Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΣΟΜΕΔΠ: Με "αριστερό" περιτύλιγμα ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του δήμου Πειραιά



 

Παρά την αντίδραση σχεδόν του συνόλου των πρωτοβάθμιων Σωματείων Εργαζομένων του δήμου Πειραιά, η δημοτική αρχή στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την αμέριστη στήριξη της συνεργαζόμενης δημοτικής παράταξης «Πειραιάς πόλη πρότυπο» ψήφησε την σύσταση του «Αναπτυξιακού» Οργανισμού.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μόνη δημοτική παράταξη που καταψήφισε την σύσταση του «Αναπτυξιακού Οργανισμού» καθώς η παράταξη «Πειραιάς για όλους» ενώ απείχε από την ψηφοφορία για διαβούλευση με τους εργαζόμενους (που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ) στη συνέχεια με έγγραφο του επικεφαλής της παράταξης κ. Νίκου Μπελαβίλα (ήταν απών από την συνεδρίαση) προς τον δήμαρχο, συμφωνούν με την σύσταση του «Αναπτυξιακού» Οργανισμού και προτείνουν μάλιστα και την ενεργή συμμετοχή τους στο διοικητικό του συμβούλιο, όπως πράττουν άλλωστε και όλες οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.    

Τόσο η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, όσο και η τοποθέτηση του δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη δικαιολογούν και δικαιώνουν απόλυτα τις ανησυχίες μας, την αντίδραση και την αντίθεση μας για τη σύσταση «Αναπτυξιακών» Οργανισμών ΟΤΑ, που εκφράσαμε και στην ανακοίνωση μας στις 9/2/2021.

Από την μία η δημοτική αρχή Πειραιά και οι συνεργαζόμενοι μαζί τους κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να πείσουν ότι δεν αλλάζει τίποτα με την σύσταση του «Αναπτυξιακού» Οργανισμού αλλά από την άλλη παραδέχονταν κυνικά πως ότι δεν μπορούν να κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου θα το αναλαμβάνει ο «Αναπτυξιακός» Οργανισμός.

Όπως αναφέραμε και στην ανακοίνωση μας η κυβέρνηση φρόντισε με τον «καλύτερο» τρόπο ώστε οι αναπτυξιακοί οργανισμοί (ανώνυμες εταιρείες) να χρησιμοποιηθούν από τις δημοτικές αρχές ως ένα σημαντικό εργαλείο για να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, να αξιοποιούν τα κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και να επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο μηχανισμό για την ευθυγράμμιση της διοικητικής ιεραρχίας με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Το νομοθετικό δωράκι της κυβέρνησης προς τους δημάρχους προβλέπει την πρόσληψη προσωπικού ΜΟΝΟ με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαίωμα μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, ακόμα και αν λυθεί η επιχείρηση οπότε και απολύονται, ενώ παρά την έλλειψη προσωπικού των δήμων δίνεται το δικαίωμα απόσπασης εργαζομένων από τους δήμους που μαζί με το «τεχνοκρατικό» προσωπικό του «Αναπτυξιακού», το οποίο και θα αμείβεται διαφορετικά, θα διαμορφώνουν το έδαφος για την υλοποίηση των πολιτικών στήριξης των ιδιωτικών συμφερόντων και διοχέτευσης των κάθε είδους κονδυλίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν για να υλοποιηθούν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες, η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, μία σειρά από κερδοφόρα για το κεφάλαιο έργα αξιοποιώντας τους τοπικούς πόρους, τη γη και τις υποδομές. Επίσης μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών θα προωθηθούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε υγεία και παιδεία, συνολικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αποτελούν το διακηρυγμένο στόχο στα καταστατικά των οργανισμών.

Με ζωντανό το παράδειγμα του δήμου Χερσονήσου που έδωσε την οικονομική υπηρεσία σε «Αναπτυξιακό» οργανισμό που έχουν συστήσει οι δήμοι Πικερμίου, Μαραθώνα και Καρύστου, μπορούμε να προβλέψουμε το τι ετοιμάζουν οι δήμαρχοι για να στηρίξουν ή να «προσαρμοστούν», όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Πειραιά στο δημοτικό συμβούλιο, με την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της «ανάπτυξης» των λίγων.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους που κυβέρνηση και δήμαρχοι τους «χειροκροτούν» στα δύσκολα και τους καλούν πάντα «να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά» όπως στην πανδημία αλλά και την πρόσφατη κακοκαιρία όπου η εντατικοποίηση της εργασίας, η εκμετάλλευση και η έλλειψη μέτρων και μέσων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων ξεπέρασαν κάθε όριο, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και στόματα κλειστά. Θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και θα συνεχίζουν να παλεύουν για δωρεάν υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Τέλος στον αντιδήμαρχο προγραμματισμού και ανάπτυξης κ. Δημήτρη Καρύδη που άστοχα θέλησε να βάλει αριστερό περιτύλιγμα στην καπιταλιστική ανάπτυξη μέρος της οποίας είναι οι «Αναπτυξιακοί» οργανισμοί, χρησιμοποιώντας και παρερμηνεύοντας στίχους από ποίημα του κομμουνιστή Μπέρτολτ Μπρέχτ που εξύμνησε την εργατική τάξη, του θυμίζουμε τους στίχους που παρέλειψε από το ίδιο ποίημα :

Xρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις:
Oργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση.

Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.
Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία.

Kατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.

Mονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς
την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

δημοσίευσε ...