Συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, στο Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση των υποθέσεων των 5 εκζητούμενων φοιτητών από τις ιταλικές Αρχές, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στην NO-EXPO του Μιλάνο την Πρωτομαγιά του 2015. Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δίκη και την Δευτέρα θα γίνει η τρίτη και τελευταία. Κατόπιν, το Εφετείο θα αποφασίσει για την έκδοση ή όχι των φοιτητών, που διώκονται μέσω ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Οι φοιτητές δε συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ήμερα, ενώ έβγαιναν από κατηλειμμένο χώρο, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά και ενισχύει την πεποίθηση των συνηγόρων ότι πρόκειται για φρονηματικές διώξεις.
Οι 5 φοιτητές αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που κατά τον ιταλικό νόμο επισύρουν ποινές 8-15 χρόνων κάθειρξης, ενώ την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα αδικήματα στην Ελλάδα είναι πλημμελήματα. Σύμφωνα με τη μία εκ των συνηγόρων των 5 φοιτητών, Γιάννα Κούρτοβικ, ο νόμος για την τέλεση βιαιοπραγιών στην Ιταλία είναι κατάλοιπο της φασιστικής περιόδου και ανασύρθηκε κυρίως μετά την υπόθεση της Γένοβα το 2001.
Στη χθεσινή συνεδρίαση δικάστηκαν οι πρώτοι δύο από τους συνολικά 5 φοιτητές. Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε έξω αλλά και μέσα στο Εφετείο λόγω της συνεδρίασης του Εφετείου για την υπόθεση των 5 εκζητούμενων φοιτητών. Παράλληλα, σε στάση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αγίας Παρασκευής σε συμπαράσταση στους διωκόμενους φοιτητές, που είναι δημότες της περιοχής. Σε συγκέντρωση συμπαράστασης κάλεσε και η ΑΔΕΔΥ έξω από το Εφετείο Αθηνών.
Μεταξύ των αλληλέγγυων, ήταν και το ΜΕΤΑ μέσω της παρουσίας του γραμματέα του ΜΕΤΑ Γιώργου Χαρίση, του αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ Βασίλη Γκιτάκου και άλλων μελών της παράταξης.
ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή προς τον κόσμο. Τεράστια ήταν η λίστα των μαρτύρων που ήθελαν να καταθέσουν, με συνέπεια η συνεδρίαση να πάρει παράταση 2 ώρες. Ο εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της έκδοσης. Η συνήγορος υπεράσπισης Β. Γιαννακοπούλου στην αρχή της συνεδρίας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της λέγοντας ότι είναι «αντισυνταγματική η έκδοσή τους, υπάρχουν αντιφάσεις στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης», ενώ τόνισε ότι είναι «υπέρμετρη η βλάβη που θα υποστούν σε σχέση με το βάρος των κατηγοριών αν εκδοθούν».
Ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «καταπατάται η αρχή του διττού αξιοποίνου, καθώς το έγκλημα που περιγράφεται στο ιταλικό δίκαιο δεν υπάρχει στο ελληνικό. Το ποινικό δίκαιο βασίζεται στην ατομική ευθύνη και όχι στη συλλογική, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των 5. Η συλλογική ευθύνη είναι ανεπίτρεπτη».
Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης που κατέθεσαν ήταν: ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γερ. Βλάχος, ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Σαραφιανός, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Π. Βαϊνάς, ο πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ο Γ. Τόλιος, η περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Δ. Κουτσούμπα και ο Χρ. Κάτσικας.
Οι μάρτυρες υπεράσπισης έκαναν λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και μείωση της αξιοπιστίας του ελληνικού δικαίου.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η κατάθεση του Νίκου Χουντή, ο οποίος έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες συστάσεις της Ευρωβουλής προς την Κομισιόν ως προς τις βελτιώσεις στη χρήση του ευρωεντάλματος. Ακόμη, ο ευρωβουλευτής παρουσίασε στοιχεία από έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου το 2014 για συστάσεις στην Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία από τα 54.689 ευρωεντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά την περίοδο 2005-2009, εκτελέστηκαν μόλις τα 11.630 για λόγους: Μη τήρηση δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, εικαζόμενη κατάχρηση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης από κράτη μέλη και μη εφαρμογή της αναλογικότητας.
Στη συνέχεια, ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι το άρθρο 8 του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης αναφέρει ότι έκδοση υπάρχει μόνον όταν η κατηγορία είναι αξιόπιστη, πράγμα που δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους, κατατέθηκαν 171 ψηφίσματα υπέρ των 5 αγωνιστών στο Συμβούλιο Εφετών (σ.σ.: μεταξύ αυτών και του ΜΕΤΑ).
Δημοσιεύθηκε στο ergasianet.gr
Πηγή, πληροφορίες,
φωτογραφία: thepressproject.gr
φωτογραφία: thepressproject.gr