή Μιχαλολιάκου.
 
Χωρίς όραμα , κατάλληλα στελέχη , προετοιμασία ( μελέτες-καινοτόμες προτάσεις), αδυνατεί να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που διανοίγονται για σημαντικά αναπτυξιακά έργα , μέσα από σύγχρονα χρηματοδοτικά «εργαλεία» τα οποία έχουν πηγές είτε το ΕΣΠΑ είτε Εθνικούς Πόρους .
Λειτουργώντας κοντόφθαλμα και ψηφοθηρικά περιορίζεται σε ξεπερασμένου είδους παρεμβάσεις της λογικής του « φαίνεσθαι» και του « μπαλώματος».
 
Σ΄αντίθεση με άλλους Δήμους, ο τρίτος σε πληθυσμό Δήμος της χώρας και η πόλη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της ΝΑ Μεσογείου , χάνει και πάλι , αυτή τη φορά εξαιτίας της ανικανότητας της σημερινής Δημοτικής Αρχής Μιχαλολιάκου , άλλη μια τεράστια ευκαιρία , που θα μπορούσε να τον βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Όπως συνέβη και στη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσίας του Υποδομών και Μεταφορών , το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η επίσκεψη στο Δημαρχείο του Πειραιά , του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελου Λιβιεράτου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Βασίλη Μιχαλολιάκο, και τους συνεργάτες του , και συζήτησαν όλα τα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ που αφορούν στον Πειραιά.
 
Ο κ. Μιχαλολιάκος εκτός κάποιων μικράς κλίμακας αναπλάσεων όπως της πλ. Κοραή και …φυτεύσεις σε δρόμους , ουδέν άλλο συγκεκριμένο και άμεσο προς υλοποίηση παρουσίασε .
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου , «ο Δήμαρχος Πειραιά παρουσίασε τα θέματα που ενδιαφέρουν κατά προτεραιότητα το Δήμο και σχετίζονται με τα ρυθμιστικά σχέδια και τις αναπλάσεις».
 
Αντίθετα , ο κ. Λιβιεράτος ήταν εκείνος που αναφέρθηκε στα εργαλεία του υπουργείου που μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος και μπορεί να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης, μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων, μέτρων και παρεμβάσεων με στόχο την ανάδειξη της πόλης σε πόλο έλξης και διεθνούς αναγνώρισης.
 
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στο Πράσινο Ταμείο, που μπορεί να συμβάλλει με διαχειριστική, οικονομική και τεχνική υποστήριξη σε παρεμβάσεις που χρειάζεται ο Δήμος Πειραιά, ενώ μίλησε και για τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί και ο Οργανισμός Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ) για την υλοποίηση προγραμμάτων με επίκεντρο τον πολιτισμό, μέσω της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων όπως εξειδικεύεται.
 
Ο Υπουργός , αφού επισήμανε την ανάγκη της γενικότερης αναβάθμισης της ιστορικής πόλης του Πειραιά, μιας αναβάθμισης εθνικής σημασίας, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά επίπεδα συνεργασίας, όπως στην περίπτωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, που μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, με την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με παρεμβάσεις μικρές αλλά ελκυστικές με άμεσο αποτέλεσμα για την πόλη, τον πολίτη, την φύση, την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και παρεμβάσεις μεγάλες που θα δώσουν μια νέα προοπτική στην περιοχή του Πειραιά.
 
Σε αυτό το πλαίσιο έγινε ζήτηση και για επιμέρους ζητήματα, όπως οι αναπλάσεις περιοχών, αλλά και ο εξωραϊσμός των όψεων της πλατείας Κοραή, με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση του κέντρου του Πειραιά, με στόχο να ανασυγκροτηθεί η εικόνα του σε όλα τα επίπεδα, η οποία κατά γενική ομολογία υποφέρει από χρόνια.
 
