Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε μνημονιακό «κοστούμι», με τις ευλογίες της ΔΑΣ-ΟΤΑ


Χωρίς καμία ενημέρωση της παράταξης μας, παρά του ότι βρισκόμαστε σχεδόν καθημερινά στα γραφεία της ομοσπονδίας, αλλά και χωρίς καμία συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή, μάθαμε από ενημερωτικά site ότι την Παρασκευή 3/8/2018 ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπέγραψαν την νέα ΣΣΕ που αφορά του Ιδιωτικού Δικαίου εργαζόμενους, αορίστου και ορισμένου χρόνου.

Το ΜΕΤΑ ΟΤΑ σχετικά με την υπογραφή της νέας ΣΣΕ για τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ των ΟΤΑ θα ήθελε να δηλώσει τα εξής:
Για ακόμα μια χρονιά η ΣΣΕ υπογράφεται από την πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ χωρίς οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους να γνωρίζουν για το περιεχόμενό της και χωρίς να έχει γίνει αντικείμενο διεκδίκησης και πάλης από τους ίδιους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επιλέχτηκε η υπογραφή της να γίνει μέσα στο κατακαλόκαιρο (3/8/2018) για να μην υπάρχει καμιά δυνατότητα αντίδρασης.
Για μια ακόμη φορά η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδέχεται, χωρίς καμιά προσπάθεια διεκδίκησης καλύτερων όρων, το μνημονιακό κουστούμι που έχει επιβάλλει και η σημερινή κυβέρνηση και έχει μετατρέψει τις ΣΣΕ ένα γράμμα κενό.
Για μια ακόμα χρονιά, στους όρους για την υπογραφή της ΣΣΕ, δεν συμπεριλαμβάνεται καμία οικονομική διεκδίκηση και κυρίως δεν έχει εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξακολουθούν και από την νέα ΣΣΕ να εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και τις Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ, καθώς και στους χιλιάδες εργαζόμενους στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.
Γνωρίζοντας την αρνητική θέση της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» και της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ να εντάξουν όλους τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου στην δύναμη της ομοσπονδίας, έρχεται ως επακόλουθο και η απροθυμία τους να διεκδικήσουν πραγματικά να συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πεδίο εφαρμογής της νέας ΣΣΕ.
Αυτό όμως που συμβαίνει για πρώτη φορά και μας προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση είναι ότι η νέα ΣΣΕ υπογράφεται και με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΑΣ ΟΤΑ (ΠΑΜΕ). Το μοναδικό ενδιαφέρον τους για διεκδίκηση ήταν η διαπραγμάτευση με την «Συνδικαλιστική Ανατροπή» και τη ΔΑΚΕ-ΟΤΑ προκειμένου να συμφωνήσουν και για πρώτη φορά στα χρονικά να συνυπογράψει την νέα ΣΣΕ και ο Γενικός Γραμματέας της ομοσπονδίας, επικεφαλής της ΔΑΣ-ΟΤΑ και μέλος του ΠΑΜΕ. Πόσο «τυχαίο» είναι αυτό, το μέλλον θα δείξει…
Με την υπογραφή της αυτή η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδέχεται και διαιωνίζει τη διατήρηση των ανισοτήτων και την ύπαρξη πολλών ταχυτήτων εργαζομένων. Παραμένει κενό γράμμα η αρχή: ίση αμοιβή και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία!
Για όσους δε ισχυρίζονται και συντάσσονται με την ηττοπαθή άποψη ότι δεν υπήρχαν  περιθώρια, απαντάμε ότι αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και των άλλων μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων της χώρας που έχουν υποταχθεί πλήρως στις εντολές των «θεσμών» και του κεφαλαίου για την συμπίεση του κόστους εργασίας και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που με αγώνες το εργατικό κίνημα έχει κατακτήσει διαχρονικά. Δεν μπορεί αυτή η θέση να υιοθετείται και να συντηρείται από συνδικαλιστικές ηγεσίες και η υπογραφή της ΣΣΕ να μην είναι αποτέλεσμα της πάλης και της διεκδίκησης των εργαζομένων για μια σύμβαση που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες και δεν θα αποδέχεται το διαχωρισμό τους.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ έβαλε την υπογραφή της σε ένα κείμενο που διατηρεί ακόμα και τις συγχύσεις που έχει προκαλέσει η ΕΣΣΕ, που υπογράφηκε πριν ένα χρόνο για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου  (μόνιμους) και δεν ξεκαθαρίζει σε ποιες κατηγορίες και κλάδους εργαζομένων εφαρμόζεται το μειωμένο ωράριο. Τι θα γίνει πχ με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των εσωτερικών χώρων και των δημοτικών κτιρίων, των παιδικών σταθμών και των σχολείων; Θα παρατηρηθεί και τώρα το φαινόμενο να εφαρμόζεται σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει ο εκάστοτε αρμόδιος ή τελικά η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ υιοθετεί την πρόσφατη αρνητική απόφαση της ΚΕΔΕ στο θέμα αυτό, που θέλει τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν που και πως θα εφαρμόζεται το μειωμένο ωράριο και η ΣΣΕ;
Αύγουστος 2018

δημοσίευσε ...