Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Εξώδικο στο Δήμο Πειραιά για τα ΜΑΠ των εργαζομένων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 το Σωματείο μας μετά από τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στην δημοτική αρχή για τα οφειλόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) παρελθόντων ετών στους δικαιούχους εργαζόμενους και την συνεχιζόμενη απραξία και απάθεια της δημοτικής αρχής, αναγκάστηκε στην επίδοση εξώδικης αίτησης με δικαστικό επιμελητή στον δήμαρχο Πειραιά και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να αποτιμηθεί σε χρήμα στους δικαιούχους υπαλλήλους τα ΜΑΠ για τα έτη 2019 και 2020, που δεν έχουν χορηγηθεί.

Με την εξώδικη αίτηση ουσιαστικά ζητάμε από την δημοτική αρχή Πειραιά να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα στην σχετική νομοθεσία. Να γίνει η καταγραφή από την διοίκηση ανά διεύθυνση ο αριθμός όλων των δικαιούχων εργαζομένων με τα συγκεκριμένα ΜΑΠ που δικαιούται ανά ειδικότητα ή εργασία και το γάλα και δεν έχουν δοθεί εντός των ετών 2019-20, να αποτιμηθούν σε χρήμα, να προσδιοριστεί το συνολικό ποσό και το δημοτικό συμβούλιο να αναγνωρίσει την οφειλή προς τους εργαζόμενους και να αποφασίσει τον τρόπο καταβολής, όπως ορίζει ο νόμος.

Περιμένουμε από την Δημοτική Αρχή Πειραιά να συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία, που αποτελούν «δέσμια» αρμοδιότητα της, δηλαδή υποχρέωση της για την άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων στις σχετικές ρυθμίσεις τόσο για την αποτίμηση σε χρήμα των ΜΑΠ, γάλα κλπ για τα έτη 2019-20, όσο και την ολοκληρωμένη χορήγησή τους μαζί, με τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και τους εμβολιασμούς, σε όλους τους δικαιούχους υπαλλήλους (ανεξαρτήτου σύμβασης) για το 2021.

Να σταματήσει η οικονομική επιτροπή του δήμου τις παράτυπες έως παράνομες αποφάσεις για διαγωνισμούς προμήθειας ΜΑΠ παρελθόντων ετών, όπως έπραξε στις 12 Απριλίου 2021, για ΜΑΠ του 2020.

Να σταματήσει η δημοτική αρχή να «κρύβεται» πίσω αόριστες διαβεβαιώσεις ότι τα ΜΑΠ χορηγούνται κανονικά και να ελέγξει τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής των δικαιούχων, που θα έπρεπε να υπάρχουν. Αλήθεια, υπάρχουν;

Θα περιμέναμε από την δημοτική αρχή Πειραιά για τα ουσιώδη και αυτονόητα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων να μην χρειάζεται οι εργαζόμενοι να τα διεκδικούν μέσω εξώδικων και δικαστικών αγωγών. Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς όταν και η δημοτική αρχή Πειραιά όπως και πολλές άλλες συντάσσονται και στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που βάζουν στη μέγγενη το κόστος εργασίας και στο ζύγι κόστους – οφέλους την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων που τους θεωρούν αναλώσιμους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


 

δημοσίευσε ...