Κι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση , « για την αστική αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών του Δήμου Πειραιά έχουν ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο οι εξής παρεμβάσεις:
 
- Προμήθεια κήπιου χώματος, βελτιωτικών εδάφους,, εκσκαφή και ενσωμάτωση τους και προμήθεια – εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικών χαρών
 
- Προμήθεια και εγκατάσταση φυτικού υλικού
 
- Προμήθεια και εγκατάσταση φυτικού χλοοτάπητα, αυτόματων δικτύων άρδευσης, υδατοκατασκευών και συντριβανιού».
Δηλαδή τίποτε το ουσιαστικό , όταν άλλοι Δήμοι εξασφαλίζουν χρηματοδοτήσεις για σημαντικότατα έργα . Και αυτό οφείλεται προφανώς στην έλλειψη και στον τομέα αυτό της κατάλληλης προετοιμασίας του Δήμου , όπως είναι η κατάρτιση μελετών , χωρίς την κατάθεση των οποίων , κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει έργο.
 
Λιβιεράτος
 
Σε δηλώσεις του , μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, τόνισε , “συναντηθήκαμε σήμερα με το Δήμαρχο του Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκο, για να συζητήσουμε τους τρόπους που μπορούμε να συνεργαστούμε για να κάνουμε και πάλι τον Πειραιά ελκτικό πόλο της ανάπτυξης, έναν εμβληματικό και στρατηγικό τόπο, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να σχεδιάσουμε σωστά τον τύπο της οικονομικής, της κοινωνικής και της πολιτιστικής ανάπτυξης που επιζητούμε για την πόλη που τόσο της αξίζει» είπε και πρόσθεσε:
 
«Στόχος μας είναι ταυτόχρονα η στήριξη και αναζωογόννησή του Πειραιά μέσα από μια ουσιαστική χωροταξική και περιβαλλοντική πολιτική, που εξυπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον με χρηστή διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων που είναι διαθέσιμοι»:
 
Και για το πόσο καρποφόρα ήταν η συνάντηση , αποδεικνύεται από τα παρακάτω λόγια του «Πιστεύω στην καλή συνεργασία, πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά θα προκύψουν λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν την περιοχή αλλά και την χώρα, με την αξιοποίηση της κομβικής θέσης του Πειραιά της ιστορίας του και των συμβολισμών του ως κύρια χωρική και ιστορική διεπαφή μεταξύ της νησιωτικής Ελλάδας και της πρωτεύουσας της χώρας, που θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που βιώνουμε σήμερα”.
 
Μιχαλολιάκος
 
Από την πλευρά του , ο Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος ευχαρίστησε «πολύ του Υπουργό ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτο, που ήρθε μαζί με τους συνεργάτες του στο Δημαρχείο. Κυρίως γιατί διαπίστωσα με χαρά ότι έχει ενσωματώσει στο δικό του όραμα και το δικό μας: Ότι ο Πειραιάς αξίζει και πρέπει να αναγεννηθεί. Είναι σημαντικό για μας ότι έχει άποψη και γνώση για την πόλη μας».
 
Και αναφερόμενο στα «θα» τα οποία φυσικά για να υλοποιηθούν απαιτούνται μελέτες και αν δεν υπάρχουν , τότε καλώς εχόντων των πραγμάτων , το όποιο από τα απαρακάτω ε΄ργα θα ξεκινήσει μετά την… έλευση του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά , είπε:
 
«Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι θα εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους, ώστε να προχωρήσουν άμεσα:
1. Ο εξωραϊσμός των κτιρίων της πλατείας Κοραή.
2. Η δημιουργία περιπατητικών χώρων.
3. Οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων.
4. Η αξιοποίηση των εκπτώσεων από το «Πράσινο Ταμείο» που πέτυχε ο Δήμος Πειραιά με τη χρηματοδότηση δημιουργίας χώρων πρασίνου αλλά και για την ανάπλαση πλατειών.
 
Στο πρόσωπο του κ. Λιβιεράτου βρήκαμε έναν ειλικρινή συνομιλητή, έναν αξιόπιστο σύμμαχο στην επίλυση των προβλημάτων του Πειραιά”.
 
πηγή : plateiaippodameias