Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χανίων για μεθοδεύσεις, ψέματα και παραποιήσεις.
-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------
Σοβαρότατες καταγγελίες, σε ό,τι αφορά την ανάθεση της καθαριότητας στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων σε ιδιώτη εργολάβο, έκανε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χανίων. Όπως ειπώθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου, Αθηνά Γιαννουλάκη, «με απόφαση του, το Δ.Σ. του γηροκομείου δίνει σε εργολάβους την καθαριότητα του ιδρύματος». Το κόστος της εργολαβία φθάνει τις 110.000 ευρώ.
Όπως κατήγγειλε, η πρόεδρος του Συλλόγου ππριν από λίγο καιρό το Δημοτικό Γηροκομείο ζήτησε την έγκριση 8μηνων συμβάσεων, κάτι το οποίο έγινε δεκτό χωρίς όμως σε αυτές τις συμβάσεις να περιλαμβάνονται και συμβασιούχοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης για το κομμάτι της καθαριότητας. Συμπλήρωσε, όμως, πως θέση του Συλλόγου είναι το να γίνουν μόνιμες προσλήψεις, καθώς το Ίδρυμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σημειώνεται πως αυτή την ώρα στον τομέα της καθαριότητας στο Δημοτικό Γηροκομείο εργάζονται μόλις 5 άτομα, ενώ θα έπρεπε να είναι διπλάσιος ο αριθμός, τα οποία παράλληλα απασχολούνται και αλλού.
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η πρόσληψη προσωπικού μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει, αφού ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει για κάθε ηλικιωμένο ημερήσια νοσήλια, ενώ την ίδια στιγμή το ίδρυμα κρατά το 75% της σύνταξης καθενός. «Με 4 βουλευτές και έναν υφυπουργό Υγείας που λέει συνέχεια ότι διορίζει και διορίζει, ας ξεκινήσει να διορίζει εδώ που είναι και ανταποδοτικά, μόνιμες θέσεις εργασίας», ανάφερε η Αθ. Γιαννουλάκη, η οποία ζήτησε από τον Παύλο Πολάκη να πάει ο ίδιος στο ίδρυμα και να ελέγξει την κατάσταση.
Όπως ανέφερε η Αθ. Γιαννουλάκη, όταν έγινε γνωστή η απόφαση για είσοδο του ιδιώτη στην καθαριότητα του Ιδρύματος, η οποία εμφανίστηκε ως ομόφωνη, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπαντωνάκης διευκρίνισε πως ουδέποτε συναίνεσε σε αυτή την εργολαβία και απόρησε γιατί η επίμαχη απόφαση εμφανίζονταν ως τέτοια. Η διοίκηση απάντησε πως ήταν λάθος και σβήστηκε το όνομα του δημοτικού συμβούλου. Άλλοι σύμβουλοι επίσης είπαν πως δεν ήταν κατάλληλα ενημερωμένοι σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ηλέκτρα Πατσουράκη είπε πως οι συγκεκριμένες πρακτικές είναι απόρροια των πολιτικών που εφαρμόζονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους δήμους και η μόνη λύση είναι οι μόνιμες προσλήψεις.
Την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Γηροκομείο περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα η Νεκταρία Φακίρη, εργαζόμενη στο ίδρυμα, ο Φώτης Μπιχάκης, συγγενής φιλοξενούμενου στο ίδρυμα και η Μαρία Μαριόλη, φιλοξενούμενη στο ίδρυμα, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε τους εργαζόμενους ήρωες.
Επιστολή επικεφαλής Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων
Την κατάσταση, εξάλλου, στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, την περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Γιώργος Κουκλάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών αλλά και τους βουλευτές της Κρήτης.
