Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Επίδομα ΒΑΕ : Μην βιάζονται οι δημοτικές αρχές να το κόψουν...

 


Ανακοίνωση του ΣΟΜΕΔΠ για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές της ΕΕ και των εργοδοτών για ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους εργασίας, στόχος τους είναι η περικοπή και κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προκειμένου να «ακολουθήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης», συμπαρασύροντας και το καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.


Γι’ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση παρά του ότι από τις 30 Απρίλη του 2021 έληξε και η τέταρτη στη σειρά παράταση για την έκδοση της τελικής γνωμοδότησης της επιτροπής «σοφών», τηρεί σιγή ασυρμάτου στο θέμα.

Ωστόσο όμως για να μην βιαστούν οι δημοτικές αρχές που είναι με το «δάκτυλο στην σκανδάλη» όταν αφορά περικοπές στα δικαιώματα των εργαζομένων, στηρίζοντας την πολιτική των αντεργατικών κυβερνήσεων, τους ενημερώνουμε σύμφωνα με την νομοθεσία, καταληκτική ημερομηνία δεν είναι αυτή της έκδοσης της γνωμοδότησης της επιτροπής αλλά η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας, που αυτή εκδίδεται μέχρι και δύο μήνες από την έκδοση της τελικής γνωμοδότησης της επιτροπής. Δηλαδή μέχρι 30 Ιούνη 2021.

Συνεπώς σε καμία περικοπή ή κατάργηση δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διευθύνσεις προσωπικού – μισθοδοσίας, μέχρι την έκδοση της νέας ΚΥΑ της παραγράφου 10 του άρθρου 18 του Ν. 4354/15. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Ν.4512/18. (παρ.12 άρθρο 18 Ν.4354/15, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 396 του Ν.4512/18 και τροποποιήθηκε εκ νέου από την παρ.3 του άρθρου 38 του Ν.4597/19).

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θέλουν φτηνή εργασία και χωρίς δικαιώματα, αυτός είναι και ο στόχος του νέου αντεργατικού νόμου που ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή η κυβέρνηση, καταργώντας ότι έχει απομείνει στους εργαζόμενους.

Στο χέρι μας είναι να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Η νέα ΚΥΑ για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να συμπεριλαμβάνει και άλλες ειδικότητες και άλλους κλάδους εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι, όπως μας θεωρούν!


 

δημοσίευσε ...