Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Η απάτη της μνημονιακής δημοσιογραφίας για «αυξήσεις» στο Δημόσιο



Τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι στο δημόσιο «πληροφορηθήκαμε» από διάφορα μέσα ενημέρωσης  ότι θα πάρουμε αυξήσεις στους μισθούς μας από την αρχή του έτους. Βαφτίζουν αύξηση μισθού την μισθολογική εξέλιξη με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.
Μάλιστα αυτό επιχειρείται να τεθεί σε αντιπαράθεση με την εξέλιξη των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό διαδίδοντας ψέματα και ανακρίβειες παραπλανώντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνία.
Προφανώς όμως όποιος δεν γνωρίζει υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί  και να βγάλει λάθος συμπεράσματα.
Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια;
1.    Από τις αρχές του 2016 που εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο η μισθολογική εξέλιξη με βάση τα χρόνια υπηρεσίας των εργαζομένων στο δημόσιο είχε σταματήσει για το χρονικό διάστημα 2016-2017 με βάση τους μνημονιακούς νόμους.
2.    Με τις ίδιες διατάξεις προβλεπόταν ότι η μισθολογική εξέλιξη (που δεν είναι αύξηση μισθού) θα ξεκινήσει το 2018 χωρίς όμως να υπολογιστούν τα έτη 2016 και 2017. Με αυτό τον τρόπο «εξαφάνισαν» από την προϋπηρεσία των εργαζομένων στο δημόσιο 2 χρόνια θεωρώντας προφανώς ότι αυτά τα έτη ήταν «νεκρός» χρόνος.
3.    Η εξαφάνιση αυτών των 2 χρόνων οδηγεί σε πραγματική μείωση των μισθών μεσοσταθμικά για την πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο της τάξης 30-40 €
4.    Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο από το 2009 έως σήμερα έχουν υποστεί μείωση των μισθών τους που φτάνει στο 20-25 %. Επίσης έχουν απολέσει τον 13ο και 14ο μισθό γεγονός που αν συνυπολογιστεί θα μιλάμε για απώλειες στο εισόδημά τους περίπου 30-40%.
5.    Ήδη για ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στο δημόσιο δεν υπάρχει περίπτωση μισθολογικής εξέλιξης λόγω της μείωσης των καταληκτικών βασικών μισθών στο ισχύον μισθολόγιο. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το πάγωμα να φτάσει ακόμα  και τα 10 έτη.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο καθημερινά. Η μνημονιακή δημοσιογραφία όμως θεωρεί ότι λέγοντας ψέματα στο τέλος κάτι θα μείνει.
Το εντυπωσιακό είναι ότι πέρα από τα παπαγαλάκια του συστήματος στα μέσα ενημέρωσης, το επιχείρημα ότι δίνονται αυξήσεις το διαλαλούν και διάφορα φιλοκυβερνητικά συνδικαλιστικά στελέχη. Θα λέγαμε λοιπόν γι’ αυτούς «άξιος ο μισθός» τους.
Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο όχι μόνο δεν μπορεί να αισθάνονται «ικανοποιημένοι» γιατί θα ξεπαγώσει με κλοπή 2 ετών η μισθολογική εξέλιξη, αντίθετα θα πρέπει να αγωνιστούν για την μισθολογική αναγνώριση των 2 αυτών ετών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου  και 14ου μισθού ώστε να σπάσει η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών.
ygeionomikoi.gr

δημοσίευσε ...