«Η έλλειψη του προσωπικού καλύπτεται με ημίμετρα όπως η πρόσληψη προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις γεγονός που απαλύνει μεν την κατάσταση αλλά δεν την επιλύει καθόσον οι διαδικασίες είναι μακροχρόνιες, το ίδρυμα μένει ακάλυπτο για μεγάλες περιόδους ώσπου να γίνουν οι προαναφερόμενες προσλήψεις, υπάρχει έλλειψη καίριων ειδικοτήτων, και το προσωπικό που προσλαμβάνεται με το που εκπαιδεύεται αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον χώρο παραχωρώντας αργότερα την θέση του σε ανειδίκευτο προσωπικό», τονίζει και συμπληρώνει:
«Το πρόβλημα μάλιστα οξύνεται συνέχεια καθώς το υπάρχον προσωπικό καταπονείται υπερβολικά, χωρίς να καταφέρνει να καλύψει το μεγάλο κενό με αποτέλεσμα την αύξηση των μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών οι οποίες σε συνδυασμό με τις κανονικές δικαιούμενες άδειες του που δεν μπορούν να χορηγηθούν κανονικά, δημιουργεί συνεχώς ένα κλίμα έντασης που έχει αντίκτυπο και στις σχέσεις μεταξύ τους και στους ηλικιωμένους και στην διοίκηση».
«Οι αποχωρήσεις», συνεχίζει, «λόγω συνταξιοδότησης συνεχείς. Ενδεικτικά σας ενημερώνω ότι από 1/1/2017 το ίδρυμα διαθέτει συντηρητή με 8μηνη σύμβαση και δεν διαθέτει Τεχνικό Ασφαλείας, γεγονός που γίνεται εντονότερα αντιληπτό αν λάβει υπόψη του κανείς ότι το ίδρυμα λειτουργεί όλο τον χρόνο σε 24ωρη βάση. Οι προσπάθειες για εξυπηρέτηση του ιδρύματος με ιδιώτες απέβησαν άκαρπες καθότι το καθεστώς με τα “μπλοκάκια” καθιστά αντιοικονομική για αυτούς την παροχή υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην προσέρχονται .
»Η ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και στους υπόλοιπους τομείς του ιδρύματος. Τα μαγειρεία λειτουργούν συνήθως με ένα (1) βοηθό μαγείρου σε κάθε βάρδια ο οποίος εκτελεί και χρέη μαγείρου. Ο μοναδικός μάγειρας συνταξιοδοτείται έως το τέλος του έτους. Οι βοηθοί νοσοκόμου είναι 2-3 σε κάθε βάρδια για αριθμό 120 ατόμων. Το βοηθητικό προσωπικό που χειρίζεται πλυντήρια καθαριότητα κ.α είναι συνολικά 5 άτομα τα οποία επαρκούν για την ημιστελέχωση του πλυντηρίου και την στελέχωση ολόκληρου του ιδρύματος με μία (1) καθαρίστρια .
»Και στο διοικητικό κομμάτι η κατάσταση δεν είναι καλύτερη καθώς τρείς (3) υπάλληλοι έχουν να διεκπεραιώσουν το διοικητικό και λογιστικό έργο. Και όταν ακόμη προκύψει ανακούφιση με την πρόσληψη 8 μηνου προσωπικού οι συσσωρευθείσες υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους (άδειες) είναι πλέον τόσο πολλές που το νέο προσωπικό καλύπτει τους παλιούς εργαζόμενους για να πάρουν τις άδειές τους».
Το πρόβλημα θα μπορούσε, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, να επιλυθεί με την έγκριση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στις εξής ειδικότητες που υπάρχουν και στον ΟΕΥ:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
|
ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
|
ΜΟΝΙΜΟ
| |
ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
|
1
|
ΤΕ ΑΔΕΛ.ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ
|
1
|
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ
|
2
|
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ
|
5
|
ΔΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
|
1
|
ΔΕ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛ
|
1
|
ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΩΝ
|
2
|
ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
|
9
|
ΣΥΝΟΛΟΝ
|
22
|
Να σημειωθεί πως το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, όπως άλλωστε το αναφέρει και ο πρόεδρός του, διαθέτει αποθεματικό κεφάλαιο για την απασχόληση του προσωπικού αυτού γεγονός που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό.
Και τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν γίνουν μόνιμες προσλήψεις; Το λέει ξεκάθαρα στην επιστολή του ο Γ. Κουκλάκης: «…το ίδρυμα θα είναι αναγκασμένο προκειμένου να προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια ηλικιωμένων και εργαζομένων να προβεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει προς τους ηλικιωμένους του τόπου μας».