Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

ΣΟΜΕΔΠ: Οι αυθαίρετες και αυταρχικές πειθαρχικές διώξεις δεν θα περάσουν


Ανακοίνωση του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά για τις αυθαιρεσίες και αντεργατικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής Πειραιά.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, ειδικά το τελευταίο διάστημα, συνεχίζονται οι αυθαίρετες και αυταρχικές πειθαρχικές διώξεις των εργαζομένων στην Καθαριότητα από την Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη και της Διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης, με στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Με ψευδείς και αστήρικτες κατηγορίες και αναφορές από υπάλληλο που με την ανοχή δημάρχου, αντιδημάρχου Καθαριότητας και διευθυντή Καθαριότητας χρήστηκε αυτόκλητα προϊστάμενος του Τμήματος Κίνησης Οχημάτων – Μηχανημάτων,  κατά παράβαση του άρθρου 100 του Ν.3584/2007 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 Ν.4483/2017 και πουλάει εκδούλευση και «βολέματα», έφτασαν σε σημείο να επιβάλουν και χρηματικές ποινές στους εργαζόμενους.

Η διεύθυνση καθαριότητας όμως εκτός από το να εκτελεί τις εντολές της Δημοτικής Αρχής και να χρησιμοποιεί τους νόμους κατά το δοκούν, γίνεται και επικίνδυνη για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων όταν διώκει πειθαρχικά εργαζόμενους καταστρατηγώντας το δικαίωμα της 32ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης και των ημερών ανάπαυσης. Γίνεται δε ακόμα πιο επικίνδυνη όταν για να στηρίξει τις πειθαρχικές διώξεις ισχυρίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν συμπλήρωσε τις 32 ώρες επειδή συνέπεσε αργία μέσα στην εβδομάδα.

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η εντατικοποίηση της εργασίας στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά έχει πάρει απροσδιόριστες διαστάσεις και ειδικά στους εργάτες που δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια και χωρίς ημέρες ανάπαυσης. Ενώ η διοίκηση τους περιπαίζει χρεώνοντας τους ρεπό το Σαββατοκύριακο που μέσα από αγώνες των εργαζομένων έγιναν ημέρες ανάπαυσης και με νόμο.

Είναι απορίας άξιο πως η Δημοτική Αρχή θέλει να επιβάλλει στους εργαζόμενους να εργαστούν υπερωριακά όταν δεν τους καταβάλλονται σωστά ή και καθόλου τα δεδουλευμένα της υπερεργασίας τους, προκειμένου αυτά να δίνονται στους κάθε λογής «υπεύθυνους» και τους αργόμισθους της υπηρεσίας Καθαριότητας για υπερωρίες και νυχτερινά που «δουλεύουν» από την οικία τους.

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε, την αντεργατική, αυταρχική και αναξιοπρεπή συμπεριφορά του αντιδημάρχου Καθαριότητας που με χυδαίες και υβριστικές εκφράσεις καταφέρεται κατά των εργαζομένων, τις τριτοκοσμικές συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν στο χώρο εργασίας του αμαξοστασίου, την χορήγηση με το σταγονόμετρο ακόμα και τώρα των απαραίτητων μέσων προστασίας από την μετάδοση του κορωνοϊού (αντισηπτικά, μάσκες κλπ) που παρά τις «ευχαριστίες» του Συλλόγου Εργαζομένων η «δωρεά» που ισχυρίζεται στην ευχαριστήρια ανακοίνωση του δεν έφτασε ποτέ στους εργαζόμενους, την μη χορήγηση των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους, την έλλειψη εμβολιασμών και των ετήσιων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, την αναξιοκρατία, τα «βολέματα», την αργομισθία και την άνιση κατανομή των υπερωριών, που το Σωματείο μας όλα τα χρόνια της διαχείρισης του Δήμου από την Δημοτική Αρχή του κ. Μώραλη τα έχει θέσει υπόψη της,  καταλαβαίνει κανείς εύκολα, γιατί ο Δήμαρχος Πειραιά δεν δέχεται να συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.

Στους όψιμους επικριτές που καταφέρθηκαν με δόλο κατά του Σωματείου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μόνο και μόνο για να κάνουν αισθητή την επαναφορά τους μετά την πολυετή απουσία τους από όλες τις εκδηλώσεις – συνελεύσεις - παρεμβάσεις – διεκδικήσεις - αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Σωματείου, που ευθύνονται αποκλειστικά για την ίδρυση του διασπαστικού σωματείου «ΣΟΧΕΔΠ» όταν έχασαν την πλειοψηφία στις εκλογές του 2015 και το 98% του ψηφοδελτίου τους παραιτήθηκαν για να το ιδρύσουν με τις «ευλογίες» της σημερινής δημοτικής αρχής, τους λέμε ότι αυτοί δεν δικαιούνται να μας κουνούν το δάκτυλο.

Είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο και φαίνεται και από την κατάπτυστη ανακοίνωση που κοινοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βρίσκονται και πάλι σε διατεταγμένη υπηρεσία από την δημοτική αρχή του κ. Μώραλη, όπως και στο παρελθόν έπραξαν και με άλλες δημοτικές αρχές, προσφέροντας απλόχερα τις υπηρεσίες τους για δικό τους όφελος, σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Η πολυετής εξαφάνισή τους και η πρεμούρα  να γίνουν αρεστοί στην δημοτική αρχή πουλώντας εκδούλευση, τους κάνει να μην γνωρίζουν δήθεν, για την ιδιωτικοποίηση και τις εργολαβίες σε ηλεκτροφωτισμό και πράσινο. Δεν γνωρίζουν ότι συνάδελφοι έμειναν απλήρωτοι για την υπερεργασία τους και τα διεκδικούν δικαστικά, δεν γνωρίζουν για την εντατικοποίηση της εργασίας, για τα ΜΑΠ και τις συνθήκες στους χώρους εργασίας. Ίσως η ενασχόληση τους στις οικογενειακές τους επιχειρήσεις τους κάνουν να μην γνωρίζουν πολλά, αλλά επανέρχονται «δριμύτεροι» για να ρίξουν λάσπη και να συκοφαντήσουν το Σωματείο εκτελώντας «άνωθεν» εντολές.   

Είμαστε σίγουροι όμως ότι γνωρίζουν ότι στη δική τους περίπτωση ο θυμόσοφος λαός μας λέει, «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», που δεν αποτελεί μόνο τίτλο ελληνικής ταινίας αν έτσι νομίζουν! Αυτό και δεν θα ασχοληθούμε άλλο με ανακοινώσεις τέτοιου τύπου μιας και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν ισχυρή μνήμη και κρίση.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά δεν εκφοβίζεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται, γιατί δεν δεχόμαστε το «μπούκωμα» της δημοτικής αρχής για να κλείσουμε το στόμα μας και να μην αντιδρούμε στις αυθαιρεσίες και τις αντεργατικές επιλογές της δημοτικής αρχής του κ. Γιάννη Μώραλη.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τα μέλη μας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 στην έναρξη της πρωινής βάρδιας, 12:00 τα μεσάνυχτα, στην είσοδο του αμαξοστασίου (γκαράζ) του Δήμου Πειραιά Ρετσίνα 45, για να συναποφασίσουμε και να οργανώσουμε την δική μας αντίδραση στις αυθαιρεσίες και την αυταρχικότητα της δημοτικής αρχής και της διεύθυνσης Καθαριότητας.

δημοσίευσε ...