Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΣΟΜΕΔΠ: Το έγγραφο της Δημοτικής Αρχής δικαιώνει τις καταγγελίες μας για τις συνθήκες εργασίας


 
Στην προπαγάνδα της Δημοτικής Αρχής ότι δεν θα χτίσουμε δήθεν συνδικαλιστικές καριέρες στην πλάτη του Δήμου, τους απαντάμε ότι δεν θα ανεχτούμε και ούτε θα αφήσουμε να χτιστούν πολιτικές καριέρες στις πλάτες των εργαζομένων με κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τους στην εργασία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά αποδεικνύει κάθε μέρα με την εργασία του και την ανιδιοτελή δράση του, ότι δεν αποτελείται από συνδικαλιστές καριερίστες. Τέτοιους ας ψάξει η Δημοτική Αρχή να βρει αλλού, όχι σε εμάς!
Στην συνεδρίαση της Τετάρτης 29 Γενάρη του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά η Δημοτική Αρχή έκανε, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση, άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια προκειμένου να απαξιώσει και να εκθέσει τα μέλη του Δ.Σ του Σωματείου μας για τις καταγγελίες που αφορούν τις συνθήκες εργασίας, και τα μέτρα που υποχρεούται η εργοδοσία να παρέχει για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εργασία τους.
Ωστόσο όμως η προσπάθεια του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη περισσότερο εκθέτει τον ίδιο και την Δημοτική Αρχή και δικαιώνει τις καταγγελίες του Σωματείου μας, παρά το αντίθετο όπως προφανώς επεδίωκαν. Και μπορεί ο Δήμαρχος Πειραιά μοιράζοντας στους επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου έγγραφο με την υπογραφή της αντιδημάρχου Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και Βρεφονηπιακών Σταθμών, να παραπλάνησε τους Δημοτικούς Συμβούλους στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, που δεν είναι και υποχρεωμένοι να έχουν τέτοιες γνώσεις, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με εμάς αλλά και όλους τους εργαζόμενους.
Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο έγγραφο μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως έγγραφο παραδοχής όλων των καταγγελιών που αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην συνέντευξη που έδωσαν τα μέλη του Δ.Σ. στην εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Παραδοχή 1η
Προληπτική Ιατρική
Χωρίς καμία αναφορά για το πότε έγιναν ιατρικές εξετάσεις, κατ’ ουσία παραδέχονται ότι δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ Προληπτική Ιατρική με ετήσιες ιατρικές εξετάσεις του προσωπικού και μετά την παρέμβαση του Σωματείου μας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15/1/2020, αναφέρουν μόνο το τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος το 2020, από εδώ και πέρα δηλαδή.
Παραδοχή 2η
Εμβολιασμοί
Για την τριετία 2015-2017 αποφαίνεται το έγγραφο ότι φταίνε οι εργαζόμενοι που καθολικά και στο σύνολο τους δεν ενδιαφέρθηκαν να κάνουν εμβόλια.
Για το 2018 πάλι φταίνε οι εργαζόμενοι, όταν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ενώ επισκέφτηκε την Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης μόνο 38 εργαζόμενοι από τους εκατοντάδες της υπηρεσίας ενδιαφέρθηκαν και τους χορηγήθηκε η πρώτη δόση εμβολίων.
Το 2019 πάλι φταίνε οι εργαζόμενοι οι οποίοι σύμφωνα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας δεν προσκόμισαν τα Δελτία Υγείας(???) που τους ζητήθηκαν.
Συνεπώς κανένας προγραμματισμός και σχεδόν μηδενική διαδικασία εμβολιασμού την πενταετία 2015 – 2019.
Παραδοχή 3η
Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)
Καμία διαβεβαίωση ότι κάθε χρόνο χορηγούνται τα απαιτούμενα από την νομοθεσία Μέσα Ατομικής Προστασίας στους δικαιούχους. Πώς να υπάρχει άλλωστε όταν η προϊσταμένη της αποθήκης που είναι και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά έχει την άποψη ότι τα ΜΑΠ δεν χορηγούνται κάθε έτος. Αυτό αποδεικνύεται και από τις υπογραφές παραλαβής των δικαιούχων αλλά και από τους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν για την προμήθεια τους. Ενώ όπως αναφέρει το έγγραφο παρά του ότι υπάρχει νέα ΚΥΑ χορήγησης με επιπλέον Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους δικαιούχους από τον Ιούνιο του 2019, επιμένει στα παλαιά ΜΑΠ που όπως ισχυρίζεται υπάρχουν επαρκή αποθέματα για το 2020(!!!).
Προκαλούμε την Δημοτική Αρχή να δώσει στην δημοσιότητα την μελέτη και τον διαγωνισμό για την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας σύμφωνα με την ΚΥΑ 43726/8-6-2019, όπως επικαλείται στο έγγραφο ότι έχει εκπονηθεί και είναι σε εξέλιξη.
Παραδοχή 4η
Γιατρός Εργασίας
Γιατρός εργασίας δεν υπάρχει.
Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να επισημάνουμε τη στρέβλωση που υπάρχει και την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να υποκαταστήσει  τον Γιατρό Εργασίας και τις αρμοδιότητες του με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως φαίνεται και στο έγγραφο της αντιδημάρχου που μοιράστηκε. Μάλιστα, μετά την παρέμβαση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15/1/2020, για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, κυκλοφόρησε έγγραφο χωρίς να αναγράφεται ποιος το έχει εκδώσει όπου προτρέπει τους εργαζόμενους του Δήμου να προσυπογράψουν και να συναινέσουν προκειμένου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας να συλλέγει προσωπικές ιατρικές πληροφορίες για τον κάθε εργαζόμενο. Είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ!!!
Το ιατρικό ιστορικό των εργαζομένων, η εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής, οι ιατρικές εξετάσεις, ο προγραμματισμός εμβολιασμών και γενικότερα η εφαρμογή των όσων προβλέπει η ΚΥΑ 43726/8-6-2019 για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, είναι αποκλειστική ευθύνη του Γιατρού Εργασίας. Καμία αρμοδιότητα δεν έχει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας να συλλέγει προσωπικές ιατρικές πληροφορίες για τον κάθε εργαζόμενο όπως σαφέστατα ορίζει και ο ισχύον Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Πειραιά, όταν μάλιστα στον ΟΕΥ υπάρχει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης.
Για τις υπόλοιπες καταγγελίες του Σωματείου μας που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες στους χώρους εργασίας (Αμαξοστάσιο Ρετσίνας), την απλήρωτη υπερωριακή εργασία των ΙΔΟΧ, την αναξιοκρατία, τα βολέματα των «δικών μας», την άνιση κατανομή εργασίας και υπερωριακής αμοιβής, τον εκφοβισμό, τις απειλές και την εκμετάλλευση κατά των εργαζομένων, ο Δήμαρχος Πειραιά δεν είχε να πει τίποτα, παρά μόνο για τις επαγγελματικές φωτογραφίες και την συνέντευξη μας στην καθημερινή εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.
Μπορεί οι κινήσεις μας να βλάπτουν το επικοινωνιακό προφίλ του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε αμείωτα να διεκδικούμε ανθρώπινες και ασφαλής συνθήκες εργασίας και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Καλούμε όλα τα Σωματεία του Δήμου Πειραιά να πάρουν θέση. Η εκδοχή του Δημάρχου ότι κανένα άλλο Σωματείο στον Δήμο δεν αντιδρά για τις συνθήκες εργασίας, σας εκθέτει συνάδελφοι, όπως εκθέτει και την πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ενώ γνωρίζει το θέμα τηρεί σιγή ασυρμάτου.


δημοσίευσε ...