Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, συνεχίζει να μοιράζει τα χρήματα των Γιαννιωτών στο μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων για την επιχειρούμενη από την Δημοτική Αρχή ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.

Η Δημοτική Αρχή επανέρχεται τη Δευτέρα με ακόμα μια προσπάθεια να παραχωρήσει σε επιχειρηματίες την αποκομιδή των απορριμμάτων ακόμα πιο χοντροκομμένα από την προηγούμενη φορά, με μοναδικό κριτήριο να «ταΐσει» το επιχειρηματικό κεφάλαιο από τα σίγουρα χρήματα των ανταποδοτικών τελών.

Και αν το Σεπτέμβριο υπήρχε η δικαιολογία ότι παραχωρούνται 4 Δημοτικές Ενότητες (ΔΕ) σε ιδιώτες για να δοθεί βάρος στη ΔΕ Ιωαννίνων που έχει τουρισμό, ανάπτυξη κλπ, τον Ιούνιο αυτό ξεχάστηκε και παραχωρούνται σε ιδιώτη και 2 ΔΕ και τμήμα της ΔΕ Ιωαννίνων.

Και αν το Σεπτέμβριο η πόλη ήταν βρώμικη επειδή οι εργαζόμενοι δεν ήταν αρκετοί, τον Ιούνιο η Δημοτική Αρχή δεν έφτιαξε ούτε μισό έγγραφο προς την κυβέρνηση που να ζητάει προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

Έκανε όμως αίτημα για περισσότερη «ευκαμψία» των διαδικασιών παραχώρησης και η κυβέρνηση έσκυψε πάνω από τα επιχειρήματα των εργολάβων όπως τα εξέφρασε ο Δήμαρχος στον Πρωθυπουργό, και πέρασε την αρμοδιότητα για τη λήψη απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή, όπου και η πλειοψηφία είναι ….«δοσμένη» υπέρ των Δημάρχων που δεν εκλέχθηκαν με πλειοψηφία

Το Σεπτέμβριο η Δημοτική Αρχή ήθελε να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα μέχρι να κάνει την περίφημη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.

Εννέα μήνες μετά, όχι μόνο αναδιάρθρωση δεν έγινε –που δεν θα μπορούσε να γίνει ούτως ή άλλως χωρίς προσωπικό- αλλά δεν αντικαταστάθηκε κανένας εργαζόμενος από αυτούς που πήραν σύνταξη, δεν προβλέφθηκε ούτε μισή πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αντίθετα μεταφέρθηκε προσωπικό από την αποκομιδή σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου, δεν αγοράστηκαν τα απορριμματοφόρα για τα οποία υπάρχει έγκριση, δεν αποδόθηκαν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και σταμάτησε και η παροχή γάλακτος.

Αυτή η διαλυτική κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς, είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν 3 εργατικά ατυχήματα στην αποκομιδή και φυσικά η πόλη να συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η επικίνδυνη διάλυση της υπηρεσίας καθαριότητας, δεν έγινε από λάθος χειρισμούς. Οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους, με επιμονή όλο αυτό τον καιρό έκαναν δεκάδες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες για τα προβλήματα και συναντούσαν τοίχο αδιαλλαξίας από τη διοίκηση, και τους δήθεν «ελεγκτικούς» μηχανισμούς που δέχονταν τις αναφορές των εργατικών ατυχημάτων γνωρίζοντας ότι δεν έχουν αποδοθεί ΜΑΠ.

Οι 2 ΔΕ πράγματι ήταν και πριν το Σεπτέμβριο σε ιδιώτες και ένα 9 μήνες μετά η Δημοτική Αρχή τα ξαναδίνει σε ιδιώτες με ακόμα χειρότερους όρους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το κόστος της αποκομιδής με βάση την μελέτη της υπηρεσίας το Σεπτέμβρη, ήταν για το Δήμο Παμβώτιδας 14.225ευρώ το μήνα και για το Δήμο Μπιζανίου 8.000ευρώ το μήνα. Εννέα μήνες μετά, με την τιμή των καυσίμων μειωμένη περίπου κατά 30%, συμπαρασύροντας το κόστος της αποκομιδής, θα περιμέναμε το κόστος της ιδιωτικοποίησης να είναι μειωμένο σε σχέση με την τιμή του Σεπτέμβρη. Αντίθετα, χωρίς καμία αιτιολόγηση, παρά μόνο με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το κόστος αποκομιδής για το Δήμο Παμβώτιδας είναι 16.200€ και για το Δήμο Μπιζανίου είναι 10.800€ το μήνα. Δηλαδή 14% καπέλο στο Δήμο Παμβώτιδας και 34% καπέλο για το Δήμο Μπιζανίου χωρίς να μετρήσουμε το όφελος από την μείωση των καυσίμων.  Ακόμα μεγαλύτερο βέβαια γίνεται το «καπέλο» αν υπολογίσουμε τη διαφορά στις τιμές των μισθών που δίνει ο ιδιώτης σε σχέση με τις 17.000 ευρώ το χρόνο που είχε υπολογίσει η υπηρεσία στην μελέτη του Σεπτεμβρίου για το μισθό ενός εργάτη καθαριότητας και τις 20.000€/χρόνο που είχε υπολογίσει για έναν οδηγό.

Μπορεί το «καπέλο» να μην είναι τόσο μεγάλο όσο το καπέλο που επιχειρήθηκε να μπει στην αντικατάσταση των λαμπτήρων, αλλά σίγουρα πρόκειται για έναν λογαριασμό που για ακόμα μια φορά, πάει στα λαϊκά στρώματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι εργάτες του Δήμου έχουμε ξεκάθαρο ότι η Δημοτική Αρχή, με τις πλάτες της κυβέρνησης, δεν θα υπολογίσει τίποτα μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματιών. Όλο αυτό τον καιρό δεχτήκαμε προσβολές για τη δουλειά μας, δεχθήκαμε προσβολές για το γεγονός ότι διεκδικούμε να δουλεύουμε χωρίς να κινδυνεύουμε, πάθαμε εργατικά ατυχήματα και συνεχίζουμε κάθε μέρα να πηγαίνουμε για δουλειά χωρίς να ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σπίτι.

Δεν πάει άλλο! Θέλουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και διασφάλιση της υγείας μας στη δουλειά! Ανανέωση του στόλου, δημιουργία νέου εργοταξίου, παροχή μέσων ατομικής προστασίας και ανθρώπινους όρους εργασίας. Θέλουμε να έχουμε μια καθαρή πόλη για εμάς και για τα παιδιά μας, χωρίς να την πληρώνει πανάκριβα ο Γιαννιώτης. Καμία επιχειρηματική και ανταποδοτική δράση στις υπηρεσίες.

Το Σωματείο μας, απέναντι σε αυτή την κατάσταση αποφάσισε σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την αποχή από τα καθήκοντα για το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαΐου 2020 και 4ωρη  στάση εργασίας για τους εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 από τις 11.00 πμ ως τις 3.00 μμ  και συγκέντρωση στις 12:00 μμ στο Δημαρχείο.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να δημιουργήσει θέσεις μόνιμης εργασίας για τους δεκάδες χιλιάδες ανέργους της πόλης.

Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης με τα σωματεία τους να στηρίξουν τον αγώνα μας.

Γιάννενα 31 Μάη 2020


δημοσίευσε ...