Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί η ηλεκτρική ενέργεια (εκτός της γερμανίας).

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή...
"κλεμμένο" από : ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ

Αγαπητέ κύριε Κουρή,
Στο φύλλο 1.028 / 15.7.2012 της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύ­ετε δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, από την οποία προκύπτει ότι σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού τάσσεται υπέρ των αποκρατι­κοποιήσεων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων «για να μην παρ­θούν νέα μέτρα».
Κάτι τέτοιο είναι, κατ' αρχάς, φυσικό και αναμενόμε­νο από έναν λαό που επί σειρά μη­νών εκφοβίζεται, απειλείται και τρο­μοκρατείται από ποικίλα κέντρα, εγ­χώρια και αλλοδαπά, χωρίς οι εκλεγμένες δημοκρατικά κυβερνή­σεις του να έχουν την παραμικρή διάθεση να τον προστατεύσουν: Να υλοποιήσουν, δηλαδή, αυτονόητη και βασική υποχρέωσή τους. Και ε­πειδή το θέμα είναι πολύ μεγάλο και ο φιλόξενος χώρος της εκλεκτής εφημερίδας σας είναι κατ' α­νάγκην περιορισμένος, θα αναφερ­θώ στην επιχειρούμενη εκποίηση της ΔΕΗ, για την οποία το εύλογο ενδιαφέρον των δανειστών μας εί­ναι τεράστιο...

Η ΔΕΗ παρέχει ηλεκτρική ενέρ­γεια στους έλληνες πολίτες στην πολύ χαμηλή τιμή των 12 λεπτών (περίπου) ανά κιλοβατώρα (κΜή) για τις πρώτες 800 kWh. Έχουμε τη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τη Λετονία, όπου το ρεύμα πωλείται στα 11 λεπτά (περίπου), διότι η μι­κρή αυτή βαλτική χώρα κληρονό­μησε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία, ως γνωστόν, παράγουν πολύ φθηνή η­λεκτρική ενέργεια. Στην επισπεύ­δουσα την εκποίηση της ΔΕΗ Γερ­μανία το ηλεκτρικό ρεύμα τιμάται 27 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 1.000 kWh!
 

Προσέξτε όμως: Στη Γερμανία, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει απελευθερωθεί (ι­διωτικοποιηθεί) πριν από περίπου δώδεκα χρόνια. Από τότε, η τιμή της, αντί να μειωθεί, έχει αυξηθεί κατά 153%, όταν οι βασικοί μισθοί και οι συντάξεις (από το 2003 και μετά) μειώθηκαν κατά -0,8%! Είμαι βέβαιος ότι οι μετέχοντες στη δημο­σκόπηση της RASS καθόλου δεν εγνώριζαν τι έχουν να πάθουν ό­ταν... με το καλό παραδώσουμε τη ΔΕΗ στους γερμανούς και λοιπούς «φίλους μας», αντί πινακίου φακής φυσικά. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί η η­λεκτρική ενέργεια. Τα σοβαρά κρά­τη προστατεύουν τους πολίτες τους, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, και δεν τους παραδίδουν ανυπεράσπιστους βορά στα διάφορα καρτέλ.

Στη Γερμανία, όλες οι άλλες βασικές υποδομές είναι κρατικές (σιδη­ρόδρομοι, τραμ, Lufthansa, Deutsche Telekom, ταχυδρομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, παιδικοί σταθμοί και πολλές άλλες)!
Ο ελληνικός λαός οφείλει να αγωνισθεί για να παραμείνει η ΔΕΗ υπό τον έ­λεγχο του κράτους, για να μπορεί να έχει ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλή τιμή. Χωρίς φθηνό ηλεκτρικό ρεύ­μα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε βιο­μηχανία ούτε βιοτεχνία ξανά στην Ελλάδα, κύριε υπουργέ Εθνικής Οικονομίας και κύριε υπουργέ... Ανάπτυξης! Δεν χρειάζεται να μην έχε­τε τελειώσει το Πολυτεχνείο για να ισχυρίζεσθε ότι δεν γνωρίζατε αυτά τα απλά πράγματα!
 
Μιχάλης Σ. Βάρδας
Διπλ. ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ

Αθήνα

από την εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής", 22/7/2012
stinplatia
 

δημοσίευσε ...