Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Σ.Σ.Ε. στο …Δημόσιο, «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»

 
Σαν κακόγουστο αστείο μοιάζει η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την οποία υπόσχεται ότι «το 2018 θα υπογράψει την πρώτη συλλογική σύμβαση του Δημοσίου Τομέα», όταν ταυτόχρονα η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη μετατροπή των συμβάσεων στο δημόσιο από μόνιμες και σταθερές σε ατομικές και τη μείωση του βασικού μισθού και των θέσεων εργασίας.
Ο εμπαιγμός των εργαζομένων υπερβαίνει πλέον κάθε όριο, αφού αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο που «νομιμοποίησε» το πάγωμα των αποδοχών από το 2011 και την απαγόρευσή αύξησής τους μέχρι το 2018. Η άποψη «ότι αυτή η διαδικασία θα αποτελέσει οδικό χάρτη για τον ιδιωτικό τομέα» δείχνει και τις προθέσεις της.

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν επανέφερε το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ, ενώ επεξεργάζεται νέα μείωση του κατώτατου μισθού και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος της προκήρυξης της απεργίας.

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν αυτές οι δηλώσεις, όταν γίνονται την ίδια ημέρα που δημοσιεύονται τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με βάση τα οποία, στη διάρκεια της πενταετίας 2009-2013 καταγράφονται σωρευτικά μειώσεις από 25% έως 38% στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η πραγματικότητα, εάν συνυπολογιστεί η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, είναι ακόμη πιο δραματική. Την επταετία 2009-2015 οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί ονομαστικές μειώσεις αποδοχών που κυμαίνονται στο 45%, έχοντας χάσει συνολικά 6 μισθούς το χρόνο.

Είναι γνωστό ότι με το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση για οτιδήποτε φέρνει για ψήφιση στη βουλή χρειάζεται την έγκριση των δανειστών. Το πόσο παραδομένη στους δανειστές είναι όμως επιβεβαιώθηκε περίτρανα, πριν από λίγες μέρες όταν στην απόφαση για τις περικοπές που θα περιλαμβάνει ο «κόφτης», η διατύπωση «ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους θεσμούς» έγινε εν μια νυκτί, «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς.

Το ΜΕΤΑ θα επιδιώξει να γίνει πιο αποτελεσματικός ο συντονισμός των συνδικάτων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με τα άλλα πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους άνεργους και τη νεολαία για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου όχι μόνο για να πάρουμε την «εκδίκησή μας» αλλά και για να μην περάσει ο νέος εργασιακός μεσαίωνας και για να αποτραπεί η υλοποίηση των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα.