Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Στην επόμενη κυβέρνηση η απόφαση για το επίδομα των ΒΑΕ


Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019 η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους Δήμους που είχε εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Οι εργαζόμενοι στους Δήμους που δεν αποπροσανατολίστηκαν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που όμως μέχρι και σήμερα δεν είχε υλοποιήσει, αλλά ούτε και από τις δήθεν διαβεβαιώσεις που μοίραζαν τα παπαγαλάκια του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ότι αφορά την κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Με την σημερινή δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων στους Δήμους και την κατάληψη του Υπουργείου Οικονομικών (κτίριο επί της Καραγεώργη Σερβίας) ανάγκασαν την κυβέρνηση να καταθέσει και να ψηφίσει σήμερα την σχετική τροπολογία για την διατήρηση της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δικαιούχους.
Για την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου και την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι στις οικονομικές υπηρεσίες καθώς και για τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών προγραμματίστηκε συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτο.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας απαξιωτικά ένα κλάδο που θρηνεί δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και αρρώστους από επαγγελματικές ασθένειες κατά την ώρα της εργασίας τους, δεν ξέφυγε ούτε σήμερα την τακτική του εμπαιγμού απέναντι στους εργαζόμενους.
Ο υφυπουργός οικονομικών και ανάπτυξης κ. Στ. Πιτσιόρλας σε ρόλο διαμεσολαβητή της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτου με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην συνάντηση που προκλήθηκε από την κινητοποίηση των εργαζομένων, μετέφερε την ενέργεια της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου να καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου ναυτιλίας που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην βουλή και θα δίνει δωδεκάμηνη παράταση προκειμένου η αρμόδια επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της συν δύο μήνες για να βγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, δηλαδή σύνολο δεκατεσσάρων μηνών που θα συνεχίζεται να καταβάλλεται το επίδομα στους δικαιούχους εργαζόμενους.
Η αλήθεια όμως είναι άλλη, η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και ψηφίζεται σήμερα στην βουλή κάνει λόγο για οκτώ μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής και δύο μήνες για την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, δηλαδή σύνολο δέκα μηνών. Στην απόσταση από την βουλή μέχρι την «Καραγεώργη Σερβίας» χάθηκαν τέσσερεις μήνες!!!
Η σημερινή μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι στους δήμους είχε θετική έκβαση με δεδομένο ότι ήδη οι υπηρεσίες μισθοδοσίας των δήμων εφαρμόζοντας τον νόμο αφαίρεσαν το επίδομα από την μισθοδοσία του μηνός Μαρτίου που προκαταβάλλεται στους εργαζόμενους δημοσίου δικαίου και αποδεικνύει ότι με αποφασιστικούς και μαζικούς αγώνες μπορούμε να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα.
Ωστόσο κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρχει στους εργαζόμενους όταν γνωρίζουμε ότι η παράταση που έδωσε η κυβέρνηση δεν αποτελεί οριστική λύση, αλλά κυρίως όταν γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και το συσχετίζει με την οικονομική πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που εφαρμόζει.
Αντίθετα, πρέπει να εντείνουν τον  αγώνα  για την οριστική κατοχύρωση του επιδόματος σε όσους το λαμβάνουν και να διεκδικήσουν τον διπλασιασμό του και την επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες που το δικαιούνται, καθώς και την κατάργηση του συμψηφισμού του επιδόματος με την προσωπική διαφορά.
Ακολουθεί η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή για την παράταση στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
Τροποποίηση άρθρου 18 ν. 4354/2015
1.Το τρίτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 396 του ν. 4512/2018 (Α’5), αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:
«Επί τη βάσει των ανωτέρω οδηγιών η Επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο που περιγράφεται στην περίπτωση γ) της παρ.2 και να υποβάλει τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς έως την 31.10.2019.».
2.Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 18 του ν. 4354/2015, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 396 του ν.4512/2018, αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:
«Η απόφαση εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της Επιτροπής της παρ. 1.».
3.Η παρ. 12 του άρθρου 18 του ν. 4354/2015, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 396 του ν. 4512/2018 , αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής:
«12. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παρ. 10, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος.».
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / Φεβρουάριος 2019

δημοσίευσε ...