Μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά μετά από τουλάχιστον μία 20ετία για πρώτη φορά ξεκίνησε ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος στους εργαζόμενους του δήμου.
Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 ο Γιατρός Εργασίας έκανε αιμοληψία σε εργαζόμενους της διεύθυνσης καθαριότητας – ανακύκλωσης προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις.
Για
την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της όλης διαδικασίας το διοικητικό
συμβούλιο παραχώρησε τον χώρο των γραφείων του Σωματείου, μιας και η
ανευθυνότητα προηγούμενης δημοτικής αρχής φρόντισε να διαλύσει τον κατάλληλα
εξοπλισμένο χώρο του Ιατρείου που βρισκόταν στο δημοτικό αμαξοστάσιο της οδού
Ρετσίνα 45, αλλά και καμία επόμενη δημοτική αρχή δεν φρόντισε να επανασυγκροτήσει.
Η αρχή του ιατρικού προληπτικού ελέγχου που προβλέπει η νομοθεσία και είναι υποχρεωτικός για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων έγινε και το Σωματείο θα παρακολουθεί όλη την εξέλιξη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Υποχρεωτική όμως, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία, είναι και η χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους, αλλά μέχρι και σήμερα σε σχετικό έγγραφο μας για τα ΜΑΠ και την ελλιπέστατη χορήγησή τους προς τον δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη, καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει.
Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά καμία έκπτωση δεν πρόκειται να κάνει στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ακόμα περισσότερο δε όταν αυτά έχουν να κάνουν με την υγεία και τη ζωή τους. Υπό αυτήν την έννοια δεν δεχόμαστε τις λογικές που «λανσάρουν» ανεύθυνο-υπεύθυνοι ότι τα ΜΑΠ δεν χορηγούνται ετησίως ή τα ΜΑΠ χορηγούνται σύμφωνα με την σχέση εργασίας (μόνιμος – αορίστου – ορισμένου χρόνου).
Θα πρέπει αυτοί που επιχειρούν να περάσουν τέτοιες λογικές, προφανώς νομίζοντας ότι προσφέρουν «καλύτερες» υπηρεσίες στην δημοτική αρχή, να ξαναδιαβάσουν μαζί με την δημοτική αρχή την σχετική νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και να συμπεριλάβουν σε αυτή και την πρόσφατη νομοθετική διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 54 του νόμου 4674/2020 (ΦΕΚ 53 Α’).
Στα θέματα προστασίας των εργαζομένων από την μετάδοση του κορωνοϊού η δημοτική αρχή Πειραιά, ακολουθώντας την κυβέρνηση, περιορίζεται στην «ατομική ευθύνη» για να καλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Συνεχίζει να μην ενημερώνει για τα κρούσματα που εμφανίζονται στους εργασιακούς χώρους του δήμου και δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που επίμονα έχουμε ζητήσει.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