Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Άλλη μια νίκη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 35 - 34 στις Π.Ν.Π. τη Ν.Δ. !

Σε αυτό το ερώτημα απαντούν με τις πολιτικές τους τοποθετήσεις κυβέρνηση - αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την επιστολή Μητσοτάκη σε Βούτση. Σκόρ … 35-34 στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στον μνημονιακό ντέρμπυ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Σε έναν ιδιόμορφο πλειστηριασμό κοινοβουλευτικής αυθαιρεσίας φαίνεται να επιδίδονται κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία. Άκρως αποκαλυπτικό όμως για το πόσο οι …μνημονιακές δεσμεύσεις οδηγούν αντικειμενικά σε υποβάθμιση τον κοινοβουλευτικό θεσμό με ότι αυτός υποτίθεται πως εκφράζει. Αφορμή αποτελεί η πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει επιστολή στην οποία καταγγέλλονται …στρεβλώσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία.


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου 

Στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει λόγο για  «συχνότατη νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου»!  Υποστηρίζει μάλιστα πως  «η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ Σαμαρά-Βενιζέλου) με θητεία που διήρκεσε μόλις δυόμιση χρόνια  εξέδωσε 33 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου»  ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξέδωσε «34 ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015, δηλαδή τριπλάσιες σε ετήσια βάση σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση». Επιπρόσθετα δηλώνει πως  «η κατάχρηση στην έκδοση ΠΝΠ συνιστά ουσιαστική μετακύληση της νομοθετικής αρμοδιότητας στην κυβέρνηση η οποία παραβιάζει τον διαχωρισμό των λειτουργιών βασικό πυλώνα του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος».

Συνολικά μάλιστα στην επιστολή του προέδρου της Ν.Δ επισημαίνεται πως υφίσταται «κατάχρηση των διαδικασιών, είτε από παράβαση κανόνων, ακόμη και συνταγματικού επιπέδου» ενώ «η υποβάθμιση της διαδικασίας και το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς την παραγωγή νομοθετικού έργου είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς καθώς μειώνει την κοινοβουλευτική και δημοκρατική της λειτουργία».

Ουσιαστικά το μόνο που καταδεικνύει η συγκεκριμένη επιστολή είναι η … μεθοδικότητα της Νέας Δημοκρατίας στο να φροντίζει να έχει έτοιμα στην ώρα τους τα νομοσχέδια που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς να καταφεύγει στις εκπρόθεσμες τροπολογίες ή σε μεγαλύτερη χρήση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.  Φυσικά στην επιστολή παραλείπονται πρακτικές υιοθέτησης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς καν την εμπρόθεσμη ψήφισή τους, όπως π.χ για το κλείσιμο τη ΕΡΤ. Ακόμη χειρότερα «ξεχνιούνται» μεθοδεύσεις όπως αυτή της 4ης Ιουνίου του 2014 όταν η Βουλή έκλεισε αιφνιδιαστικά ενώ μερικές μέρες αργότερα (18 Ιουνίου) κατατέθηκε δικογραφία που ζητούσε την εξέταση πολιτικών ευθυνών για τον Ε.Βενιζέλο και τον Γ.Παπακωνσταντίνου σχετικά με την  υπόθεση των υποβρυχίων.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση ακολουθεί την οδό της ευθείας παραδοχής της υποβάθμισης του κοινοβουλευτικού έργου το οποίο δικαιολογεί με την λογική της έλλειψης εναλλακτικής λύσης.

Σε δηλώσεις του στις 11 Απριλίου, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είχε χαρακτηριστικά επισημάνει πως  «είναι προφανές ότι ο ουσιαστικός ρόλος της Βουλής υποβαθμίζεται. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να κλείσει μέσα σε αυτήν την περίοδο της Βουλής». Είχε τονίσει ότι «δεν είναι μόνο τα οικονομικά μέτρα, όπως νομίζει ο κόσμος, είναι πιέσεις αφόρητες σε θεσμικά μέτρα και σε μεταρρυθμίσεις που ενώ έχει ανάγκη η χώρα δεν τις αναγνωρίζουν ή δεν τους ενδιαφέρει ή επιχειρούν να τις ξεστρατίσουν και τις σταματάνε στην προκαταρκτική επεξεργασία των νομοσχεδίων. Γι’ αυτό έχουμε και καθυστέρηση στο νομοθετικό έργο. Είναι πάρα πολλά αυτά από τα οποία θα πρέπει να πάρουμε διαζύγιο ως χώρα το συντομότερο δυνατόν».

Ο Ν.Βούτσης είχε τονίσει ότι  «όπως καταλαβαίνετε, η εικόνα θα ήταν πολύ καλύτερη αν μπορούσε η Βουλή να νομοθετεί απερίσπαστη από το καθεστώς περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας στο οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή από το περιοριστικό καθεστώς των συνεχών ελέγχων, δεσμεύσεων και μνημονίων. Πρέπει να είμαστε καθαροί και ειλικρινείς». Τέλος δικαιολόγησε την νομοθετική πρακτική που ακολουθείται: «Να ξέρετε τι πιέσεις δεχόμαστε γι’ αυτά τα “επείγοντα και κατεπείγοντα” και δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας ούτε των υπουργών ούτε της κυβέρνησης. Είναι δυστυχώς απόρροια αυτών των πολύχρονων πλέον δεσμεύσεων, των καταναγκασμών, των ελέγχων και των περιορισμών».

Είναι παραπάνω από προφανές ότι ανεξαρτήτως των πολιτικών απόψεων του κάθε πολίτη, δεν έχει καμία ουσιαστική βάση η συζήτηση που πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα περί αναβάθμισης των πολιτειακών και δημοκρατικών θεσμών. Μεταξύ αυτών και της Βουλής. Μία συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ…

TPP